Ben jij een van die mensen die graag een boek zou willen schrijven maar je weet niet precies hoe je moet beginnen? Het maken van een mindmap kan je helpen om je wens te realiseren. Bij elk van mijn boeken, dat zijn er inmiddels 32, (Inclusief de ghoswriting opdrachten.) begin ik met het maken van een mindmap.
Mindmappen
Dit, uit het Engels overgewaaide (werk)woord, betekent in het Nederlands ‘gedachtenplaatje (maken)’. Het (werk)woord geeft aan dat je je ideeën voor een boek eerst visualiseert in de vorm van een illustratie. Deze manier van werken heeft een aantal duidelijke voordelen om je boek een duw te geven richting bestseller!
Het is een krachtige manier om je gedachten te ordenen, te structureren, het geeft overzicht van de inhoud van je boek, het versterkt je geheugen en je kunt verbindingen aanbrengen tussen de onderwerpen en personen die je in je boek gaat opnemen. Een bijkomend voorstel is, dat je al in een vroeg stadium blinde vlekken in je verhaal ontdekt die je kunt aanvullen.
Voor het maken van een gedachtenplaatje adviseer ik je om daarvoor pen en papier of een whiteboard te gebruiken. Dat heeft een beter leer- en geheugeneffect dan een softwareprogramma op je laptop.
Hoe te beginnen
Stap 1. Materiaal
Pak een flink stuk papier (A2 of groter) of gebruik een whiteboard voor het maken van je mindmap en teken een cirkel in het midden van het oppervlak.
Stap 2: Kies het onderwerp
Kies het onderwerp van je boek zoals bijvoorbeeld: “Hoe ik je bedrijf in 5 dagen laat groeien.’ of een specifieker onderwerp, zoals “Hoe ik je productiviteit verbeter”. Het belangrijkste is dat het onderwerp duidelijk is en de lading van de inhoud dekt!
Stap 3: Bepaal het centrale thema
Als je het onderwerp hebt gekozen, bepaal je wat het centrale thema van je boek is. Dit is het belangrijkste idee of verhaal wat je boek behandelt. Schrijf dit in de centrale cirkel met een korte en krachtige formulering!
Stap 4: Voeg takken toe
Nu je het centrale onderwerp hebt bepaald, is het tijd om takken toe te voegen. Dit zijn de ideeën en concepten die aan het centrale onderwerp zijn gerelateerd. Takken kunnen worden toegevoegd door ze vanuit het centrale onderwerp uit te tekenen en ze met lijnen te verbinden. Takken kunnen ook onderling met elkaar worden verbonden.
Stap 5: Voeg details toe
Als je de takken hebt toegevoegd, is het tijd om details toe te voegen. Dit kunnen feiten, voorbeelden, afbeeldingen, of andere informatie zijn die je verhaal ondersteunen. Denk daarbij aan het kort beschrijven van de personen die een rol gaan spelen, de situaties waarin ze terechtkomen, kortom, de verhaallijn. Details kunnen worden toegevoegd door ze bij de takken te schrijven of te tekenen. (Het is daarbij gelijk een geheugensteuntje voor onderzoek. Bijvoorbeeld de juiste geografische informatie etc.)
Een bron van details zijn vaak te vinden in aantekenboekjes die je gebruikt(e).
Stap 6: Maak het visueel aantrekkelijk
Als je alle ideeën op papier of je whiteboard hebt gezet, is het tijd om je gedachtenplaatje visueel aantrekkelijk te maken als je voor jezelf en anderen verduidelijking wil aanbrengen. Gebruik daarvoor kleuren, symbolen, illustraties en andere afbeeldingen om dat te bereiken. Gebruik dan wel vaste kleuren om bepaalde onderwerpen van elkaar te scheiden en symbolen en afbeeldingen die kunnen helpen om ideeën duidelijker te maken. (Voor mijn boek ‘Een blind paard kan niet fout lopen’ kon ik volstaan met een simpel geheugenplaatje omdat ik onderweg al veel onderwerpen in het kort had beschreven.)
Stap 7: De uitwerking
Na de voorgaande stappen wordt het tijd om te gaan schrijven. Hoe je een non-fictie boek schijft kun je hier lezen.
Conclusie
Het maken van een geheugenplaatje is een waardevol middel bij het schrijven van zowel fictie als non-fictie boeken. Het kan helpen bij het organiseren van je ideeën, het aanbrengen van de juiste structuur, het stimuleren van je creativiteit, het verbeteren van je productiviteit en het visualiseren van het boek als geheel. Het is zeker de moeite waard om mindmapping uit te proberen bij het schrijven van jouw boek. Dus, voordat je een boek gaat schrijven, ga tekenen!