De invloed op denken en handelen
Positief taalgebruik is een communicatie-instrument van onschatbare waarde. Het heeft de potentie om ons denken en handelen op aanzienlijke manier te beïnvloeden. In de psycholinguïstiek, een wetenschap die de relatie tussen taal en de psychologische functies van de mens onderzoekt, wordt erkend dat de taal die we gebruiken niet alleen een weerspiegeling is van onze gedachten, maar deze ook kan vormen en veranderen. Laat ik daarvan wat voorbeelden noemen die ik heb gevonden.
Het effect op denkvermogen
De positieve formulering van gedachten en uitspraken kan de manier waarop we problemen benaderen en oplossen veranderen. Wanneer mensen worden aangemoedigd om in termen van mogelijkheden en kansen te denken, in plaats van beperkingen en obstakels, ontstaat er een cognitieve verschuiving die creatief en oplossingsgericht denken bevordert. Tijdens mijn werk als reisleider gebruikte ik bij druilerig weer de opmerking: ‘Wat een heerlijke dag vandaag. We hebben vloeibare zonneschijn.‘ Dat leverde meestal een glimlach of soms zelf een applausje op. Het bracht de toeristen in een meer optimistische, positieve stemming. Docenten maken doelbewust gebruik van een onderzoek van de Universiteit van Leuven waarbij werd aangetoond dat leerlingen, die positieve feedback op hun werk kregen van hun docenten, een verhoogde activiteit vertoonden in de gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor probleemoplossing en creatief denken. Het had ook stimulerend effect op de motivatie van leerlingen om te leren.
Meer voorbeelden van positief taalgebruik zijn de moeite om eens uit te proberen om mensen in een positieve houding te krijgen:
‘Je hebt dat uitstekend gedaan, ik ben onder de indruk van je inzet.’
‘Ik ben ervan overtuigd dat je deze uitdaging kunt overwinnen.’
‘Jouw bijdrage maakt een groot verschil in ons team.’
‘Elke stap die je zet is een stap vooruit, blijf zo doorgaan!’
‘Je creativiteit is echt inspirerend, blijf je ideeën delen.’
‘Ik waardeer je mening, je hebt een interessant perspectief.’
‘Je aanwezigheid maakt de omgeving altijd zoveel lichter.’
‘Ik vertrouw op je oordeel, je hebt een goede kijk op deze zaken.’
‘Door jouw hulp kunnen we echt vooruitgang boeken.’
‘Je lach is aanstekelijk, het maakt iedereens dag beter.’
Het effect op handelen
Positief taalgebruik kan ook voor veranderingen in gedrag zorgen. Van trainers en coaches van sporters is het bekend dat positieve bevestiging van prestaties atleten kunnen helpen om onder druk beter te presteren. Door zichzelf te overtuigen dat hun acties succes zullen hebben, kunnen hun angstniveaus verminderen waardoor ze zich meer kunnen concentreren op de komende wedstrijd. Uit een onderzoek door de Universiteit va Utrecht werd dat mensen, die zichzelf met positieve woorden indoctrineerden, betere prestaties leverden.
Een interessant onderzoek door de Erasmus Universiteit, afdeling bedrijfspsychologie, heeft aangetoond dat positief taalgebruik in organisaties kan leiden tot een hogere werktevredenheid en betere teamprestaties. Dus managers en andere leidinggevenden, maak daarvan gebruik!
Voorbeelden uit het dagelijks leven
In het dagelijks leven kan positief taalgebruik bijdragen aan betere relaties, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Positieve communicatie op de werkplek kan leiden tot een betere samenwerking en een positievere werksfeer. In persoonlijke relaties kan het gebruik van positieve taal bijdragen aan een sterkere binding en helpen om conflictsituaties te voorkomen of hanteerbaarder te maken. Een simpel compliment kan de dag van iemand verlichten en een kettingreactie van punitiviteit teweegbrengen. Probeer het maar eens uit en verbaas je over de resultaten!
Conclusie
De impact van positief taalgebruik is zowel diepgaand als veelzijdig. Door de manier waarop we denken te veranderen, kan positieve taal ons helpen om meer oplossingsgericht te zijn en onze creativiteit te vergroten. In ons handelen kunnen deze positieve uitspraken ons aanzetten tot prestaties die onze eigen verwachtingen overtreffen. De kracht van positieve taal is niet te onderschatten en zou een integraal onderdeel moeten zijn van onze dagelijkse interacties.