Een goed cv op Linkedin, ondersteund door interessante content, was ooit de gouden standaard om je professionaliteit aan te geven. Wat mij alleen opvalt is dat LinkedIn langzaam maar zeker op een tweederangs Instagram en TikTok begint te lijken. Wie had ooit gedacht dat het plaatsen van een selfie, naast een verslag van een succesvolle netwerkbijeenkomst of een foto van je koffie naast een laptop, de sleutel zou zijn tot je zakelijke succes?
Deze verschuiving van het eens zo professionele platform vraagt om een verklaring. Wat zou die kunnen zijn? Een aantal LinkedIn-gebruikers heeft de onweerstaanbare neiging om persoonlijke foto’s en selfies te gebruiken die niets, maar dan ook echt niets, te maken hebben met de boodschap die ze willen overbrengen. De hamvraag is wat degenen die zich daaraan ‘schuldig’ maken daarmee denken te winnen.
Eén theorie die ik tegenkwam is dat de mensen, die regelmatig persoonlijke foto’s bij hun berichten plaatsen, niet of nauwelijks de verleiding kunnen weerstaan om zichzelf in de kijker te zetten. In een zee van saaie bedrijfsupdates, niets vragende polls en eindeloze lijsten van ‘behaalde resultaten’ en ‘gestelde doelen’, zorgt een goed getimede selfie voor dat broodnodige sprankje menselijkheid – of beter gezegd, narcisme verpakt als menselijkheid.
De realiteit
Nu even naar de feiten. Studies tonen aan dat berichten met persoonlijke foto’s op LinkedIn een stijging zien in betrokkenheid van lezers. Deze bijdragen zorgen gemiddeld voor 58% meer likes en 126% meer reacties dan posts die daadwerkelijk iets van waarde toevoegen aan je professionele netwerk maar met daaraan gerelateerde visualisaties. Ja, je leest het goed: schokkend maar waar!
De reden daarvoor is simpel. Je zichtbaarheid op sociale media staat gelijk aan een vorm van zelfbevestiging. Een foto van jezelf, waarop je breeduit (glim)lacht, in zakelijke of uitdagende kleding, kan de illusie wekken dat je succesvoller bent dan je in werkelijkheid bent – en laten we eerlijk zijn, dat is precies wat iedereen probeert te projecteren.
Dus, wat betekent dit voor de toekomst van LinkedIn als professioneel netwerkplatform? In plaats van een plek waar vaardigheden, ervaring en professionele inzichten gedeeld worden, zou LinkedIn wel eens kunnen verworden tot de speelplaats voor egotrippers en van zelfpromotie. Mogelijk zelfs een aanvulling op Tinder; de datng site.
Epiloog
Misschien moeten we maar accepteren dat LinkedIn, net als alle andere sociale media, een podium is geworden waar de beste zelfpromotors, niet noodzakelijkerwijs de beste professionals, winnen. Dus, als je niet wilt achterblijven en je denkt dat je zelfbeeld een boost nodig heeft, post dan gewoon een selfie met je nieuwe kantoorplant, in je mooiste kleding, perfecte make-up met de hashtag hashtag Succesvol. De reacties zullen ongetwijfeld binnenstromen, en is dat niet waar het uiteindelijk allemaal om draait?
Mijn kop is geloof ik niet echt fotogeniek maar vooruit, voor één keer, neem ik de proef op de som. Kijken of het helpt!