Het gezegde “Beoordeel een boek niet op zijn omslag” is weer zo’n tegeltjes wijsheid die nergens op slaat. Het uiterlijk van mensen en producten is het eerste beoordelingscriterium wat bepaalt om iets te kopen of af te wijzen.
Het beoordelingscriterium voor het kopen of niet kopen van een boek bestaat uit drie onderdelen; de beoordeling van:
- De titel
- De grafische vormgeving van de omslag
- De flaptekst
In dit artikel geef ik een aantal tips voor het vinden van een pakkende titel voor je boek. Een titel die de lezer nieuwsgierig maakt meer te willen lezen.
Tip 1: Bepaal eerst je doelgroep
Vraag je af voor wie je je boek schrijft en maak niet de fout te denken dat dit voor iedereen is. Je doelgroep voor zakelijke boeken is anders dan die voor liefhebbers van biografieën of andere non-fiction en fiction lezers. Noteer alvast een aantal sleutelwoorden die je bij je opkomen als je jouw doelgroep definieert.
Tip 2: Denk in SEO
Nadat je een aantal sleutelwoorden hebt genoteerd, controleer dan of je op basis daarvan bij boeken uitkomt die op jouw doelgroep zijn gericht en/of over het onderwerp van jouw boek gaat. Kom je die zoektermen niet tegen, vraag je dan af of je de leesbehoefte van je doelgroep wel goed hebt ingeschat? Zo niet, herhaal stap 1 en 2 of probeer stap 3. Herhaal deze stap ook na stap 6!
Tip 3: Onderzoek
Er zijn twee bronnen van onderzoek, dichtbij, die je een indruk geven welke titels er al over het onderwerp van jouw boek bestaan; je analoge en digitale boekenkast. Met de laatste bron bedoel in Bol.com, Managementboek.nl en Amazon.com. Dit voorkomt duplicaattitels en je krijgt een indruk over de meest gebruikelijke lengtes van de titels en subtitels. Hoeveel titels kom je tegen met een enkel woord? Hoeveel titels met punten en komma’s? Hoeveel boeken kom je tegen zonder subtitel? Het voorgaande maakt meestal niets uit als je een bekende schrijven of persoon bent, maar zo niet, leer van je onderzoek en trek je conclusies.
Tip 4. Brainstormen
In tegenstelling wat wel eens beweerd wordt, is brainstormen in je uppie de beste methode om tot verrassende resultaten te komen. De inhoud van je boek geeft een aantal ingangen om de juiste titel te vinden. Maakt een lijst met een aantal sleutelwoorden, quotes, plaatsnamen, symbolen, thema’s, personen of situaties die prominent in je boek voorkomen.
Een combinatie daarvan zou al een mooie werktitel kunnen opleveren. De ervaring leert dat lezers het leuk vinden om te ontdekken waar de titel van je boek vandaan komt. Het zorgt voor een Aha-erlebnis. In mijn boeken maak ik daar steeds gebruik van.
Tip 5. Lengte titel en bedenk subtitels
Er bestaan geen vaste regels voor de lengte van je boektitel, maar meer woorden dan 6 komt je nauwelijks tegen. (Ik heb er mijn eigen boekenkast op nageslagen.) Van de 23 boeken die ik schreef heeft er één 7 woorden: ‘Een blind paard kan niet fout lopen.’ Maar dat is een gezegde.
Je kunt een pakkend of provocerend woord gebruiken en een korte toelichting daarop geven met een subtitel. In mijn boek met de 7 woorden heb ik ‘Hoe ik de Camino overleefde’ gebruikt. De schrijver Boualem Sansal koos, net als George Orwell, een jaartal als titel; ‘2084’. Als subtitel gebruikte hij ‘Het einde van de wereld.’ Astrid Holleder, de zus van, schreef het boek ‘Judas’. Gelovig en ongelovig Nederland weet wel wie en wat daarmee wordt bedoeld. Als subtitel gebruikte zij: ‘Een familiekroniek’.
De subtitel heeft dus een belangrijke functie om de titel toe te lichten en de nieuwsgierigheid op te wekken. Maak er gebruik van!
Tip 6. Vraag feedback aan vriend en vijand
Om te voorkomen dat je een tunnelvisie ontwikkelt, leg je gevonden titel(s) eens voor aan verschillende mensen voordat je een definitieve beslissing neemt. Vraag het aan mensen die je 100% vertrouwt en niet met jouw idee aan de haal gaan. Dat is mij een keer gebeurd en een ezel …! Vraag dus niet op openbare (sociale) media om feedback, zoals ik soms wel eens zie. Als je om een mening vraagt en niet een jubelreactie krijgt, ga je dan niet verdedigen. Laat de feedback eerst even bezinken. Bedenk wel dat, als je niet tegen kritiek kunt, je er dan liever ook maar niet om moet vragen.
Tip 7. Zie tip 2
We leven tegenwoordig bij de gratie van zoekmachines maar ze kunnen je ook helpen je boek onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Gebruik, als het even kan, in je titel en subtitel de daarvoor geschikte zoekwoorden. Dus doe tot slot stap 2 nog eens dunnetjes over.
Tip 8. Hulp inroepen kan altijd
Kom je er met deze praktische tips toch niet helemaal uit? Geen nood. Je kunt altijd nog een schrijfcoach inhuren.