Het valt me de laatste tijd op dat ook op LinkedIn het niet meer zo nauw genomen wordt met het plaatsen van bijdragen en commentaren zonder spellings-, stijl- en grammaticafouten. Ik heb het vermoeden dat dit van invloed kan zijn op het imago en de branding van de persoon die het plaatst.
Mocht je jezelf erop betrappen dat ook jij wel eens bijdragen en commentaren met foutjes plaatst, dan helpen de volgende aandachtspunten om toch eens wat vaker je teksten te controleren voordat je die plaatst.
Imago en branding
Foutloos taalgebruik getuigt van professionaliteit, aandacht voor detail en respect voor je lezers. Taal- en grammaticafouten kunnen een negatief effect hebben op je imago. Ze kunnen de indruk wekken dat je slordig en onzorgvuldig bent. Dat moet je niet willen, omdat, zoals het spreekwoord zegt, je geen tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken.
Professionele uitstraling
Een professionele uitstraling is noodzakelijk om in een zakelijke sfeer serieus genomen te worden. Bijdragen en commentaren op LinkedIn die vrij zijn van taalfouten stralen autoriteit en kennis uit. Ze versterken je geloofwaardigheid en die van je boodschap. Bijdragen met fouten ondermijnen je professionele uitstraling, waardoor de inhoud in twijfel kan worden getrokken.
Serieus genomen worden
De mate waarin je serieus wordt genomen, hangt sterk af van je communicatievaardigheden. Correct taalgebruik speelt hierin een sleutelrol. Bijdragen en commentaren met taal- en grammaticafouten kunnen leiden tot misverstanden en afleiden van je kernboodschap. Dit kan de effectiviteit van je communicatie verminderen en ervoor zorgen dat je minder serieus wordt genomen, ongeacht de kwaliteit van je ideeën of argumenten.
Controle op spelling, stijl en grammatica
Intelligentie is geen garantie voor foutloos taalgebruik. Uit diverse onderzoeken onder studenten kwam naar voren dat zij in één A4’tje gemiddeld veertig fouten maken. Het plaatsen van berichten en commentaren zonder controle op spelling, stijl en grammatica kan je professionele reputatie schaden. Als je meer wilt weten over de manieren waarop je je teksten op spelling, stijl en grammatica kunt controleren, klik dan hier.
Help elkaar
Hoe goed je ook je best doet om teksten foutloos aan te leveren, dan zal je altijd zien dat een van de wetten van Murphy in werking treedt: je ziet er toch één over het hoofd. Wees dan niet gepikeerd als iemand daarop commentaar heeft. Ik adviseer die LinkedIn-gebruikers dan alleen om de auteur daarop via een DM te wijzen en niet in het openbare commentaar. Wees hard voor de materie maar zacht voor de mens!