Het publiceren van een boek is een uitstekende manier voor persoonlijke en zakelijke branding en om je te vestigen als een expert op jouw vakgebied. Het publiceren van een boek zal ook helpen om spreekbeurten binnen te halen en meer zakelijke kansen te genereren. Op zich is het proces van het publiceren van een boek niet moeilijk, maar het vereist wel tijd, moeite, geduld, wat geluk en kennis van de branche. Een boek uitgeven kan je zelf doen via bijvoorbeeld printing on demand.
Printing on demand, book on demand, is een drukproces waarmee afzonderlijke exemplaren van een publicatie kunnen worden afgedrukt wanneer ze worden besteld. Deze technologie maakt het mogelijk om je boek te drukken zonder grote oplages. Dat kan al vanaf 1 exemplaar. Wil je er meer hebben, dan heb je die meestal binnen een paar dagen in huis. De belangrijkste voordelen van dit proces zijn dat het papier bespaart en niet dat je kelder vol staat met dozen vol met boeken.
Je kunt ook je boek uitgeven als e-book. E-books zijn elektronische versies van boeken in digitale vorm die worden gelezen op pc’s, smartphones, tablets en e-readers.
Kwaliteitsuitgevers bieden veel voordelen als ze bereid zijn je boek uit te geven. Je bent geen geld kwijt voor de opmaak van je boek, het drukken en de marketing. Je krijgt er ook nog eens een redacteur bij die je manuscript naloopt en je helpt het nog beter te maken.
Maar, voordat je gaat kiezen om je boek zelf uit te geven of dat je dit aan een kwaliteitsuitgever overlaat, is het te schrijven van je boek je eerste prioriteit. Lees daarom ook even Schrijf je boek in 4 stappen.
Waarom je je boek niet in eigen beheer zou moeten uitgeven
Zelf uitgeven is een slecht idee als je er veel geld mee wilt verdienen. Het gaat je in eerste instantie geld kosten om, na het schrijfproces, je teksten te laten nalopen door een corrector en/of redacteur. Je hebt een grafisch vormgever nodig voor een pakkende omslag en lay-out. Daarnaast kost het laten drukken van je boek ook geld.
Los van het financiële aspect van het boek in eigen regie uitgeven, heb je ook te maken met de marketing van je boek. Kwaliteitsuitgevers hebben een netwerk om je boek in de winkel te krijgen en zullen ze er alles aan doen om je boek onder de aandacht van het publiek te krijgen. Zelf uitgeven kan een goed idee zijn als je je boek gratis of alleen voor vrienden en familieleden wilt uitgeven, maar het is het niet waard als je geld wilt verdienen. Alhoewel, er zijn manieren om je kosten van zelfpublicatie te beperken en er zelfs meer en sneller geld aan te verdienen dan de royalties die je van een kwaliteitsuitgever krijgt voor ieder verkocht boek. Dat is meestal niet meer dan 8% van de verkoopwaarde van een boek. exclusief btw.
Goede redenen om je boek in eigen beheer uit te geven
Wil je niet afhankelijk zijn van het vaak frustrerende proces om je manuscript door een kwaliteitsuitgever geaccepteerd te krijgen, dan is het uitgeven in eigen beheer een uitstekend idee.
Zelf uitgeven heeft veel voordelen die traditioneel uitgeven niet biedt. Je kunt het hele proces zelf beheersen, van het omslagontwerp tot marketing. Het geeft je ook meer creatieve vrijheid en je hebt geen agent of uitgever nodig. Het nadeel is dat je alles zelf moet doen, wat veel werk kan zijn, maar als je bereid bent er tijd en moeite in te steken, kan zelfpublicatie een goede optie voor je zijn.
Er zijn verschillende manieren om je boek in geprinte vorm het licht te laten zien. Er is een handige gratis app beschikbaar om je eigen omslag en lay-out te maken. Kijk maar eens op Booksmart. Met behulp van dit programma kunt je de teksten van je boek invoeren, al of niet met foto’s, en je eigen omslag creëren. Adobe heeft ook de nodige hulpmiddelen om je boek vorm te geven. Booksmart biedt overigens de mogelijkheid om je boek in iedere gewenste hoeveelheid, tegen een schappelijke prijs, te produceren. Ik heb daarmee prima ervaringen. Je kunt je boek ook bij een book on demand drukker laten vermenigvuldigen.
Je kunt ook besluiten om van een Word- of PDF-bestand een e-book te (laten) maken. Gratis als je het zelf doet of rond de € 400 als je het laat doen. (Voor boeken rond de 120 pagina’s.)
Welke vorm je ook kiest, je verdient per boek minimaal 40% van de verkoopprijs van je boek. Kassa!
Marketing van je boek
Hoe je dat doet lees je in het volgende artikel.