Sociale media als Linkedin, Twitter, Facebook e.d. zijn uitstekende marketing-, acquisitie- en brandinginstrumenten; mits serieus en oordeelkundig gebruikt. Er zijn al bibliotheken vol geschreven hoe de sociale media te gebruiken, dus daar blijf ik maar even vanaf. Wat mij opvalt is dat er veel gebruikers zijn die denken dat sociale media ook datingsites zijn; met name Twitter! Ook de manier waarop mensen zich denken te moeten profileren is soms lachwekkend. Kijk maar eens naar de onderstaande opmerkingen die ik regelmatig in diverse bio’s van Twitteraars aantref.
‘Twee lieve dochtertjes’,
‘Mama van 4’,
‘Gelukkig getrouwd met ….,’
‘2 dochters’
‘intelligent’
‘optimistisch’
‘vader’
‘3 kinderen’
‘party animal’
‘leergierig’
‘enthousiast’
‘levensgenieter’
‘wereldverbeteraar’
Dan laat ik degenen die zichzelf als goeroe aanprijzen maar buiten beschouwing. Wie dat in zijn bio schrijft neem ik sowieso niet serieus en daarin ben ik waarschijnlijk niet de enige!
Contra effectieve taal
Ik vraag me af of Twitteraars, die bovengenoemde ‘sleutelwoorden’ in hun bio verwerken, wel beseffen hoe belachelijk zij eigenlijk overkomen. Wat willen ze bereiken met opmerkingen als ‘gelukkig getrouwd’?
Hebt u ooit gelezen:
– Ik ben ongelukkig getrouwd,
– Ik ben moeder van twee stomvervelende kinderen,
– ik ben te dom om voor de duvel te dansen,
– ik ben een pessimistisch chagrijn,
– ik ben saai want ik ga nooit naar feestjes etc?
Omdat zelfbewierokende woorden in zoveel teksten worden gebruikt (wij zijn de beste op ons vakgebied. Wij leveren topkwaliteit etc.) gelooft eigenlijk niemand meer wat daar staat. Het is als bij advertenties; nog maar 14% van de lezers daarvan gelooft dat wat er gezegd ook klopt! Kortom, er wordt het tegenovergestelde bereikt van wat men wilde. Contra effectieve taal.
Welke indruk laat u achter?
Een bio op sociale media-accounts is eigenlijk niets meer dan een korte ‘elevator pitch’. U vertelt wat het effect van uw werk is en u bereikt ermee beter gevonden te worden in de zoekmachines.
De bio in Twitter is als de kopregel in de krant; deze is bedoeld te prikkelen om dóór te lezen. Door te spelen met de taal kunt u in 160 tekens tot een pakkende uitspraak komen die de aandacht trekt van potentiële klanten en/of recruiters. Zeker als u op zoek bent naar een nieuwe baan. Vraagt u zich in het laatste geval eens af wat een recruiter zal denken als deze ‘party animal’ leest? Is dat de eerste indruk die u wilt maken?
Taalgebruik is vaak een ondergeschoven kindje in (zakelijk) Nederland. Hele volksstammen schrijven bijvoorbeeld ‘me’ waar het ‘mijn’ moet zijn, om nog maar niet te praten over het oubollige taalgebruik in brieven, e-mail en webteksten. Spelling- en grammaticafouten laat ik dan nog maar even buiten beschouwing!
Welke indruk wilt u maken?
Als u op sociale media, via uw website, e-mail, brochures, visitekaartjes en brieven professioneel wilt overkomen, onderwerp dan alle teksten eens aan een grondige Taal-APK. Ik heb het woord verzonnen om aan te geven dat taal, net als een auto, regelmatig gecontroleerd moet worden op de juiste (uit)werking. Graag geef ik u wat tips om een Taal-APK uit te voeren.
- Schrijven is schrappen. Controleer de lengte van zinnen. Maak ze niet langer dan 17/20 woorden.
- Controleer teksten op overmatig gebruik van hetzelfde woord. (Mannen gebruiken veelvuldig dezelfde zelfstandige naamwoorden; vrouw echter meer werkwoorden. )
- Vervang oubollige woorden door meer hedendaagse.
- Schrap jargon! Vervang dit door woorden die iedereen begrijpt.
- Schrijf niet hoe goed u bent; laat dat over aan uw klanten. Als een ander iets goed over u zegt komt dat geloofwaardiger over. Zeker als het een klant of leverancier betreft.
‘Woorden die je kunt schrappen
Wat de laatste opmerking is het daarom verstandig een aan tal woorden niet te vaak te gebruiken. In de top tien van woorden die het beste uit cv’s en bio’s geschrapt kunnen worden zijn in alfabetische volgorde:
1. Analytisch
2. Creatief
3. Effectief
4. Enthousiast
5. Expert
6. Gedreven
7. Innovatief
8. Organisatorisch
9. Strategisch
10. Verantwoordelijk
11. Expert
12. Goeroe
Deze kwalificaties, die ik vaak ‘verbale diarree’ noem, komen ongeloofwaardig over als ze uit uw eigen mond/pen komen. Als deze woorden echter terugkomen in bijvoorbeeld aanbevelingen bij Linkedin, aangevuld met een verklaring waarom (dus praktijkvoorbeelden!), dan komen ze daarentegen een stuk geloofwaardiger over.
Dus, doe eens een Taal-APK op deze woorden bij uw website, nieuwsbrieven en de bio’s van uw sociale media. Mocht deze Taal-APK u toch te zwaar vallen, of heeft u er geen tijd voor? Laat dan uw teksten door een professional controleren. Deze kan ervoor zorgen dat u zich optimaal presenteert, dat u een heldere en positieve boodschap uitstraalt en dat u mensen naar u toetrekt in plaats van ze af te stoten.