Wanneer twee goede vriendinnen elkaar na lange tijd weer eens ontmoeten, hebben zij doorgaans veel tijd nodig om belangrijke en minder belangrijke momenten uit hun leven met elkaar te delen. Het gat, tussen de persoonlijke geschiedenis uit het heden en de laatste keer dat zij elkaar troffen, moet worden overbrugd!Zie ze, in uw verbeelding, samen eens zitten onder een parasol op dat zonovergoten terrasje. Mogelijk dat er een glaasje rosé of witte wijn op tafel staat of een kopje koffie met een appelpunt. Let u eens op de lichaamstaal; het enthousiasme en de blijheid over de ontmoeting straalt ervan af. Opeens ziet u een van de gezichten verstrakken; een hand wordt voor de mond gehouden en niet veel later vloeien er tranen; aan beide kanten!
Herinneringen herbeleven
Op dit moment komt u op zowel de publieke omroepen als de commerciële zenders regelmatig programma’s tegen die in het teken van herinneringen staan. Herinneringen aan een verleden in een vreemd land of de herinneringen aan een vriend of vriendin die men uit het oog verloren heeft. Deze programma’s, vaak met een hoog traantrekkend gehalte, zijn razend populair en goed bekeken. Mocht u me niet willen geloven, kijkt u dan maar eens naar een uitzending van Spoorloos waar mensen op zoek gaan naar bloedverwanten. De emoties spatten van uw scherm af.
Herinneringen zijn ons kostbaarste bezit en het is een absolute ramp als iemand zijn of haar geheugen verliest en daarmee belangrijke herinneringen. Naarmate de tijd verstrekt kunnen bepaalde herinneringen vervagen en het is dan altijd weer fijn als er iemand is die haar of zijn herinneringen levendig heeft gehouden zodat daar later gebruik van kan worden gemaakt of dat een bepaalde herinnering herbeleefd kan worden.
Anne Frank
De belangrijkste biografie die wij kennen is waarschijnlijk het dagboek van Anne Frank. Een beschreven episode uit het leven van een destijds volkomen onbekend meisje heeft op miljoenen over de hele aarde een onuitwisbare indruk gemaakt en haar dagboek heeft onze maatschappijvisie totaal veranderd.
Ik schreef al eerder dat een leven pas echt tot leven komt als het beschreven wordt. Het is daarom merkwaardig dat jongeren dit wel begrijpen en ouderen in mindere mate. Hoe ik dat zo stellig kan zeggen? Wie heeft er in zijn jeugd niet een dagboek bijgehouden en die bezigheid op latere leeftijd weer laten varen? Hoe vaak hoort u tijdens een familiefeestje of reünie de vraag niet stellen: Hoe zat dat ook al weer? Zodra iemand op die vraag een antwoord weet, krijgt deze de volle aandacht. Mijn zus is zo’n type. Ze heeft een fotografisch geheugen en als ik weer eens een keer wil weten hoe het ook al weer met ome Jo of tante Stein zat, dan kan zij mij dat precies vertellen; in geuren en kleuren!
Wie schrijft die blijft
Dit uit het klaverjassen en anders spelletjes bekende spreekwoord geeft niet alleen aan dat, zolang je schrijft, je aan de winnende hand bent en kunt doorspelen; het spreekwoord kan ook worden geïnterpreteerd als: wie schrijft blijft in de herinnering.
Wie wil er niet herinnerd worden door mensen uit de directe omgeving of ver daarbuiten? Tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om haar of zijn herinneringen voor de toekomst te bewaren en bij te dragen aan het warm houden van die herinneringen; zelfs tot ver na de dood. Er loopt geen mens op deze aarde rond wiens herinneringen niet waard zijn om beschreven te worden; ook uw herinneringen zijn dat waard.
Niet alleen de herinneringen aan uw eigen belevenissen zijn belangrijk, maar ook de herinneringen die u aan anderen heeft. Om deze prachtige, interessante, moeilijke, pijnlijke, verdrietige, angstaanjagende en blijmakende herinneringen niet verloren te laten gaan heb ik onderstaand wat adviezen voor u op een rijtje gezet:
- koop een dagboek,
- schrijf al uw herinneringen en levenslessen op,
- elke dag een klein beetje,
- schrijf ook eens uw herinneringen aan een ander op,
- en is het een leuke of grappige herinnering? Stuur die dan door naar de betreffende persoon of diens verwanten. Een mooier geschenk kunt u iemand niet geven!
- wacht niet tot morgen; begin nu met schrijven!
- schrijven valt u lastig? Vertel uw verhaal aan iemand die daar geen moeite heeft en uw verhaal graag wil vastleggen.
- wilt u een complete biografie hebben en u heeft niemand om dat voor u te doen, schakel dan een ghost writer in. Die schrijft uw verhaal uit uw naam voor u op.
Wat u ook doet, bedenk steeds weer: Wie schrijft die blijft!