Waarom een obsessie met statistieken carrières schaadt
Toen ik internationaal reisleider was, hoofdzakelijk voor Amerikanen, merkte ik dat zij gek op cijfers en feitjes waren. Een in hun cultuur, economie en historie ingebakken voorkeur.
- Phil, hoeveel stenen zitten er in het Vredespaleis?
- Hoeveel kastelen staan er langs de Rijn?
- Wat componeert Mozart tegenwoordig?
- Wie is de eigenaar van dat kasteel?
- Hoeveel verdien je?
- Hoeveel bomen staat er langs deze weg?
- Hoeveel meren heeft Finland?
- Hoeveel schapen heeft die boer?
Geloof het of niet, maar dit zijn nog maar een paar van de duizenden vragen naar cijfers en feiten die ik moest beantwoorden. Nee, Ik wist natuurlijk niet alle antwoorden en improviseerde er dan ook naar hartenlust op los. Als je onzin maar vaak genoeg herhaalt, geloven de mensen je grif, zeker als je het met een vermeende autoriteit uitspreekt.
Onder invloed van hoofdzakelijk Amerikaanse sociale media lijkt er een obsessie op LinkedIn te ontstaan met cijfers en zelfbewieroking. Vormen van marketingcommunicatie die je in de USA tegenkomt en tot voor kort een in Nederland niet geaccepteerde vorm was! Maar, tijden veranderen. Kijk maar wat je op LinkedIn regelmatig tegenkom:
- Mijn bijdragen bereikten 320.000 mensen!
- Ik schreef 2 fictieboeken waarvan er 14.000 zijn verkocht.
- Ik heb meer dan 2000 artikelen geschreven.
- Mijn netwerk telt 10.000 contacten op LinkedIn.
- Mijn laatste update kreeg 5000 likes!
- Ik help je aan 200 gekwalificeerde leads.
Indrukwekkende cijfers maar wat zeggen ze eigenlijk, los van de gedane beweringen?
Kwaliteit boven kwantiteit
Ik ben opgegroeid met het bekende gezegde ‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’ en de babyboomersmentaliteit dat bescheidenheid de mens siert. Misschien heb ik daarom een bloedhekel aan dit soort cijferparades.
LinkedIn is Amerikaans en is het algoritme op de daar heersende zakelijke en sociale cultuur afgesteld. Maar, cijfers vertellen nooit het hele verhaal. Het is belangrijk om je te realiseren dat het echte verhaal, niet altijd in getallen valt uit te drukken. Een groot bereik betekent niet automatisch dat de inhoud waardevol of klopt. Met een verzameling van duizenden contacten kun je niet of nauwelijks een betekenisvolle relaties hebben. Een hoog aantal likes zegt weinig over de daadwerkelijke betrokkenheid of het begrip van lezers. Het via cijfers jezelf op de borst kloppen roept bij mij weerstand op. Daarin ben ik vast niet alleen.
De waarde van ervaring
Kijkend naar mijn cijfers (36 gepubliceerde boeken waarvan er >2000.000 zijn verkocht, de duizenden artikelen die ik schreef over onderwerpen als ondernemen, schrijven, management, storytelling re-integratie, en 50 jaar ervaring als ondernemer), vertellen die hooguit dat ik al een poosje meeloop, maar wat zeggen deze getallen werkelijk over de kwaliteit van mijn werk of de diepgang van mijn kennis?
In plaats van je blind te staren op de eigen cijfers, of die van een ander, denk ik dat het beter is om je te richten op het aanbieden van interessante content zonder de cijfer- en selfieparade. Vraag je daarom regelmatig af wat je je contacten te bieden hebt. Dat betekent niet door je eigen belang voorop te stellen, maar dat van je volgers en lezers.
Hoe? Kijk eens naar de volgende suggesties:
- Deel inzichten in plaats van statistieken.
- Focus op de impact van je werk, niet op het bereik.
- Ga met je netwerk op een persoonlijke manier om.
- Bied oplossingen voor problemen in plaats van jezelf te promoten.
- Ga interacties met de mensen aan die op je bijdragen reageren. Wees daarbij hard voor de materie maar zacht voor de mens.
Afrondend
Hoewel cijfers indrukwekkend kunnen zijn, is het de inhoud en waarde die je toevoegt aan de professionals op LinkedIn, die er echt toe doen.
Daarom mijn oproep om geen willig slachtoffer van het algoritme te zijn. Streef naar kwaliteit, authenticiteit en echte verbindingen op LinkedIn. Want uiteindelijk gaat het niet om hoeveel mensen je bereikt via opgeklopte cijfers en selfies die niets met je content te maken hebben. Bedenk andere manieren om impact met je berichten te maken op degenen die je wil bereiken. Wees origineel en vooral jezelf!
PS
Je ‘selfie’ staat, als het goed is, al in je bio! Overdaad schaadt!