De gemiddelde ondernemer moet, om succesvol te zijn, ongeveer 52 ‘kunstjes’ beheersen. Die ‘kunstjes’ variëren van verstand hebben van financiën, inkoop- en verkoopstrategieën, boekhouding, belastingen, sociale media, marketing, klantenservice en ga zo nog maar even door. Nu ken ik geen enkele ondernemer die alle 52 zaken beheerst, maar dat is ook niet erg. Zolang zij maar in staat zijn om mensen om zich heen verzamelen die de lacunes in kennis en vaardigheden kunnen op- of aanvullen.
Overschatting
Ondernemers zijn doorgaans optimisten. Dat is ook wel nodig want als je weet dat er concurrentie is, laten zij de moed niet in de schoenen zakken, in de heilige overtuiging dat ze goed bezig zijn. Maar helaas staan nog teveel ondernemers hun eigen succes in de weg. Een van de succesfactoren van ondernemen is communicatie en daar loopt het vaak gruwelijk fout! Om producten en diensten goed te kunnen verkopen moet de boodschap goed op het kopende publiek worden overgebracht via brochures, brieven, e-mailcampagnes, sociale media, white papers, E-books, direct mail en natuurlijk niet te vergeten via de noodzakelijke website. Juist op het vlak van schriftelijke (digitale) communicatie overschatten ondernemers en zzp’ers hun vaardigheden enorm. Ze denken dat ze zelf wel even wat pakkende teksten kunnen schrijven, maar in de praktijk is dat niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet als je je realiseert dat de gemiddelde taalvaardigheid van Nederlanders nauwelijks hoger ligt dan die van een derdejaars VMBO’er.
Schrijven is een kunst en een kunde. Het gaat daarbij dan niet alleen om spelling- en grammaticafouten te vermijden, die maken de beste schrijvers, maar om teksten te schrijven die de aandacht van de lezer grijpen. Welke van de onderstaande fouten maak jij?
1. Geen focus op doelgroep
Een van de meest voorkomende fouten die gemaakt worden, is dat men zichzelf verliest in teksten die teveel vanuit de eigen visie en de eigen manier van denken worden geschreven. Er wordt vergeten dat men niet voor zichzelf schrijft maar voor een ander. De doelgroep moet zich aangesproken voelen en voldoende geboeid raken om door te lezen en op basis daarvan tot actie over te gaan.
Belangrijk bij het schrijven van pakkende teksten is dat de schrijver rekening houdt met het beantwoorden van vragen als:
– Wie is mijn doelgroep?
– Waarin is die geïnteresseerd?
– Voor welk latent probleem zoeken zij een oplossing?
– Kent mijn doelgroep het gebruikelijke jargon?
– Wat is het gemiddelde opleidingsniveau van de doelgroep zodat ik daarmee rekening kan houden?
– Wat is de gemiddelde leeftijd van de doelgroep? Dit bepaalt of er gekozen moet worden
voor ‘het aanspreken van de doelgroep met ‘je’ of ‘u’.
2. Zelfbewieroking
Loopt u eens voor de aardigheid wat webteksten en bio’s van sociale media langs en dan lijkt het erop dat de schrijvers massaal de tekst van het liedje: ‘Het is moeilijk bescheiden te blijven wanneer je zo goed bent als ik‘ nazingen. Veel van de teksten zijn dan ook in de ‘ik-vorm’ geschreven, wat de geloofwaardigheid alleen maar geweld aan doet. Het is dan beter om:
– afstandelijker te schrijven in de ‘hij-vorm’,
– klanten, met naam en toenaam, te laten vertellen wat hun ervaringen met u zijn,
– uzelf niet beschrijven als goeroe of expert.
3. Vertellen wat iets is
Op openingspagina’s van websites komen veelvuldig teksten in beeld die vertellen wat een dienst of product is en meestal in het jargon van de aanbieder. Je hebt soms geen flauw idee waarover het gaat, laat staan dat je weet wat je ermee aan moet! Om snel duidelijk te maken waar je website over gaat en om bezoekers aan te moedigen verder te lezen, is het verstandig te beschrijven wat ze aan jou en/of je producten of diensten hebben.
– Welk probleem lost het op?
– Welke voordelen heeft het gebruik?
– Wat kan er allemaal mee gedaan worden?
Kortom, verkoop de voordelen van je producten/diensten en leg het op een eenvoudige manier uit. Ga niet teveel overboord met het noemen van de zogenaamde USP’s (Unique Selling Points), want dat zijn redeneringen vanuit jouw visie. UBP’s (Unique Buying Points) zijn veel belangrijker om te noemen. Redeneer dus vanuit de visie van potentiële klanten en probeer te bedenken welke redenen ze zouden kunnen hebben om te kopen.
4. Verkeerde zoekwoorden
Tegenwoordig vindt er steeds meer ‘reverse marketing’ plaats. Dat wil zeggen dat niet de aanbieder een voet tussen de deur van potentiële klanten wil krijgen, maar dat potentiële kopers zelf via zoekmachines potentiële aanbieders proberen te ontdekken. Zoals je weet gaat dat door het intypen van zoekwoorden en daar gaat nog veel fout. Als je zoekwoorden in je eigen jargon gebruik, kan alle moeite die je in het bouwen van een mooie website hebt gestoken wel eens voor niets zijn.
Dus, ga op de plaats van je doelgroep zitten en gebruik de zoekwoorden die zij zouden gebruiken. In mijn geval gebruik ik niet alleen woorden als ‘biografie’ maar ook ‘levensverhaal’, ‘memoires’ en ‘herinnering’. Als je twijfelt over het effect van je zoekwoorden, vraag dan eens iemand uit je omgeving ernaar te kijken. Je kunt ook verschillende woorden intikken en kijk dan eens hoeveel ‘hits’ dit per woord oplevert. Je kunt natuurlijk ook eens spieken bij een succesvolle concurrent. Welke zoekwoorden gebruikt die? Een dergelijke analyse levert veel nuttige informatie op waarmee je beter in de zoekmachines kunt worden gevonden.
5. Teveel tekst
Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden. Het is mij dan ook een raadsel waarom zoveel ondernemers geen of onvoldoende gebruik maken van illustraties om teksten te ondersteunen. (Vooral bij offertes ontbreken die vaak.) Maak daarom gebruik van foto’s, video’s, podcasts (geluidsfragmenten) om de boodschap aantrekkelijk te maken voor iedere bezoeker. Immers, de een is meer visueel georiënteerd waar een ander meer auditief is ingesteld. Let er wel op dat het gebruikte video- en fotomateriaal uniek en ondersteunend is. Nog teveel ondernemers maken gebruik van dezelfde stockfoto’s; veelal Amerikaans materiaal. Dit zijn foto’s die al of niet tegen betaling van het internet of dvd’s kunnen worden gehaald. Er zijn ook mensen die via Google illustraties vinden en, zonder te controleren of deze foto’s wel copyright vrij zijn, zij er gek van opkijken als ze een rekening met hoge bedragen gepresenteerd krijgen van buitenlandse bureaus.
Dus, kies je eigen materiaal, zorg dat het een duidelijke ondersteuning van de tekst is en plaats foto’s bij voorkeur aan de linkerzijde van de tekst. Daar krijgen ze de meeste aandacht!