Al een aantal maanden ben ik mij aan het verdiepen in diverse AI-toepassingen, waaronder het inmiddels veel besproken ChatGPT. Na het bekijken van enkele video’s over dit onderwerp en een Teams-bijeenkomst met Richard de Vries, kwam ik een aantal handige zogenaamde prompts tegen waarmee ik heb geëxperimenteerd. Een daarvan is een prompt die ChatGPT in de rol zet van een interviewer en daarmee gaf ik ChatGPT de opdracht mij te interviewen over mijn werk als ghostwriter.
Prompt
Dit is de prompt die ik daarvoor gebruikte:
[Ik wil dat je optreedt als Interviewer. Ik zal de geïnterviewde zijn en jij zal mij vragen stellen over mijn werkzaamheden als ghostwriter. Ik wil dat je alleen als interviewer reageert. Schrijf niet alle conversaties in één keer op. Ik wil dat je alleen het interview met mij doet. Stel me vragen en wacht op mijn antwoorden. Schrijf geen uitleg, herhaling of een waardeoordeel over wat ik zei. Stel me de vragen één voor één zoals een interviewer dat doet en wacht op mijn antwoorden. Stel de vragen in de eerste persoon enkelvoud. Spreek mij aan met ‘Phil’.] Mijn eerste zin is ‘Hallo’
Het interview
Hallo Phil. Bedankt dat ik je mag interviewen over je werkzaamheden als auteur/ghostwriter.
ChatGPT:
Wat heeft je geïnspireerd om auteur/ghostwriter te worden en wat trekt je het meest aan in dit vakgebied?
Phil:
Als auteur van hoofdzakelijk zakelijke non-fiction boeken, kwam ik met mensen in aanraking die ook graag een boek op hun vakgebied wilden schrijven maar er om de een of andere reden niet toe kwamen. Ik kwam toen op het idee om mijn diensten als ghostwriter aan te bieden.
ChatGPT:
Kan je me iets meer vertellen over de specifieke aspecten van het vakgebied die je het meest aanspreken?
Phil:
Ik ben ooit lid geweest van Lions International. Zij hebben als motto ‘We serve’ en dat spreekt me nog steeds aan. Het helpen van mensen die iets onder woorden willen brengen, vind ik het leukste van mijn werk. Ik schrijf graag en vind het iedere keer weer een mooie uitdaging om moeilijke onderwerpen op een eenvoudige manier te beschrijven en te vereenvoudigen. Daarnaast kan ik schrijven waar en wanneer ik wil.
ChatGPT:
Welke stappen doorloop je meestal bij het schrijven van een boek als ghostwriter? Kun je ons een inkijkje geven in je schrijfproces?
Phil:
Ik heb een 7 stappen benadering ontwikkeld die voor een goed en uitgebalanceerd eindproduct zorgt; meestal een boek. Mijn manier van werken helpt om dat meestal binnen enkele maanden te schrijven.
ChatGPT:
Dat klinkt als een gestructureerde aanpak! Kun je me wat meer vertellen over die 7 stappen in je schrijfproces als ghostwriter? Wat zijn de belangrijkste fasen die je doorloopt om tot een goed en uitgebalanceerd eindproduct te komen?
Phil:
De eerste stap is eigenlijk de belangrijkste; kijken of er een klik bestaat tussen de opdrachtgever en mij en of het onderwerp, waarover het boek gaat, bij mij past. Ik hoef niet precies een expert te zijn, want dat is mijn opdrachtgever, maar de persoon en het onderwerp zijn bepalend of ik een opdracht aanneem.
ChatGPT:
Wat zijn de volgende stappen in je proces nadat je hebt vastgesteld dat er een goede klik is en het onderwerp bij je past?
Phil:
Als de opdracht is verstrekt, en het onderwerp en de doelgroep waarvoor wordt geschreven duidelijk is, ga ik met mijn klant eerst brainstormen over een pakkende titel voor het boek en een goede subtitel die het onderwerp alvast ‘voorverwarmd’. Daarna stel ik de flaptekst samen en brainstormen we over de grafische vormgeving van de cover. Ik geloof dus niet in het concept dat je een boek niet op zijn om omslag moet beoordelen, want dat doet bijna iedereen juist wel.
ChatGPT:
Het is waar dat de cover en de titel van een boek vaak de eerste indruk geven aan potentiële lezers, dus het is belangrijk om daar voldoende aandacht aan te besteden. Wat zijn de volgende stappen in je schrijfproces nadat je deze elementen hebt vastgesteld?
Phil:
Om de opdrachtgever in de gelegenheid te stellen op een logische en chronologische manier het verhaal te vertellen, gaan we daarna aan de slag met het beschrijven van de inhoudsopgave. De stap die daarop volgt is dat ik interviews afneem waarbij de klant zijn overhaal, per hoofdstuk, kwijt kan. Ik neem de interviews op om daarvan later een transcriptie te maken die ik vervolgens ga bewerken tot een leesbaar geheel. Als alle hoofstukken beschreven zijn, bespreken we wie een pakkend voorwoord kan schrijven en stemmen de strategie af voor het promoten van het boek. Gaan we een kwaliteitsuitgever zoeken of wordt het boek in eigen regie gepubliceerd? Ondertussen is een externe grafisch ontwerper aan de slag gegaan met het maken van een pakkende omslag en lay-out en testen we de inhoud op spelling- en grammaticafouten.
ChatGPT:
Kun je me vertellen wat de laatste stappen zijn in je schrijfproces, nadat de inhoud is bewerkt, de cover is ontworpen en de tekst is gecontroleerd op fouten?
