Hoe etymologie je begrip van taal vormgeeft
In de wereld van talen zijn woorden meer dan alleen klanken of tekens. Ze laten je iets zien van vroeger, vertellen over culturen en laten zien hoe de samenleving verandert. Als je kijkt naar waar woorden vandaan komen, ga je als het ware op reis door de tijd. Je ziet hoe talen veranderen en hoe de betekenis van woorden door de jaren heen verandert. Als je weet waar de woorden die je gebruikt vandaan komen, ga je taal meer waarderen en begrijp je beter hoe we nu bepaalde dingen bedoelen. In dit stukje lees je uitleg over woorden die vaak in de zakenwereld worden gebruikt en hoe je dat in je voordeel kunt gebruiken.
Door te weten waar een woord vandaan komt, kun je duidelijker en preciezer communiceren, wat helpt bij het voorkomen van misverstanden en het opbouwen van relaties. Het begrijpen van de oorsprong van woorden kan ook de overtuigingskracht in marketing en verkoop vergroten, leiden tot innovatief taalgebruik en unieke merkboodschappen, waardevol zijn bij het trainen van nieuwe medewerkers en bijdragen aan een respectvolle en inclusieve bedrijfscultuur.
Hier tref je enkele verklaringen aan waar bepaalde woorden vandaan komen en wat jij kunt doen om daarmee je voordeel te doen.
Klant:
Dit woord is afgeleid van het Oudhoogduitse woord ‘kland’ wat ‘rivaal’ of ’tegenstander’ betekent. Hoe dit woord de moderne betekenis van ‘koper’ of ‘afnemer’ kreeg in het Nederlands, is niet volledig duidelijk, maar het heeft mogelijk te maken met het idee van een persoon die betrokken is bij een transactie of interactie.
Vraag:
Op welke manier zie je een klant als rivaal of tegenstander? Verkopers hebben daar zeker een mening over als ze offertes moeten maken en de ‘tegenstander’ moeten overtuigen van hun aanbod.
Offerte:
Dit woord komt van het Latijnse woord ‘offerre’, wat ‘aanbieden’ betekent. In het Nederlands verwijst het naar een formeel aanbod, vaak in de context van prijzen of diensten.
Vraag:
Veel ondernemers denken dat het uitbrengen van een voorstel met uitsluitend prijzen een offerte is. Als dat bij jou het geval is, hoe denk je de klant, anders dan op prijs, te overtuigen dat jij het beste aanbod hebt?
Prospect:
Dit komt van het Latijnse ‘prospectus’, wat ‘uitzicht’ of ‘gezichtspunt’ betekent. In moderne termen verwijst het vaak naar een potentiële klant of mogelijkheid.
Vraag:
Welke strategie heb jij om met prospects in contact te komen? Met andere woorden, waarom zouden ze willen kopen en hoe ontdek je dat?
Invloed:
Dit woord komt van het Middelnederlandse ‘invloet’, wat letterlijk ‘in vloeien’ betekent. Het idee is dat iets (zoals een idee, mening, of kracht) naar iets anders vloeit en het beïnvloedt.
Vraag:
Op welke manier kan je invloed uitoefenen op beslissingen van je ‘rivaal?’
Ondernemen:
Dit woord komt van het Oudnederlandse ‘onderniman’. “Onder-” heeft hier de betekenis van ‘beginnen met’, en “nemen” betekent ‘pakken’ of ‘grijpen’. Ondernemen betekent dus ‘beginnen met iets te pakken’ of ‘initiatief nemen’. “
Vraag:
Welke acties zet je dagelijks in om kansen te ontdekken en te grijpen?
Wartaal:
Dit woord bestaat uit twee delen: ‘war’ en ’taal’. ‘War’ is een Oudnederlands woord dat ‘verward’ betekent en ’taal’ betekent ‘spraak’ of ’taal’. Samen verwijst het naar onbegrijpelijke of verwarde spraak. Een bekende vorm daarvan is het gebruik van jargon en straattaal.
Actie:
Tel in je schriftelijke en digitale communicatie hoe vaak je wartaal gebruikt in de vorm van voor de lezer onbekende technische specificaties of jargon. Vervang die dan eens door voor leken begrijpelijke taal.
Financiën:
Dit woord komt van het Franse woord ‘finance’, dat oorspronkelijk ‘betaling’ of ‘eindbetaling’ betekende. Het is gerelateerd aan het Latijnse ‘finis’, wat ‘einde’ betekent. Financiën verwijst nu naar het beheer van geld en andere activa.
Vraag:
Misschien is je financiële eindresultaat het gevolg van een goed en realistische planning vooraf. Wat doe jij om je financiën gezond te houden?
Toekomst:
Dit woord komt van het Oudnederlandse ’toe’ (dat ‘naar’ betekent) en ‘komst’ (van ‘komen’). Letterlijk betekent het ‘dat wat gaat komen’, oftewel wat er in de toekomst gaat gebeuren.
Vraag:
Hoe blijf jij op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen?
Trends:
Dit woord komt van het Oud Engelse ’trendan’, wat ‘draaien’ of ‘ronddraaien’ betekent. In de hedendaagse context verwijst het naar de algemene richting waarin iets zich ontwikkelt of verandert.
Opmerking:
Wat trendwatchers doen, kan jij ook. Ontdek welke bronnen zij gebruiken en je blijft je concurrenten twee stappen voor!
Innoveren:
Het woord ‘innoveren’ komt van het Latijnse werkwoord ‘innovare’. Dit bestaat uit twee delen: ‘in-‘, wat een naar binnen gerichte beweging aangeeft, en ‘-novare’, wat afgeleid is van ‘novus’, dat ‘nieuw’ betekent. ‘Innovare’ betekent dus letterlijk ‘vernieuwen’ of ‘iets nieuws introduceren’. ‘Kaizen”, de Japanse manier van innoveren, stelt dat je iedere zes maanden vernieuwingen in je dienst of product moet aanbrengen op interessant te blijven voor je doelgroepen.
Vraag:
Welke veranderingen/verbeteringen heb jij in het afgelopen halfjaar aangebracht aan je producten/diensten, bedrijfsvoering, marketing?
Veel succes met de beantwoording van de vragen en de acties die je op basis daarvan gaat opzetten.