Veel bedrijven besteden nog steeds te veel aandacht aan de informatie uit iemands cv, terwijl dit selectie-instrument bijna niets zegt over wie de sollicitant is en hoe deze in het leven staat. Immers, wat zeggen contactgegevens, opleidingen, de verschillende banen die men heeft gehad over de mens achter de sollicitatie? De competenties worden beschreven maar, zoals bekend, geven in het verleden behaalde resultaten geen garanties voor de nieuwe werkgever!
Dat een cv niet voldoende is begrijpen werkgevers wel, vandaar dat er meestal ook gevraagd wordt naar een brief/mail/video waarin de sollicitant duidelijk maakt waarom deze de aangeboden baan wil hebben. Daarin komen de volgende nietszeggende woorden veel voor: verbinder, enthousiast, gedreven, positief ingesteld, resultaatgericht, doener, geen 9 tot 5 mentaliteit etc.
Als je gaat solliciteren op een baan via een online vacaturebank of een advertentie, zal je ontdekken dat je een van de vele sollicitanten bent en wil je eerlijk gezegd niet weten waarom jij wel of niet wordt uitgenodigd voor een gesprek want daar kunnen recruiters je ook geen objectief antwoord op geven. Het lijkt soms wel op de Staatsloterij; de kans op winnen lijkt minimaal. Je maakt doorgaans meer kans op een nieuwe baan via je persoonlijke netwerk zoals vrienden, familie, voormalige collega’s of door middel van uitgebreide professionele netwerken als LinkedIn en lidmaatschappen van serviceclubs of ondernemersverenigingen omdat daar mensen aanwezig zijn die meer van je weten dan wat je hebt geleerd en waar je hebt gewerkt.
Een biografie op een A4
Het ‘geheime wapen’ om je kansen op een nieuwe baan te verhogen is het schrijven van je bio op een A4tje. Mensen die graag biografieën lezen doen dat om de hoofdpersoon beter te leren kennen en waarom deze werd wat hij/zij was. Daarin lees je misschien maar heel kort wat iemand voor opleidingen heeft ‘genoten’ maar meer over de achtergronden van de persoonlijkheid. De hoogte- en dieptepunten, de successen en de miskleunen, wat de invloed is geweest de vorming van iemands persoonlijkheid en de specifieke karaktertrekjes. Kortom, een bio vertelt niet wat je bent, maar wie je bent! Een betere garantie voor werkgevers om daarin aanknopingspunten te vinden om je in dienst te nemen; of niet!
Voordelen van een bio
1. Zelfkennis
Door je biografie op een A4 te schrijven word je gedwongen na te denken over wie je bent en welk beeld je van jezelf hebt. Als je klaar bent met schrijven, laat dit dan ook eens lezen door mensen die je van dichtbij en heel goed kennen. Het zou me niets verbazen als ze je totaal anders zien dan jijzelf. Dat zij dingen ontdekken waarvan je je eigenlijk niet zo van bewust was. Dat kan helpen je bio te herschrijven als je jezelf daarin ook herkent.
2. Beter leesbaar
Je hoort me niet zeggen dat je cv geen enkele rol speelt bij een sollicitatie, maar jouw bio is gemakkelijker leesbaar is omdat je het in de ‘ik-vorm’ schrijft.
3. De baan die je nodig hebt
Een bio geeft betere ingangen naar een baan die helemaal bij je past dan de vraag naar een baan: ‘Als je eens iets voor me weet. Iets in de communicatie lijkt me wel leuk.’
Voorbeeld: Een UWV-medewerkster was op zoek naar een andere baan maar wist niet precies wat. Uit haar bio bleek o.a. dat ze een passie voor dierenverzorging had en vond op basis daarvan een leuke baan bij een kinderboerderij. Dus als je je bio onder je netwerkcontacten verspreid kunnen zij gerichter voor je op zoek gaan naar de baan die je nodig hebt en niet een baan die naast geld weinig voldoening oplevert.
Je bio is dus een mooie gelegenheid om kort, bondig en op een onbevangen manier uit te leggen wie je bent. Dat je je daarmee ook kwetsbaar durft op te stellen zal zeker worden gewaardeerd.
Hoe schrijf je een bio
Het schrijven van een bio is gemakkelijker dan je misschien denkt. Kijk maar even naar de nu volgende tips.
1.Samenvatting
Je kunt alvast beginnen met eens kritisch te kijken naar je samenvatting op je Linkedin-profiel en lees ook eens de samenvattingen van enkele andere contacten. Misschien dat dit je inspiratie oplevert om met een pakkende samenvatting te beginnen. Daarin staan natuurlijk je naam, opleidingen, je huidige of laatste functie, eerder opgedane ervaringen en waaruit je expertise bestaat.
2. Hoogtepunten en dieptepunten!
‘Succes heeft veel vaders maar ‘pech’ is een weeskindje’. Cv’s zijn meestal ‘hosanna’ verhalen waarin dus alleen maar positief nieuws staat. Mijn advies is om niet alleen de hoogtepunten en belangrijkste prestaties uit je carrière te beschrijven. Vertel ook iets over waarmee je de mist bent ingegaan en welke lessen je daaruit hebt getrokken! Dat zal zeker de aandacht trekken.
3. Vertel wie je bent
Vertel waar je bij je omgeving om bekend staat. Een voorbeeld helpt daarbij enorm!
Voorbeeld:
In 2014 liep ik de Camino vanuit Frankrijk naar Santiago de Compostella; 860 kilometer met een rugzak van 11 kilo.Je geeft hiermee aan over een groot doorzettingsvermogen te beschikken, een goede kaartlezer te zijn, dat je met weinig tevreden bent en dat je je weet aan te passen aan snel veranderende situatie en dat je in staat bent in meerdere talen te kunnen communiceren. Om je verhaal kracht bij te zetten kun je referenties opgeven van mensen die dit kunnen bevestigen of verwijs naar een link waar deze referenties kunnen worden gelezen. Vertel ook iets over hobby’s, passies en inspiratiebronnen die je gebruikt.
4. Gebruik beelden
‘Een plaatje zegt meer dan duizend woorden’, zegt het spreekwoord. Illustreer je bio dan ook met relevante foto’s of links naar video’s, presentaties of een persoonlijke website of blog.
Meer weten over biografieën? Lees hier verder.