Vandaag zag ik een bericht langskomen waarin aan uitgeverijen werd gevraagd wat beginnende schrijvers moeten doen om hun manuscript gepubliceerd te krijgen. Uitgeverijen ontvangen wekelijks honderden manuscripten waarvan bijna geen enkel het redt om als boek in winkels terecht te komen. Hoe voorkom je dat je steeds ‘nee’ te horen krijgt op een ingezonden manuscript? Onderstaand tref je tips aan hoe je het moet doen hoe je kunt (laten) uitgeven.
Tips
- Wees kritisch! Laat je manuscript eerst eens door een paar mensen lezen. Liefst door mensen met wie je geen hechte band hebt want anders krijg je waarschijnlijk alleen maar sociaal wenselijke reacties. Vraag nadrukkelijk om een eerlijke mening en kritiek.
- Uitgevers hebben geen tijd om het hele manuscript te lezen; stuur daarom een paar hoofdstukken in zodat een eerste indruk kan worden gevestigd.
- Het helpt als je iemand bij een uitgeverij kent. Schakel dus je netwerk in om een goed woordje voor je te doen.
- Stuur je manuscript niet op naar willekeurig welke uitgeverij. Zoek er een paar uit die gespecialiseerd zijn in het soort boeken (fonds) waarover jouw manuscript gaat.
- Speel niet alles op één kaart; stuur het naar verschillende uitgeverijen.
- Uitgevers zijn net mensen; ze verschillen allemaal en hebben verschillende ideeën wat ‘goed’ is. De afwijzing van de een hoeft niets te betekenen over je kwaliteiten. J.K. Rowlings werd eerst ook tientallen keren afgewezen!
- Zorg voor controle van de spelling en grammatica. Bij te veel fouten in de eerste pagina’s is dat reden genoeg voor een afwijzing.
- Pas op met hoogdravende taal. Schrijf in de taal die je gewend bent te spreken en maak zinnen niet te lang. (17- 24 woorden)
- Kies een hedendaags ettertype (Time New Roman en Courier zijn niet meer van deze tijd), lettergrootte twaalfpunts en houd anderhalve regelafstand aan zodat een corrector aantekeningen kan maken.
- Als je al eerder iets hebt gepubliceerd (Artikelen, columns etc.) is de kans groter dan er iemand serieus naar je manuscript wil kijken. Verwijs daar dan ook altijd naar als je een manuscript instuurt.
Huur een agent in
In veel buitenlanden maken schrijvers gebruik van tussenpersonen om hun manuscript gepubliceerd te krijgen; de literaire agent. Deze vertegenwoordigt en promoot het werk van auteurs bij uitgeverijen, buitenlandse literaire agenten en theater- en filmproducenten. Een soort lobbyist die geld verdient, meestal een percentage van de opbrengst, als je boek wordt uitgegeven, verfilmd of vertaald. Ze vertegenwoordigen niet alleen literaire auteurs, maar ook schrijvers van non-fictie en niet-literaire fictie. In Nederland is het aantal agenten dun gezaaid. Als je op Linkedin gaat zoeken komt je niet verder dan 16 hits en hun werkzaamheden verschillen ook sterk. Nederlandse agenten verzorgen veelal de marketing van zowel schrijvers als hun werk. Ze zorgen onder andere voor naamsbekendheid, introducties bij media en regelen optredens en signeersessies. Ja, je moet ze betalen voor hun werkzaamheden maar kosten gaan voor de baat!
Geef je boek zelf uit
Heb je al diverse malen bot gevangen bij uitgeverijen en zie je op tegen het maken van de kosten van het inhuren van een agent, denk er dan eens aan je boek zelf uit te geven. Ja, je moet dan wel je eigen marketing doen maar daartegenover staat dat je meer kunt verdienen dan de 8 – 10% royalty’s die je over de verkoopprijs van je boek bij een uitgeverij krijgt. Als je gebruik maakt van publishing en printing on demand hoef je niet gelijk een paar duizend exemplaren van je boek te laten drukken. Je kunt al beginnen met het laten drukken een enkel exemplaar. Je kunt zelfs de kosten van het maken van de lay-out van je boek laag te houden door het zelf te doen; als je een beetje handig bent. Zelf maak ik gebruik van de gratis software van Blurb Bookwright om de teksten en foto’s van mijn boeken in op te slaan en daarvan een boek te maken. Met Blurb krijg je dan gelijk de mogelijkheid een eigen ISBN-nummer voor je boek te genereren en het te koop aan te bieden op hun webshop. In het systeem zit een spellingscontrole ingebouwd, maar het kan geen kwaad er ook een corrector naar te laten kijken. Docenten Nederlands zijn daarvoor meestal erg geschikt.
Huur een ghost writer is
Mocht je een boek willen uitgeven maar zie je ertegen op het zelf te schrijven, om welke reden dan ook, denk er dan eens aan om een ghost writer in te huren. Dit zijn professionele schrijvers die zich meestal goed kunnen inleven in de persoon van de opdrachtgevers en hun (levens)verhaal prima kunnen verwoorden.
Lees ook eens:
Hoe schrijf je een boek deel 1
Hoe schrijf je een boek deel 2
Hoe schrijf je een boek deel 3