Je hebt een mooi boek geschreven en daarin je ziel en zaligheid gelegd. Je hebt je manuscript natuurlijk laten controleren door een corrector en een redacteur ingeschakeld om je tips te geven hoe je de verhaallijn kunt verbeteren, maar dan nog, hoe krijg je je boek in de boekwinkels? Hier lees je hoe je dat bereikt!
Wie niet waagt
Kwaliteitsuitgeverijen kunnen en willen niet ieder manuscript dat hen wordt aangeboden ook uitgeven. Het boek moet natuurlijk goed geschreven zijn, maar dan nog moet het wel passen in hun portefeuille. Veel uitgeverijen zijn gespecialiseerd in een bepaald genre publicaties en jouw boek moet daar dan wel inpassen. De kans dat jouw boek, zeker als je geen BN’er of een bekende broodschrijver bent, de boekwinkel via een uitgeverij haalt, is bijzonder klein maar laat dat je vooral niet weerhouden het bij een uitgever te proberen want wie niet waagt die niet wint.
Het inkoopproces van de boekhandel is niet ingesteld op het opnemen van boeken van individuele amateurschrijvers. Uitgevers sturen regelmatig brochures naar de boekhandelaren met daarin hun laatste aanbiedingen. Boekhandelaren plaatsen op basis daarvan hun bestellingen die dan door het Centraal Boekhuis worden geleverd.
Als je de verkoop van je boek zelf in de hand wilt nemen, tref je hier acht tips aan die in de mijn praktijk bewezen te hebben te werken. Zelfs boven verwachting!
1. Start eerst met de promotie
Voordat je je boek via boekwinkels gaat verkopen, is het verstandig eerst de lokale en landelijke media te benaderen met een persbericht. Daarnaast maak je een video waarin je in het kort iets over je boek vertelt en dat op YouTube en de sociale media plaats. Benader ook de lokale radio- en tv-zenders via je persbericht en ….. bel ze na voor een reactie! Laat merken dat het je ernst is! Het organiseren van bijvoorbeeld Clubhouse bijeenkomsten (als je een iPhone hebt) of videoconferences over de inhoud van je boek kan daarbij goede diensten bewijzen.
2. Begin bij lokale boekhandels
Nadat ik besloot om mijn contracten met de verschillende uitgeverijen waarmee ik samenwerkte te beëindigen om zelf de productie en promotie ter hand te nemen, bezocht ik lokale boekhandelaren met de vraag of zij mijn boek wilde opnemen.
Boekhandelaren willen natuurlijk geld verdienen en dat doen ze via de kortingen die uitgeverijen op de verkoopprijs van boeken geven. Day is tussen de 30 en 40 procent, afhankelijk wat het soort boek dat zij kopen. Om het voor de boekhandelaren aantrekkelijk te maken mijn boeken op te nemen, bood ik ze 50% korting aan en gaf de boeken in consignatie. Dat betekent dat zij pas een factuur kregen als de boeken verkocht waren. Onverkochte exemplaren nam ik dan zonder probleem weer terug. Daarmee maakte ik het hen zo gemakkelijk mogelijk om met mij in zee te gaan. Ze liepen dus geen enkel financieel risico.
3. Hoe meer hoe liever
Om de zichtbaarheid van mijn boeken te vergroten geef ik er minimaal 10 in consignatie. Je wekt daarmee bovendien de indruk dat het een belangrijk boek is. Kijk maar eens om je heen in boekwinkels. Daar liggen van bekende schrijvers meestal een flinke stapel boeken in het zicht en krijgen daarmee dus extra aandacht.
Probeer, als het enigszins kan, je boek een goede plaats te geven op de afdeling waar men jouw boek mag verwachten. Controleer af en toe of jouw boek nog goed zichtbaar is en of de voorraad moet worden aangevuld. Wees daarin proactief!
4. Posters helpen
Er zijn boekwinkels die nieuwe boeken graag extra aandacht geven door een poster van de omslag te maken en die zichtbaar op te hangen. Dat gebeurde mij toen Boekhandel De Ridderhof in Ridderkerk een grote poster van mijn boek over de Camino in de etalage ophing. Je kunt ook overwegen zelf posters te laten maken en die bij je boeken aan te bieden. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Kijk maar eens op de site van VistaPrint.
5. Signeersessies en andere acties
Lezers maken graag persoonlijk kennis met auteurs en je kunt dus, samen met de boekhandelaar, diverse acties op touw zetten om dat te bereiken. Denk daarbij aan het in de winkel signeren van je boek of, zoals ik frequent doe, een spreekbeurt of workshop over mijn boeken te verzorgen. Je vangt daarmee drie vliegen in een klap; de promotie van jezelf, je boek en uiteraard de boekwinkel. Mensen hechten aan gesigneerde exemplaren van boeken want ze krijgen daardoor een extra binding met de schrijver en stijgt daarvan ook de waarde voor hen. Misschien dat de boekwinkel de lokale media op deze activiteiten wil wijzen en hen vragen aanwezig te zijn bij een signeersessie of presentatie. Je kunt daarvoor natuurlijk ook zelf het initiatief nemen maar overleg dan wel even met de boekhandelaar. Persaandacht hangt wel af van de actualiteit van het onderwerp van je boek, dus zorg dat dit in je persbericht voldoende aandacht krijgt.
6. Vergeet de digitale boekhandel niet
Het gaat al jaren minder goed met de fysieke boekwinkels, zeker tijdens de corona-crisis. De digitale ‘winkels’ laten daarentegen stijgende omzetten van boeken zien. Denk maar eens aan het succes van Amazon en niet te vergeten Bol.com. Naast de verkoop van mijn boeken via mijn eigen site, en enkele boekhandelaren, verkoop ik mijn boeken ook via Bol.com en heb daarmee prima ervaringen. Denk er dus aan om je boek ook bij hen aan te bieden.
7. Maak ook een e-book
Alleen al in Nederland zijn ruim 2,5 miljoen E-readers in omloop en dus is het verstandig om ook een e-versie van je boek te (laten) maken en dat naast een hard copy te koop aan te bieden. Let op! Een e-book is geen simpele pdf-versie van je boek maar het is de betrekkelijk geringe investering in een professionele versie dubbel en dwars waard. Je bedient daarmee immers een hele grote markt.
8. Waarschuwing!
Pas op met het in zee gaan van zogenaamde uitgeverijen die je lokken met opmerkingen dat ze op zoek zijn naar nieuwe auteurs of vooraf aangeven dat ze jouw boek willen uitgeven. Dit zijn doorgaans geen kwaliteitsuitgevers maar drukkerijen die je boek in Printing on Demand drukken en je een enkel exemplaar daarvan geven. Ze hebben meestal een website waar je boek dan komt te staan en als er een boek wordt verkocht moet het eerst gedrukt worden en krijg je maar 10% van de verkoopprijs.
Als je meer dan 300 boeken wilt laten drukken, ga dan maar naar een reguliere drukkerij voor de productie maar neem wel zelf de marketing van je boek in handen.
Mocht je minder exemplaren van je boek willen hebben, kijk dan eens naar de site van Blurb voor het downloaden van Booksmart; een online programma om je manuscript vorm te geven, waarbij je eenvoudig kunt bepalen hoeveel exemplaren je wilt hebben, lettertype, welke afmetingen, foto’s, hardcover of softcover, al of niet met een stofkaft. Ik heb daar een paar keer gebruik van gemaakt en dat werkt redelijk gemakkelijk en is bij kleine aantallen goed betaalbaar!
Succes!