Als jochie van 12 wist ik al dat ik schrijver wilde worden. Liefst een beroemde, maar ik had geen idee hoe ik dat moest realiseren. Het duurde tot mijn veertigste voordat mijn eerste boek van de persen rolde en dat was een bijzonder moment. Het boekje (over telefonische communicatie) sloeg goed aan; uiteraard ook door de aandacht van de media. Het succes smaakte naar meer en schreef ik er in hoog tempo nog eens negen achteraan totdat mijn uitgever een ‘publishers block’ kreeg en stopte met het fonds van het genre boeken dat ik schreef.
Oorzaken van ‘writers block’
Toen mijn uitgever stopte met het uitgeven van boeken voor de zakelijke markt, veroorzaakte bij mij een writers block. Ik begon te twijfelen aan het nut van de boeken die ik schreef en was mijn motivatie even kwijt; een van de bekendste oorzaken van writers block.
Andere oorzaken die writers block kunnen veroorzaken zijn:
- Gebrek aan ideeën voor onderwerpen waarover je wilt schrijven.
- Uitstel gedrag.
- Twijfels over de eigen schrijfvaardigheden.
- Angst voor kritiek.
- Uitstel of ‘vooruitschuifgedrag’.
- Onzekerheid over een plot.
- Het verhaal wil maar niet in je hoofd groeien.
- Tijdelijke depressiviteit.
Ik pretendeer niet alle oorzaken van writers block te kennen omdat die natuurlijk van schrijver tot schrijver kunnen verschillen, maar laat ik hier delen hoe ik mijn ‘writers en publishers block’ heb weten te overwinnen en daarna weer boeken en Joost mag weten hoeveel artikelen geschreven..
Wat je aan writers block kunt doen
Ik heb in mijn omgeving de volgende oplossingen aangetroffen voor het opheffen van writers block en ik hoop dat je daartussen iets aantreft om jezelf daarvan te verlossen.
- Praat erover met collega’s/vrienden/familieleden en maak gebruik van hun suggesties.
- Maak lijstjes over mogelijke onderwerpen, plots e.d.
- Ben je iemand zoals ik die aantekenboekjes vult met krabbels, ideetjes en observaties? Lees ze dan nog eens door! Daarin vind je misschien een vergeten idee dat geschikt is voor een mooi verhaal, boek, blog etc.
- Maak je geen gebruik van een aantekenboekje? Schaf er dan direct een aan en neem het overal mee naartoe. Doe dit vooral niet digitaal want handgeschreven informatie geeft een groter leereffect en wordt langer in je geheugen opgeslagen dan digitale info! Dit wordt ook wel ‘vrij schrijven’ genoemd.
- Peiger je je hersens te veel af met het nadenken over onderwerpen? Maak dan je hoofd eens leeg en ga een flink stuk wandelen. (Daar deed ik mijn ideeën op voor een boek over de Camino. Ook als e-book te koop bij Bol.com)
- Ga eens naar een ‘ouderwetse’ bibliotheek en kijk eens wat er al over een thema, waarover je zou kunnen en willen schrijven, is gepubliceerd. Misschien helpt dit om een goed idee op te doen.
- Snuffel eens door een stapel tijdschriften. Omdat daarin meestal veel korte artikelen staan, is de kans groot dat je daarin iets vindt waardoor je geïnspireerd raakt.
- Verandering van omgeving kan ook helpen. Zelf heb ik een keer voor twee maanden een huisje in Spanje gehuurd en daar een idee gekregen voor mijn boek ‘Geheimen van succes’.
- ‘Delegeer’ je vraag om een oplossing van je WB aan je onderbewustzijn. Geloof het of niet maar, als ik hardop pratend tegen mijzelf zeg: ’Als jij eens gaat nadenken over een oplossing, ga ik even wat anders doen’, krijg ik op de gekste momenten daarna een ‘reactie’ in de vorm van een idee dat me te binnen schiet. (Misschien is dit zelfs een onderwerp voor een boek?)
- Zet je gedachten op papier zonder na te denken over onderwerpen, spelling, stijl, interpunctie e.d. Dus, zoek een plek waar je niet te veel wordt afgeleid, type of schijf de eerst opkomende gedachte op en borduur daar gewoon even verder op door. Op die manier creëer je ‘momentum’.
- Vraag ook ChatGPT of Rytr.me eens om wat inspirerende tips en ideeën.
- Als je een theedrinker bent, helpt Pickwick je met vragen en quotes op het labeltje van je theezakje. Dit hielp mij recentelijk aan een leuk onderwerp voor een artikel.
- Routine wil ook weleens helpen. Dwing jezelf om op een vast tijdstip te gaan schrijven; idee of geen idee. Zet je mobiel uit, voorkom dat je gestoord wordt door de pings of andere zaken waardoor je concentratie verstoord wordt.
- Als ik mijn gedachten weg wil sturen van het onderwerp ‘schrijven’, speel ik vaak een spelletje Sudoku of een videogame. Ook het luisteren naar mijn favoriete muziek helpt daarbij.
- Neem eventueel een schrijfcoach in de armen die je sparringpartner kan helpen om je van je writers block te verlossen.
Mocht je writers block ervaren, dan hoop ik dat je hier wat ideeën hebt opgedaan hoe het met succes te overwinnen.
Uiteraard kun je op dit artikel reageren en jouw oplossingen voor writers bock delen.