Het oudste beroep ter wereld?
Het beroep van ghostwriter, mensen die in opdracht van anderen, boeken en artikelen en speeches schrijven, is misschien wel een van de oudste beroepen. Het vak wordt in ieder geval al duizenden jaren uitgeoefend. Denk daarbij aan het schrijven van bijvoorbeeld literatuur als de Bijbel, Koran, Hadith, Thora en de Bhagavad Gita. Van geen van deze boeken is bekend wie het schreef. Van Mohammed was in ieder geval bekend dat hij analfabeet was en van de discipelen van Jezus werd dat ook aangenomen. Enfin, in ieder geval kunnen we constateren dat ghostwriting al duizenden jaren werd uitgeoefend.
Ghostwriters worden tegenwoordig steeds vaker ingeschakeld voor een breed scala aan projecten en door diverse personen, variërend van sporthelden, ondernemers, beroemdheden tot aan koningen voor het schrijven van speeches. Ze kiezen vaak voor een ghostwriter omdat ze wel de kennis of informatie hebben om een boek te vullen, maar daarvoor niet de vaardigheden of de tijd hebben..
Laat ik wat praktijkvoorbeelden geven van enkele bekende boeken die door ghostwriters werden geschreven:
- ‘Mijn Verhaal’ de autobiografie van Johan Cruijff, met zijn naam asla auteur, werd om begrijpelijke reden door Jaap de Groot geschreven.
- De biografie ‘Gijp’ over René van der Gijp is van de pen van Michel van Egmond.
- ‘Leer van Fred’ over Fred van Leer, werd ook geschreven door een ghostwriter.
- ‘Hadith verzamelingen’ (Arabisch) – Deze uitspraken en daden van de profeet Mohammed zijn samengesteld door verschillende geleerden, waarbij de exacte auteurs van individuele Hadiths vaak onbekend zijn. Van Mohammed was overigens bekend dat hij analfabeet was.
- ‘Bhagavad Gita’ (Sanskriet) – Hoewel het een religieus werk is, wordt aangenomen dat dit oude Indiase geschrift door meerdere auteurs over een lange periode is samengesteld door tal van onbekende auteurs. Hetzelfde is bekend van de schrijvers aan de Bijbel. Ook al worden ze met naam en toenaam genoemd waren de meeste ‘auteurs’ vermoedelijk analfabeten die ‘schrijvers’ inhuurden om hun verhaal te verwoorden.
- ‘Max Havelaar’ zou geschreven zijn door Eduard Douwes Dekker. Er bestaat een vermoeden zijn vrouw Tine aan sommige delen van het boek zou hebben gewerkt.
- Donald Trump heeft geen letter aan zijn boek ‘The art of the deal’ geschreven maar door Tony Schwartz. In tegenstelling tot de ghostwriters-code, dat je als ghostwriter buiten de publiciteit blijft, sprak hij openlijk gesproken over zijn rol bij het schrijven van het boek en heeft zijn ervaringen gedeeld in interviews en artikelen.
Ook bestsellerauteurs maken gebruik van ghostwriters. Dit gebeurt vooral bij hen die bijna ieder jaar een dikke pil van rond de 1000 pagina’s uitbrengen of van schrijvers van boeken die deel uitmaken van een langlopende series als ‘De reiziger reeks’ van Diana Gabaldon, de serie over ‘Jack Reacher’ van Lee Child of bekende bestsellerauteurs als James Patterson en Tom Clancy.
Wat heb je aan een ghostwriter?
De resultaten van het inschakelen van een ghostwriter kunnen variëren, maar laat ik een op basis van mijn eigen ervaringen als auteur en ghostwriter wat voordelen voor je op een rijtje zetten:
Het schrijven van je boek
Veel ideeën blijven vaak onuitgewerkt. Een ghostwriter helpt je om een vage droom in werkelijkheid om te zetten.
Positionering als expert
Jouw boek helpt je branding als ervaringsdeskundige of expert. Het resultaat is meestal een grotere naamsbekendheid en, niet onbelangrijk, meer klanten!
Professioneel geschreven werk
Ghostwriters weten een kwalitatief manuscript af te leveren en hoe ze moeten schrijven om je lezerspubliek te pakken.
Tijdsbesparing
In het schrijven van een boek gaat veel tijd zitten. Niet alleen aan het schrijven kost tijd maar ook het doen van onderzoek, de redactie en het (laten) proeflezen van het manuscript. Tijd die je aan andere zaken kunt besteden!.
Mijn klanten zijn meestal drukbezette ondernemers, zzp’ers en kennisprofessionals maar ook mensen met dyslexie. De meeste van hen zien een boek als onderdeel van hun businessmodel. Bijvoorbeeld om het te verkopen of uit te delen tijdens seminars, workshops en trainingen. Maar ook heb ik klanten die hun biografie laten schrijven. Persoonlijke verhalen met soms een lach en/of een traan. Meestal geschreven voor een beperkte kring; specifiek voor familieleden als nalatenschap of verduidelijking van hun levenspad. Kortom, ze laten hun biografie schrijven om iets tastbaars achter te laten.
Belangrijkste voordeel
Het belangrijkste voordeel van het inhuren van een ghostwriter is dat deze een professioneel en kwalitatief hoogwaardig boek voor je oplevert. Een boek dat de verkoopkansen vergroot. Tref je dan ook nog een ghostwriter met kennis van de uitgeefwereld en boekpromotie, dan kan deze, zoals ik doe, je helpen om een contract bij een kwaliteitsuitgever te krijgen. Mocht dat niet lukken, om welke reden dan ook, dat deze je een passend alternatief kan aanbieden om je boek toch uit te kunnen geven.
Bouw aan je droom
Voordat je een ghostwriter gaat inhuren loont het echt de moeite om eerst zelf met het schrijfproces aan de gang te gaan en je ideeën in teksten om te zetten. De lol zit niet alleen in het creatieve proces maar, geloof me, het geeft je een enorme voldoening om iets te schrijven waarop je trots kunt zijn en je schrijfvaardigheden door oefening te verbeteren. Lukt het om welke reden dan ook toch niet (helemaal), dan kun je alsnog de stap naar een ghostwriter overwegen.
Zoek er dan wel een uit die bereid is om je eerst met gesloten beurzen advies te dienen voordat je een definitieve samenwerking aangaat. Waar je bij je keuze van ghostwriter op moet letten heb ik in deze uitgebreide whitepaper geschreven; De Onzichtbare Pen; Een handige gids voor het inhuren van een ghostwriter.