Wil je meer aandacht? Meer verkopen? Dan kan bloggen een belangrijke rol spelen in het bereiken van die doelstellingen. Bloggen is eigenlijk niets meer of minder dan een digitaal, openbaar, dagboek. De schrijver (blogger) deelt informatie wat haar of hem bezig houdt of interesseert en waarop lezers kunnen reageren.
85% van lezers van een blog hebben vaak aankopen gedaan naar aanleiding van een product of dienst waarover werd geblogd. Dit is een verdienmodel geworden via affiliate marketing. Dus, als je meer aandacht wilt en meer wilt verkopen, dan is het slim om te gaan bloggen. Hier volgen wat tips om pakkende blogs te schrijven. Blogs die opvallen, de aandacht van lezers trekken en weten vast te houden en die het koopgedrag van lezers kan bevorderen.
Tip 1. Aanmaken van een blog
WordPress is dé weblog die daarvoor het meeste wordt gebruikt maar er zijn ook andere manieren om informatie te delen. Denk aan berichten en artikelen op je Linkedin-account, je website, sociale media en nieuwsbrieven. Wat wel belangrijk is, dat je een naam voor je weblog verzint die de lading van je blogs dekt. Als een blog aanmaakt op je website is dat natuurlijk ook een optie. Voorbeelden van berichten nodig? Kijk dan maar eens op deze website.
Tip 2. Waarover bloggen?
Je vraagt je misschien af waarover je zoal kunt schrijven. Het antwoord is simpel! Over alles wat je leuk vindt, wat jou interesseert of boeit. Dat kan een passie zijn voor reizen, eten, producten, diensten, mensen die je hebt ontmoet, politiek, verzamelingen of hobby’s. In mijn geval is dat mijn passie voor communicatie, het schrijven van biografieën, storytelling, netwerken en neuroselling.
De simpelste manieren om aan ideeën voor artikelen te komen is die van anderen te lezen voor inspiratie. Lees vooral veel op jouw vakgebied en vraag je af wat jouw lezers daarover leuk zouden vinden om te lezen. Je krijgt ideeën op de gekste plekken en om die reden heb ik altijd een klein notitieblokje bij mij waar ik mijn ideeën in opschrijf. (Je kunt daarvoor natuurlijk ook je mobieltje gebruiken. Zorg wel dat je artikel een actualiteitswaarde heeft, een commentaar op een artikel of boek met jouw opvattingen daarover.
Tip 3. Mindmap voor inspiratie
Wat ook helpt om te bepalen waarover je gaat schrijven, is het maken van een mindmap. Dat is een manier om overzicht te krijgen van het creatieve proces dat je doormaakt. Kort gezegd is een mindmap een grafische voorstelling van alle informatie die je hebt verzameld waarbij je het centrale thema van je blo/artikel in het centrum van een vel papier tekent en van daaruit verbindingen legt met de andere informatie. Je kunt ook een storyboard maken. Dit is een veel gebruikt middel in de filmindustrie. Het is een chronologische volgorde van plaatjes dat veel weg heeft van een stripverhaal. Via het tekenen van plaatjes visualiseer je wat je later wilt schrijven. Experimenteer eens met de genoemde suggesties voor het aanbrengen van overzicht.
Tip 4. Aandacht krijgen met een pakkende koptekst
Kijk eens naar kranten, tijdschriften en titels van boeken. Het eerste dat je leest zijn de kopteksten en op basis daarvan besluit je al dan niet verder te lezen. De koptekst is dus een belangrijk onderdeel van een artikel en onthult gelijktijdig iets over het centrale thema waar je blog over gaat. Een koptekst is:
– kort en krachtig; maximaal 5/6 woorden
– provoceert
– prikkelt
– geeft antwoord op een vraag
– of stelt een vraag waarop je in je blog antwoord geeft.
Tip 5. Openingszin
Een goede openingszin zorgt ervoor dat de rest van je blog wordt gelezen. De openingszin kan een provocerende opmerking zijn maar ook een indringende vraag zijn. Kijk voor voorbeelden maar weer eens in een paar boeken of blogs van anderen. Maak je geen zorgen als het de eerste keer niet helemaal wil lukken. Oefening baart kunt en kinderen!
Tip 6. Aantal woorden
De meningen hierover lopen uiteen maar er is geen vaste regel. Mijn advies is om zoveel woorden te gebruiken als nodig om je punt te maken en duidelijk te zijn, maar probeer het onder de 1000 woorden te houden. Heb je meer nodig, dan is er niets op tegen om wat informatie voor een volgende keer te bewaren zodat je er een serie van kunt maken. Natuurlijk, schrijven is ook schrappen. Als je je blog hebt geschreven haal je overbodige woorden of zinnen weg en vervang je jargon voor taal die door leken wordt begrepen.
Tip 7. Visualiseer en gebruik audio
Produceer niet alleen tekst maar visualiseer je boodschap met foto’s, video’s, animaties, infographics en links naar andere sites om verdieping aan te brengen in je blog. Een plaatje vertelt vaak meer dan 1000 woorden. Een plaatje kan ook helpen om dat als onderwerp van je blog te maken. Verzin eens een verhaal bij deze foto. Schrijf als oefening, in maximaal 5 regels, je eerste indruk over wat je waarneemt. Pas wel op om zomaar foto’s e.d. van het net te plukken want dat kan je duur te staan komen. Gebruik daarom copyrightvrij materiaal zoals eigen foto’s of stockfoto’s, illustraties en video’s.
Tip 8. Frequentie
Op de vraag hoe vaak je een blog kunt schrijven, ben jij degene die dat zelf bepaalt; er is geen vaste regel. Alleen, als je jouw lezers wilt blijven boeien, dan is een bepaalde regelmaat wel belangrijk. Immers, wie schrijft die blijft en uit het oog, uit het hart. Maar, pas op! Overdaad schaadt. Als je teveel schrijft loop je het risico dat lezers afhaken. Zelf probeer ik 1 x per week een blog te plaatsen.
Tip 9. Promoot je blog
Het is belangrijk dat je blog ook daadwerkelijk gelezen wordt en dat je niet schrijft voort Jan met de korte achternaam! Breng daarom in je blog links in naar je Linkedin-account, website en je andere sociale media. Vraag bevriende relaties een link op hun site aan te brengen naar jouw blogs, mail aan alle e-mailcontacten die je hebt waar je blog te vinden is. Kortom, bazuin rond waar je te vinden bent en laat een QR-code op je visitekaartje achter.