Mijn eerste boek schreef ik op het handje. Gelukkig vond ik iemand met een betere typevaardigheid die mijn bijna onleesbare handschrift leesbaar wist te maken. Ik hoefde niet met mijn eerste manuscripten op de knieën bij een uitgeverij om ze gepubliceerd te krijgen; ze vroegen mij om te schrijven. Ik had dat te danken aan een journalist van De Telegraaf die het knap boeiend vond dat ik telefoontrainingen verzorgde voor telefonistes en andere tele-functionarissen.
Nu, 40 jaar na mijn eerste boek, is het steeds gemakkelijker geworden een boek gepubliceerd te krijgen. Toegegeven, niet bij elke kwaliteitsuitgevers als je zakelijke non-fiction schrijft, maar wel via zelfpublicatie.
Dit ga je missen
Wat de zakelijke consequenties zijn als je geen artikelen of boeken op jouw vakgebied schrijft? Dit!
Schrijf dus vooral niet als je je niet wilt onderscheiden van de miljoenen zzp’ers en 1,2 miljoen MKB-ondernemers.
De bekende smoezen
De ‘smoezen om geen boek, whitepaper of artikel te schrijven zijn bijna allemaal terug te voeren tot verschillende vormen van ‘angst’ zoals:
- bang zijn voor kritiek,
- twijfel aan je schrijfvaardigheid,
- ‘Ik heb het al zo druk; geen tijd.’,
- faalangst,
- gebrek aan motivatie,
- er is al zoveel op mijn vakgebied geschreven
- ‘Ik heb dyslexie’
Het laatste is bewezen geen belemmering te zin want ik heb met deze ‘handicap‘ ondertussen 27 boeken geschreven, op eigen naam en als ghostwriter. Daartussen zitten een aantal bestsellers en, zoals mijn eerste redactrice het noemde, een paar eversellers. Ken je het boek ‘Alice in Wonderland’? Dit werd geschreven door Charles Dodgson die Lewis Carroll als pseudoniem gebruikte. Ook hij had dyslexie!
Met 30 minuten schrijven per dag heb je binnen enkele maanden een compleet manuscript van rond de 50.000 woorden geschreven, dus gebrek aan tijd is ook geen echt argument.
Dat er al zoveel op jouw vakgebied is geschreven, betekent alleen maar dat het onderwerp in trek is en jij vult dat aan met jouw specifieke visie. Toen ik het boek over mijn 860 km wandeling langs de Camino de Santiago schreef, waren er al honderden boeken over geschreven door bekende en onbekende schrijvers. Mijn boek gaat binnenkort in de vierde druk, dus dit argument om niet te schrijven is daarmee ook om zeep geholpen.
Maar hoe dan?
‘Oefening baart kunst en kinderen’ hield een vriend mij altijd voor. Niemand is zonder oefening ergens ver ingekomen; zelfs genieën niet! Mijn credo is dat als je kunt praten, je ook kunt schrijven. Probeer het maar eens uit door in plaats van woorden te typen, ze in de Word applicatie in te spreken. Je kunt ook gebruik maken van ChatGPT om een begin te maken met jouw boek. Begin eerst eens een aantal sleutelwoorden op te schrijven die te maken hebben met het verhaal dat jij wereldkundig wilt maken en vraag ChatGPT daarvan een artikel te schrijven. Verbaas je over het resultaat.
Rytr.me is een andere schrijfassistent die helpt bij het maken van teksten voor verschillende doeleinden. Je kunt het dus ook gebruiken voor jouw boek. Het helpt bij het opdoen van ideeën als je even vastzit. Rytr doet dan suggesties over titels, hoofdstukindelingen en uitwerking van de hoofstukken. Net als bij ChatGPT helpt deze schrijfassistent bij correctie en verbetering van teksten. Hoewel het niet zo geavanceerd is als gespecialiseerde correctiesoftware, kan Rytr nog steeds nuttig zijn voor het snel corrigeren van spelling, grammatica en stijl. Het belangrijkste voordeel van Rytr en ChatGPT is de snelheid waarmee je ideeën op papier kunt krijgen. Dit kan vooral nuttig zijn in het eerste stadia van je schrijfproces. Quillbot.com helpt je, na het schrijfproces, om het soms wat ‘mechanische taakgebruik’ van schrijfassistenten als ChatGPT en Rytr persoonlijker te maken en met Originality.ai controleer je hoe origineel je teksten zijn. Dat is dan weer handig om bepaalde teksten te herschrijven.
En als het dan nog niet lukt?
Veel bestsellerschrijvers maken gebruik van ghostwriters om de druk, die uitgevers vaak opleggen om tijdig het manuscript in te leveren, te verminderen en hun productie te verhogen. Dus, als je het toch niet ziet zitten zelf te schrijven, om welke reden dan ook, dan kan een ghostwriter toch jouw droom realiseren door het boek voor je te schrijven. Jouw naam komt dan ook als auteur op de omslag want het is tenslotte jouw intellectuele eigendom. Daarmee krijg je alles binnen bereik wat je nu (nog) mist als je niet publiceert!
Weten hoe een ghostwriter werkt en waar je op moet letten als je die wilt inschakelen?
Klik dan maar op de links hierboven.
Wie schrijft, die blijft!