LinkedIn was tot enkele jaren geleden het enige sociale medium waar mensen op een professionele manier met elkaar communiceerden en zakelijke informatie uitwisselden, maar het begint steeds meer op Twitter, het afvalputje van onze digitale maatschappij, te lijken.
Bij Twitter zie je de gekste bio’s voorbijkomen waar Joost mag het weten hoeveel mensen zich verschuilen achter een alias, verzonnen bio’s en de afwezigheid van een profielfoto.
Maar goed, terug naar LinkedIn en de kop van dit artikel. Zijn er ‘criminelen’ actief op LinkedIn?
Je krijgt geen tweede kans…
Hoe brengen media mensen in beeld die van een misdaad worden verdacht? Juist, een close-up foto met een balkje voor de ogen en aanduidingen als Willem G. of Trudy H.; alleen een voornaam, gevolgd door de eerste letter van de familienaam en een punt. Ali B. is daarbij een uitzondering en zal hij deze benaming hebben gekozen met een knipoog naar het voorgaande, denk ik dan maar.
Wat mijn de laatste tijd opvalt is dat er steeds meer LinkedIn-gebruikers zichzelf, bewust of onbewust, op een ‘criminele’ manier presenteren, waarbij het balkje voor de ogen is vervangen door de afwezigheid van een herkenbaar gezicht en een ongebruikte achtergrond. Ze blijven graag anoniem want de contactgegevens zijn onvolledig of helemaal niet ingevuld en de berichten die zij plaatsen zijn niet meer zakelijk maar gaan over onderwerpen die naar mijn mening op andere sociale media thuishoren; politiek, godsdienst, seks en sinds twee jaar over Covid. De complottheorieën vliegen je nu ook op Linkedin om de oren waar voor- en tegenstanders van het dragen van maskers, vaccinatie, de ‘Stop the steal’ van de Amerikaanse verkiezingen en wat al niet meer, elkaar in de haren vliegen. Niet echt professioneel. Bedenk, je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken, dus zorg in ieder geval dat je die op LinkedIn maakt! Hoe?
Zullen we het weer professioneel maken?
Wat ik bij Twitter regelmatig doe, het blokkeren en melden van in mijn ogen onbehoorlijk gedrag of woordelijke vuilspuiterij, had ik nog nooit bij LinkedIn-profielen gedaan; tot voor kort. Ik wil daarmee voorkomen dat mijn tijdlijn bevuild wordt met onzakelijke berichten door deelnemers die zichzelf niet volledig bekend willen maken. LinkedIn is een prachtig medium voor zakelijke professionals, op welk gebied dan ook, mits dit op een professionele manier wordt gebruikt.
Je kunt op een simpele manier je profiel professioneel inrichten door:
- Een goede professionele profielfoto te plaatsen, in close-up, met een neutrale achtergrond.
- Maak gebruik van de mogelijkheid een videootje achter je profielfoto te plaatsen
- Pas je accountsettings aan zodat je niet alleen bekend staat als bv. Raymond D. Vermeld ook e-mail, telefoonnummer en geboorte data. (Jaartal hoeft niet!)
- Pas je zichtbaarheid aan zodat, als je iemands profiel bezoekt, deze kan zien wie je bent.
Speel open kaart! Wat heb je te verbergen? Dat je een concurrent bent? Nou en? - Vertel in je bio wat mensen aan je hebben. Je hebt er 220 posities voor! Gebruik geen woorden als expert, goeroe, gemotiveerd, accuraat en dergelijke want je bent niet geloofwaardig als je jezelf op de borst klopt. Laat dat dus maar aan gorilla’s over. Vraag anderen die professionele aanbevelingen over je schrijven. Ja, je mag best om aanbevelingen vragen maar vergeet niet alleen te halen; schrijf er ook eens een voor een ander.
- Geef een objectief beeld van je arbeids- en studieverleden.
- Gebruik foto’s, documenten en video’s om relevante informatie te delen en te illustreren.
Ik wil de lijst niet te lang maken want er zijn genoeg video’s op YouTube te vinden hoe je je profiel optimaal kunt krijgen. Als je ondanks dat moeite hebt met het geven van een volledig beeld op LinkedIn, volg dan eens een workshop of webinar van specialisten zoals Richard de Vries en Jan Vermeiren. Dan kun je daarna LinkedIn optimaal inzetten voor commerciële en netwerkactiviteiten of vindbaar en benaderbaar zijn als je een baan zoekt.
Succes!