Phil:
Dat hangt ervan of we een kwaliteitsuitgever hebben kunnen vinden of niet. Mocht die gevonden worden, dan neemt deze me verder de vormgeving, het drukproces en de promotie van het boek uit handen. Mocht het boek in eigen beheer worden gepubliceerd, dan bied ik sinds kort een uitgeefpakket aan waarbij een website wordt gemaakt om het boek te promoten, er tussen de 200 en 500 boeken worden gedrukt, een promotievideo voor YouTube en ander sociale media wordt gemaakt en persberichten worden opgesteld en verstuurd naar verschillende media. Als het boek gedrukt is, verzorg ik een feestelijke overhandiging van het eerste exemplaar, waarvan uiteraard weer een video en foto’s worden genomen. In overleg met de opdrachtgever nodigen we eventueel een lokale boekhandel uit en enkele journalisten.
ChatGPT:
Dank je wel voor het delen van deze inzichten in je schrijfproces en de publicatiemogelijkheden. Het lijkt erop dat je een uitgebreide aanpak hanteert om ervoor te zorgen dat zowel de inhoud als de promotie van het boek goed worden verzorgd.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste vaardigheden die een succesvolle ghostwriter moet hebben?
Phil:
Uiteraard een vlotte ‘pen’, veel lees- en schrijfervaring, inlevingsvermogen en over goede vraagtechnieken beschikken om de juiste informatie boven water te kunnen halen.
ChatGPT:
Inderdaad belangrijke vaardigheden! Wat zijn enkele uitdagingen waarmee je te maken hebt als ghostwriter en hoe ga je daarmee om?
Phil:
Soms wil het, ondanks een zorgvuldig gekozen proces om tot een goed product te komen, niet altijd lukken om dat te realiseren. Je kunt je als ghostwriter verkijken om de complexiteit van het te beschrijven onderwerp. Het kan ook zo zijn dat de opdrachtgever je om een bepaalde reden tegen begint te staan of, en dat kan ook gebeuren, je last krijgt van writer’s block. Van dat laatste heb ik gelukkig niet al te vaak last gehad!
ChatGPT:
Kun je ons iets vertellen over een bijzonder project waar je als ghostwriter aan gewerkt hebt en wat het zo speciaal maakte?
Phil:
Daar kan ik geen specifieke mededelingen over doen omdat ik daarmee de naam van mijn opdrachtgever, wiens naam op de cover komt te staan als auteur, eventueel zou prijsgeven. Ik kan wel vertellen dat ik ooit een schrijfopdracht kreeg van een jonge ondernemer die onzin op mijn mouw zat te spelden en ik daarom de opdracht teruggaf. Gelukkig was dit een eenmalige teleurstelling.
ChatGPT:
Wat motiveert je het meest in je werk als ghostwriter? Wat geeft je voldoening?
Phil:
Bij iedere opdracht leer je steeds meer. Je leert interessante mensen kennen die je een soms intieme inkijk in hun leven geven. Het noodzakelijke onderzoek dat je moet doen om nuttige informatie voor het boek op te vissen vind ik heerlijk en het schrijfproces, waarbij ik soms in een flow raak en na het schrijven van tig duizend woorden, uit mijn roes wakker wordt. Dat geeft enorme voldoening. Daarnaast beleef ik veel plezier aan de boeken die ik schreef en een plekje kregen op de zakelijke bestsellerlijst. Dat is me een paar keer overkomen. Fantastisch!
ChatGPT:
Het is geweldig om te horen dat je zoveel voldoening haalt uit verschillende aspecten van je werk als ghostwriter. Tot slot, welk advies zou je geven aan iemand die geïnteresseerd is om als ghostwriter aan de slag te gaan?
Phil:
Doe het niet! Ik heb al genoeg concurrenten.
ChatGPT:
Haha, dat is een eerlijke en speelse reactie! Het is begrijpelijk dat je als ervaren ghostwriter niet al te veel concurrentie wilt hebben. Het is een competitieve markt en het kan uitdagend zijn om jezelf te onderscheiden, maar als je toch een paar tips wilt geven, wat zijn die dan?
Phil:
Als ghostwriter mag je ego niet voorop staan. Niet iedereen kan er goed tegen om anoniem te blijven terwijl een ander met jouw ‘veren’ gaat pronken. Ik adviseer iedereen, die ambities heeft om Ghostwriting op te pakken, om de eigen beperkingen te onderkennen. Je kunt niet overal verstand van hebben en wees kieskeurig waarover je kunt en wilt schrijven. Schrijf jezelf in the picture van potentiële klanten door op je website over je vak te schrijven, artikelen te plaatsen op sociale media en, als je al eerder onder je eigen naam hebt gepubliceerd, daarover een of meerdere video’s op YouTube te zetten.
Het is een uitdagend maar ook lonend vak als je ervan houdt om met woorden te spelen en anderen te helpen hun verhalen te vertellen.
ChatGPT:
Dank je wel voor dit interview en het delen van je ervaringen en inzichten als auteur en ghostwriter!
Phil
Graag gedaan en bedankt voor de goede vragen!
ChatGPT:
Graag gedaan! Het was een genoegen om je te interviewen en meer te leren over jouw werkzaamheden als auteur en ghostwriter. Ik ben blij dat je de vragen waardeerde. Als je in de toekomst nog meer vragen hebt of ergens hulp bij nodig hebt, sta ik altijd voor je klaar. Veel succes met al je toekomstige schrijfprojecten!