Het valt me de laatste tijd op dat steeds meer mannen en vrouwen op Linkedin hun bijdrage voorzien van een persoonlijke foto van een flink formaat; zowel in close-up als totaalbeeld. Op zich best leuk maar in de meeste gevallen zie ik geen relatie tussen de foto en de inhoud van de bijdrage.
Linkedin is de laatste tijd sterk aan het veranderen en niet meer uitsluitend het terrein van zakelijke professionals die op zoek zijn naar een baan, kennis en vragen over bepaalde onderdelen delen of op zoek zijn naar klanten en leveranciers.
Bijna dagelijks zie ik commentaren voorbijkomen van Linkedin-abonnees die zich ergeren aan Facebook-, Instagram- en Twitter-achtige berichten. Eerlijk gezegd begint mij dat ook een beetje op te breken. Omdat ik steeds vaker foto’s van mannen en vrouwen tegenkom bij berichten waarbij er geen enkele relatie tussen beeld en tekst bestaat, komen nu ook Tinder-achtige associaties naar boven. Laten we het dan ook maar niet hebben over de toename van het plaatsen van ‘selfies’. Zijn al deze abonnees vergeten dat hun foto al in de bio van hun Linkedin-account staat?
Persoonlijke branding
Ja, ik weet dat bij het aanbieden van zakelijke dienstverlening de klanten meestal niet ‘de tent maar de vent kopen’; immers, de medewerkers geven de aangebonden dienst een gezicht. Als je daarom op je website de gezichten van je team laat zien is een uitstekend idee, maar waarom je eigen foto breed uitgemeten plaatsen terwijl dit totaal niets te maken met je verhaal over verkopen, coachen of power activating (wat dat ook mag zijn)?
Relatie beeld en boodschap
Moet je dan helemaal geen foto’s meer bij je bijdragen plaatsen? Nee, natuurlijk niet. Visuele elementen zoals foto’s, grafieken en andere afbeeldingen kunnen de impact van je berichten op platforms zoals LinkedIn, je website, blogs en vlogs op verschillende manieren juist versterken. Kortom, hoe geef je je tekst spierballen?
Bijgaand een aantal tips:
Aandacht Trekken
Mensen zijn visueel ingesteld en een pakkende afbeelding kan iemands aandacht trekken terwijl ze door hun feed scrollen. Dit vergroot de kans dat ze je bericht daadwerkelijk lezen of bekijken.
Informatie Verduidelijken
Complexe ideeën of data kunnen veel duidelijker worden gecommuniceerd via een grafiek of diagram dan via tekst alleen.
Emotionele Impact
Foto’s en andere visuele elementen kunnen emoties oproepen die tekst niet kan. Dit kan helpen om een sterker emotioneel verband met je publiek te creëren.
Authenticiteit en Geloofwaardigheid
Originele en professioneel ogende foto’s kunnen je geloofwaardigheid versterken en laten zien dat je hebt geïnvesteerd in je online aanwezigheid.
Storytelling
Afbeeldingen kunnen een aanvullende ‘verhaallijn’ bieden die parallel loopt aan je tekstuele inhoud, waardoor je boodschap langer blijft hangen.
Verbeterde Retentie
Mensen onthouden informatie beter als deze wordt gepresenteerd in combinatie met relevante afbeeldingen.
Uniformiteit en Merkherkenning
Het gebruik van een consistente set afbeeldingen, kleuren en stijlen kan bijdragen aan merkherkenning en kan je publiek een meer samenhangende ervaring bieden.
Toegankelijkheid
Visuele elementen kunnen een bericht toegankelijker maken voor mensen die moeite hebben met lezen of die visueel ingesteld zijn.
Aanvullende Informatie
Soms kan een afbeelding aanvullende informatie bevatten die nuttig maar niet cruciaal is voor de hoofdtekst. Dit biedt een extra laag van waarde voor de lezer.
In het kort, visuele elementen kunnen niet alleen de aandacht trekken, maar ook helpen om je boodschap te verduidelijken, te verrijken en een blijvende indruk achter te laten. Het is echter wel belangrijk om zorgvuldig te kiezen welk type visueel element geschikt is voor je bericht en om ervoor te zorgen dat het de tekstuele inhoud aanvult en niet overschaduwt. Hoe aantrekkelijk je jezelf ook mag vinden.