Veel mensen zouden graag een boek willen schrijven maar weten niet precies hoe en/of waar ze moeten beginnen. Dit artikel geeft tips hoe en waar je het beste kunt beginnen.
Tip 1: Idee ontwikkeling
Voordat een auto van de productielijn loopt komt er veel voorbereiding om de hoek zetten om dat mogelijk te maken. Bij het schrijven van een boek is dat niet veel anders. Alles wat je schrijft zal een doel dienen en het is belangrijk, voordat je één woord schrijft, om voldoende thema’s te vinden waarover je wilt gaan schrijven. Ideeën kun je opdoen door:
– veel en regelmatig te lezen. Stel, je wilt een historische roman schrijven, lees dan eens iets van Ken Follett, Ildefonso Falcones, Geert Mak of Arthur Japin en bestudeer hoe zij dat hebben aangepakt en vraag je af hoe jij dat zou hebben beschreven.
– goed naar conversaties om je heen te luisteren
– plaatjes te bekijken op bijvoorbeeld Pinterest
– video’s over het onderwerp waarover je wilt schrijven te bekijken
Tip 2: Leg ideeën vast
Laat opgedane ideeën niet verloren gaan; leg ze vast!
Mensen krijgen op de gekste momenten en plaatsen een idee. Op het toilet, onder de douche, op het werk, tijdens de vakantie, kijkend naar een film, luisterend naar de radio, ja zelfs tijdens een droom. Veel van die ideeën gaan verloren omdat je niets bij de hand hebt om dat idee vast te leggen.
Ik ben nog iemand van het ‘oude’ stempel en heb altijd een aantekenboekje bij me. Het ligt meestal op mijn nachtkastje of mijn bureau of draag ik het bij mij. Ook gebruik ik mijn smartphone om gesprekken/geluiden vast te leggen of ideeën in te spreken als ik geen gelegenheid is om te schrijven. Ook een beeld kan een inspiratiebron zijn; iets dat je op straat of onderweg opvalt. Neem er een foto van of maak een korte video.
Tip 3: Breng overzicht aan
Om overzicht te krijgen in de brei van de verzamelde informatie, is het heel belangrijk om die te rangschikken; chronologisch in tijd (vanaf het begin tot het einde of juist in omgekeerde volgorde) of per thema.
Voorbeeld:
Ter voorbereiding op het schrijven van mijn boek ‘De camino met me, myself and I’ heb ik niet alleen mijn eigen foto’s op een rijtje gezet, maar ook di ik van van anderen ontving; chronologisch. Ik heb ook de foto’s thematisch gerangschikt. Afbeeldingen van kruisen, afbeeldingen van standbeelden van Santiago, Jakobsschelpen, gedenktekens, mensen die ik onderweg ontmoette, lokale keuken etc.
Je kunt ook gebruik maken van een mindmap, of een storyboard, om een overzicht te krijgen van het creatieve proces dat je doormaakt. Kort gezegd is een mindmap een grafische voorstelling van alle informatie die je hebt verzameld waarbij je het centrale thema van je boek of artikel in het centrum van een vel papier tekent en van daaruit verbindingen legt met de andere informatie. Een storyboard, veel gebruikt in de filmindustrie, is een chronologische volgorde van plaatjes dat veel weg heeft van een stripverhaal. Via het tekenen van plaatjes visualiseer je wat je later wilt schrijven. Experimenteer eens met de genoemde suggesties voor het aanbrengen van overzicht.
Tip 4: Stel onderwerp vast
Het leven bestaat uit het maken van keuzes en dat ga je, na het rangschikken van alle informatie, dan ook doen. Het nemen van een besluit over het thema van je boek of artikel.
Stel jezelf daarbij wel even de volgende vragen:
1. Voor wie schrijf je? (doelgroep)
2. Wat wil je bereiken?
3. Wat is de rode draad? Het plot?
4. Wat wil de lezer lezen?
5. Wie is de hoofdfiguur (als je bijvoorbeeld een roman wilt schrijven) en waarom?
Tip 5: Doe aanvullend onderzoek
Als je geen expert bent op het onderwerp waarover je straks wilt gaan schrijven, dan is het van groot belang ervoor te zorgen dat de feiten kloppen. Je kunt natuurlijk via de zoekmachines aan nuttige informatie komen, maar vergeet ook niet om eens met een of meerdere experts te praten. Mocht je die benaderen, zorg er dan voor dat je vooraf de vragen hebt geformuleerd waarop je een antwoord wilt hebben. Vraag, waar nodig, om aanvullend bewijs in de vorm van artikelen van wetenschappers, documenten, foto’s van bijvoorbeeld een plaats of straten die je in je verhaal wilt gebruiken.
Tip 6: Aan de slag
Ga nu aan de slag met de gegeven tips, bespreek het resultaat met mensen uit je omgeving en vraag om terugkoppeling. Sta open voor kritiek! Zie het als een leerproces en geniet ervan!
Wil je je ervaringen delen? Beschrijf die dan hieronder.
Het volgende artikel zal gaan over het schrijfproces.