Ben je van plan om een (auto)biografie te schrijven waarvan je lezers kunnen smullen? Dan heb ik hier een paar handige tips voor je die helpen om dat te bereiken.
Tip 1: Lees eerst, schrijf later!
Een van de eerste dingen die ik je kan aanbevelen is het lezen van een paar biografieën; en autobiografieën. Toen ik mij als ghostwriter op dit vlak ging specialiseren, heeft dit me erg geholpen. Tijdens het lezen maakte ik aantekeningen over de leerpunten die ik daarin ontdekte. Ik gebruik ze nog steeds. Het resultaat daarvan heb ik onder andere in dit boek gebruikt: Een blind paard kan niet fout lopen; hoe ik de camino overleefde!
Tip 2: Gebruik een cliffhanger op je flaptekst
Je gebruikt cliffhangers op de flaptekst van je boek om voor de hand liggende reden. ‘Beoordeel een boek niet aan de buitenkant’ is een veelgebruikte opmerking die als een tang op een varken slaat. Het is juist waarop mensen besluiten een boek aanschaffen omdat op de flaptekst een stevige cliffhanger wordt beschreven. Door het lezen van biografieën leer je welke cliffhangers er worden gebruikt en hoe jij die in jouw boek kunt toepassen om het beoogde effect te krijgen; het kopen van je boek!
Dit is een stukje flaptekst van mijn autobiografische boek.
‘Zijn verhaal, zowel humoristisch als relativerend, is doorspekt met anekdotes en beschouwingen, met hier en daar een echt mirakel van de Camino!
Mirakels? Welke dan?
Ook verder in je boek kun je cliffhangers toepassen. Doe dat dan wel aan het einde van een hoofdstuk, een paragraaf en/of als afsluiter van je boek in het geval je van plan bent om een vervolg daarop te schrijven. Lees eens hoe beroemde schrijvers dat deden die met succes meer boeken over hetzelfde thema schreven:
J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter boeken,
Ken Follet met zijn trilogie over de wereldoorlogen en
Ildefonso Falcones over de geschiedenis van Barcelona.
Tip 3: Pakkende opening
Een andere manier om lezers nieuwsgierig te maken is bij de eerste pagina een situatie te beschrijven die om verdere uitleg vraagt. Je pakt de lezers aandacht en wekt verwachtingen zodat zij verder willen lezen. Leren hoe andere schrijvers dat deden, gaat je ongetwijfeld helpen om inspiratie op te doen voor de eerste bladzijden van jouw boek. Als voorbeeld de opening die ik gebruikte in dit boek:
‘Laat ik gelijk maar duidelijk maken dat ik eigenlijk een bloedhekel aan lopen heb. Het is een overgebleven ’trauma’ uit mijn diensttijd. Daarvan kan ik mij eigenlijk alleen maar herinneren dat ik mij ontzettend heb verveeld en ook nog eens veel moest lopen. Je vraagt je dan ook misschien wel af waarom ik dan toch 800 ging lopen. Nou, dat zit zo …..’
Tip 4: Meer dan alleen cijfers en feiten
Het noemen van cijfers en feiten is geen pakkende manier om je lezers inzicht te geven in jouw leven of dat van een ander. Het aangeven van een tijdvlak is natuurlijk handig om dingen in een historische context te plaatsen. Denk daarbij aan de toen heersende mode, cultuur, politieke en sociale verhoudingen, eet- en leefgewoonten. Maar, pas op! Maak er geen gortdroog getallenboek van zoals je dat op school kreeg voorgeschoteld in de geschiedenisboeken. Het jaartal 1600 is bekend geworden vanwege de slag bij Nieuwpoort maar het jaartal op zich zegt verder niets. Koppel feiten wel aan de persoon wiens levensverhaal je beschrijft want een biografie is bedoeld om inzicht in iemands leven te geven. Ga vooral in op de manier van denken en handelen, overtuigingen, karaktereigenschappen en gewoontes van je hoofdpersoon.
‘Hij was de wereld om hem heen volkomen kwijt en zijn kortetermijngeheugen liet regelmatig vragen onbeantwoord. Gek genoeg kon hij je nog wel van alles vertellen wat er op 10 november 1944, de dag van de Duitse razzia’s, met hem gebeurde! Hoe zijn zwager hem het leven had gered toen hij met de tram naar huis wilde gaan!’
In dit voorbeeld is de precieze tijdsbepaling een historisch feit waaraan emoties zijn verbonden. Daarnaast gebruikt de schrijver een cliffhanger. ‘Hoe is dan zijn leven gered?’
Tip 5: Meer tips
Wil je de overige 6 tips ontvangen hoe je een pakkende biografie schrijft? Kijk dan regelmatig op mijn blog, meld je aan voor mijn nieuwsbrief over schrijven (klik links onderaan de pagina) of neem eens deel aan mijn webinars waarin je in vier sessies leert hoe je een biografie schrijft.