LinkedIn is uitgegroeid tot een platform waar succesverhalen aan de orde van de dag zijn. Maar hoe onderscheid je authentieke prestaties van opgeklopte zelfpromotie? En hoe zorg je ervoor dat je eigen berichten geloofwaardig en oprecht overkomen?
Hier komt forensische taalanalyse om de hoek kijken. Ik gebruik de volgende 10 aandachtspunten om, als auteur en ghostwriter van zakelijke non-fiction om het verhaal achter het verhaal te ontcijferen.1. Let op overmatig gebruik van overdrijving
Als iemand elke prestatie beschrijft als “baanbrekend” of “revolutionair”, wees dan op je hoede. Echt succes spreekt vaak voor zich zonder overdreven taalgebruik.
2. Controleer de tijdlijn
Kijk of de carrièreontwikkeling in iemands profiel logisch verloopt. Grote sprongen zonder duidelijke uitleg kunnen een rode vlag zijn.
3. Zoek naar concrete details
Succesvolle mensen kunnen meestal specifieke resultaten en cijfers noemen. Vaagheid of afgeronde getallen kunnen duiden op opgeblazen verhalen.
4, Let op inconsistenties
Vergelijk posts over tijd. Verandert iemands toonzetting plotseling, of spreken berichten elkaar tegen? Vraag je dan af war daarvan de oorzaak kan zijn. Overmatig gebruik van ChatGPT?
5. Kijk naar interactiepatronen
Worden er regelmatig gevarieerde berichten geplaatst en zijn de interacties natuurlijk of sociaal wenselijk? Een overvloed aan oppervlakkige reacties kan duiden op een ingehuurd PR-team of deelname aan een zogenaamde boost groep; het systematisch ‘reposten’ van berichten.
6. Analyseer taalgebruik bij reacties
Let op of de schrijfstijl in bijdragen overeenkomen met die in reacties op commentaren. Grote verschillen kunnen wispelturigheid als oorzaak hebben of dat berichten door derden worden geplaatst.
7. Wees alert op clichés en stopwoorden
Overmatig gebruik van zakelijke clichés en stopwoorden kunnen een poging zijn om gebrek aan echte ervaring te verhullen.
8. Controleer platformconsistentie
Vergelijk iemands LinkedIn-berichten en bio met hun aanwezigheid op andere platforms; andere sociale media en/of website. Grote verschillen kunnen vragen oproepen over authenticiteit.
9. Let op de balans tussen zelfpromotie en aangeboden waarde
Echte experts delen vaak waardevolle inzichten zonder constant zichzelf op de voorgrond te plaatsen; letterlijk (met selfies) en figuurlijk. Overmatige zelfpromotie kan een waarschuwingsteken zijn voor onzekerheid, narcisme, onzuivere bedoelingen.
10. Gebruik je gezonde verstand
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Wees daarom niet bang om kritische vragen te stellen. Meningen zijn geen feiten!
Door deze tips te volgen, kun je beter onderscheid maken tussen authentieke verhalen en opgeklopte succesverhalen. Ze leer je het kaf van het koren te scheiden in de soms ondoorzichtige wereldje van het in mijn opvattingen professioneel afzakkende LinkedIn.