Naar schatting lopen er 1 miljoen Nederlanders rond met het idee een boek te schrijven. Bij zo’n 250.000 tot 300.000 van hen ligt het manuscript zelfs al kant en klaar, maar van uitgeven komt het zelden of nooit.
Als met autorijden, waarbij bijna iedereen zich de beste chauffeur vindt, denken de meesten ook een goede taalbeheersing te bezitten. Dat is een grote misvatting! De gemiddelde schrijfvaardigheid ligt in Nederland op een laag niveau. Dat blijkt al uit het rapport van de Inspectie van het Onderwijs. De schrijf- en taalvaardigheid van een derdejaars VMBO-leerling ligt op het lage gemiddelde. Maar laat je daardoor niet afschrikken om te schrijven want voldoende mensen zetten jouw manuscript graag om in foutloos Nederlands. Ghostwriters, correctoren, redacteuren en vormgevers helpen je daarbij, met alle liefde.
Kansen
Meer mensen lezen door de Coronacrisis steeds vaker en dat is op zich een pluspunt. Informatieve non-fictionboeken vliegen het snelst en meest van de boekenplakken of van webshops als Bol.com gedownload. Non-fictionboeken over vrijetijdsbesteding lopen minder goed. Logisch, want reizen naar buitenlanden zit er door de diverse lockdowns nog even niet in; los van het Rhodos-experiment. Als je manuscript over reizen gaat is de kans, dat een uitgeverij het gaat uitgeven, microscopisch te noemen. Van de jaarlijks toenemende stroom ingezonden manuscripten, dat zijn er tussen de 30.000 en 40.000, haalt misschien 0,25% de boekwinkels. De rest verdwijnt in het verticale archief. Laat dit je niet weerhouden om je manuscript naar een uitgeverij te sturen, maar verwacht er niet te veel van.
Breek de muur, die tussen jouw droom en het realiseren daarvan staat, af door je boek zelf uit te geven en er zelfs meer aan te verdienen dan via een uitgeverij!
Verdienen met uitgeven
Ik zet de belangrijkste argumenten daarvoor even voor je op een rijtje:
- Je verdient minimaal 40% meer aan de verkoop van je boek dan via een uitgeverij. Je bent een spekkoper als je 10% van de verkoopprijs krijgt.
- Bij een uitgeverij moet je meestal een kwartaal of langer op je royalty’s te wachten. Via je website of webshop is het gelijk boter bij de vis. Net als in een winkel.
- De volledige regie over de inhoud en de vormgeving van je boek ligt bij jou. Jij bepaalt zelf hoe het eruit komt te zien. Met of zonder een harde cover, welke afmetingen het boek krijgt, hoeveel aantal pagina’s het telt, het aantal illustraties dat je gaat opnemen, foto’s, grafieken etc.
- Het (laten) maken van een e-book-versie is vrij eenvoudig.
- Je bepaalt zelf je verkoopkanalen. Van een bevriende boekhandel tot Bol.com en alles wat zich daartussen begeeft. (Sociale media, lokale leugenaartje, tv, radio, podcasts, YouTube, Vimeo, Instagram, influencers etc.)
- Je bepaalt zelf het te drukken aantal exemplaren. (Kom ik in een volgend artikel nog wel even op terug.
- Een eigen boek geeft je een concurrentievoordeel.
- Als schrijver geeft je snel een expertstatus op jouw vakgebied. (Zeker als je zakelijke non-fiction schrijft.)
- Je boek als relatiegeschenk aanbieden.
- Je bereikt veel meer mensen dan in een op een gesprekken.
- Een boek geeft de mogelijkheid dat je aanvragen voor spreekbeurten krijgt. Het is een bekende spin-off van een gepubliceerd boek en biedt prima kansen om je boek te verkopen. Kassa!
- Het heerlijke gevoel je naam op een boek te zien staan. Woorden als trots, zelfvertrouwen en erkenning komen mij schrijver bekend voor! Ervaar het zelf!