Wie een boek via een uitgeverij gepubliceerd krijgt mag je best een spekkoper noemen. De kans dat jouw manuscript wordt geaccepteerd is over het algemeen niet groot, maar laat je daardoor niet ontmoedigen een geschikte uitgever te vinden. De schrijfster van de Harry Potter boeken moest ook bij verschillende uitgevers ‘leuren’ voordat haar boek werd geaccepteerd. Zorg ervoor dus voor dat een uitgever jouw boek wil uitgeven want dan heb je de meeste tips die ik hier beschrijf niet nodig! Maar, In het geval je je boek in eigen beheer gaat uitgeven, waaraan veel voordelen zitten, dan zullen de volgende tips je zeker helpen dat te bereiken:
- Terwijl je nog bezig bent met het schrijven van je boek, maak dan alvast een website aan en accounts op sociale media die jouw doelgroep gebruiken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Instagram, Linkedin, Facebook en laat je boek eerst door aan een aantal vrienden en bekenden lezen en vraag hen om daarover een recensie te schrijven die je dan later op je sociale media en de website kunt noemen.
- Je hebt een aantal exemplaren van je boek nodig om weg te geven als promotiemateriaal. Denk daarbij aan het sturen van je boek naar de lokale krant, het lokale radio en/of tv-station.
- Laat van je boek een aantal posters maken op minimaal A3-formaat en vraag je lokale boekhandel jouw boek aan te bieden. Je geeft dan een aantal boeken in consignatie en een korting op de vaste verkoopprijs van minimaal 40%. Misschien kun je een signeersessie afspreken. Leuk voor de boekhandel om mensen in de zaak te krijgen en voor jou om boeken met handtekeningen uit te delen. Durf ook andere boekhandelaren te benaderen. Nee heb je, ja kun je krijgen!
- Stuur twee boeken op naar Biblion, het overkoepelende orgaan van de bibliotheken. Als zij het zien zitten om je boek aan te schaffen, volgt vanzelf een bestelling. Je geeft hen 40% korting op de verkoopprijs van je boek.
- Verkoop je boek via com en/of Amazon.com. Dat betekent wel dat je een aantal boeken in voorraad moet houden en zelf snel moet versturen naar bestellers. Beide organisaties vragen een percentage van de verkoopprijs. Houd rekening met de verzendkosten want die komen voor jouw rekening!
- Verkoop je boek via Google Books! Als een al een Google-account hebt wijst zich de rest zich vanzelf. Zo niet, klik op de link.
- Zorg ervoor dat de bezoekers aan je website en de bij 6 en 7 genoemde verkoopkanalen 20 pagina’s kunnen lezen van je boek. Kies daarvoor niet de eerste pagina’s want die zeggen niet veel over je verhaal. Kies een liefst provocerend hoofdstuk uit om kopers aan te trekken die meer willen weten.
- Heb altijd en overall een aantal boeken bij je om te kunnen verkopen. Neem ze mee naar je serviceclub, netwerkbijeenkomsten, spreekbeurten, trainingen, familiefeesten, je werk. Kortom, maak gebruik van de mogelijkheden die je krijgt.
- Vertel je directe vrienden- en familiekring over je nieuwe boek! Stuur afbeeldingen van je boek, de cover en flaptekst, zodat ze kunnen lezen waarover het gaat.
- Heb je app Nexdoor? Promoot ook daarin je boek en organiseer voor je buurtbewoners een lezing over het onderwerp. Nodig je buren uit voor een mini-boekpresentatie in je eigen Heb je de app nog niet? Aanschaffen!
- Kijk eens naar de mogelijkheden om je boek via andere websites onder de aandacht te brengen en maak gebruik van de mogelijkheden om affiliaties te krijgen. Je geeft hen een percentage van je verkoopprijs als ze via hun aanbevelingen jouw boek kopen. Denk aan een website als Hebban. Vraag aan de kopers van jouw boek om ook hier recensies te plaatsen! Doe dat via een mail of Whatsapp en plaats een link naar de plekken waar ze dat kunnen doen. Maak het zo gemakkelijk mogelijk.Er bestaan ook websites die gespecialiseerd zijn in het recenseren van boeken. Het kost je wel een exemplaar dus wees kritisch! Kijk eerst hoeveel bezoekers de site heeft voordat je vraagt om je boek te beoordelen.
- Vraag je lokale bibliotheek of je een spreekbeurt over je boek mag verzorgen. Het genereert meestal lokale publiciteit!
- Als je een zakelijke non-fiction hebt geschreven, vraag dat aan de redactie van zakelijke bladen of ze jouw boek willen bespreken. Stuur ook aan hen een beoordelingsexemplaar. Schrijf je een roman? Denk er dan aan om een exemplaar naar de redactie van Schrijven te sturen.
- Kijk eens welke podcasts geschikt kunnen zijn om jouw boek onder de aandacht van een groter publiek te brengen. YouTube is een veel bekeken kanaal en maak daarvan gebruik om iets over je boek te vertellen.
- Maak een persbericht en stuur dit naar bijvoorbeeld kranten, radio- en tv-programma’s. Belangrijk is dat je de spelregels voor persberichten kent en de berichte op te volgen. Ken je mensen die bij bepaalde media werken? Vraag hen of ze een bemiddelende rol kunnen vervullen en, als ze dat doen. Vergeet ze dan vooral niet daarvoor te bedanken!
- Als je zelf een aantal boeken op voorraad hebt, zakelijke non-fiction, dan kun je overwegen om aan Managementboek te vragen of zij jouw boek willen verspreiden. Je kunt ook via het Centraal Boekhuis je boeken laten verspreiden onder de boekwinkels. Voor dat laatste moet je je wel als uitgever aanmelden en is het belangrijk dat je naar een aantal boekwinkels een promotionele folder stuurt waarin je aangeeft dat ze jouw boek kunnen bestellen. (Kost je wel minimaal € 40,00 per maand om je boeken te laten opslaan bij het Centraal Boekhuis, maar je bent dan wel van eigen verzending verlost.)
- Zie je tegen de kosten op van het laten drukken van jouw boek? Overweeg dan om er een E-book van te maken. Hoe dat werkt vertel ik in een volgende reeks succesvolle tips!
Veel succes!