Bill Maris van Google deed tijdens een recente uitzending van RTL Nieuws de uitspraak dat het technisch mogelijk is om mensen 500 jaar oud te laten worden. Uit een enquête bleek dat de meerderheid van de ondervraagden het wel ziet zitten om 500 jaar oud te worden; 58% om precies te zijn. De uitkomst verbaasde mij niets. Niet voor niets zijn er zoveel films en boeken over dit intrigerende thema geproduceerd. Stel dat ik de keuze zou hebben om 500 te worden, dan zie ik dat wel zitten; als dat met behoud van een redelijke gezondheid kan. En jij?
Eeuwigheid kost geld
Omdat het op dit moment lichamelijk niet mogelijk is om ouder te worden dan 120, zoeken veel mensen naar een alternatief om op de een of andere manier langer te leven. Als je veel geld hebt kun je je laten invriezen in de hoop dat je veel later weer uit die ‘winterslaap’ kan worden gewekt. Om langer in de gedachten van mensen te blijven is mummificeren ook een mooie optie. Met een beetje geluk kom je in een museum terecht en kunnen mensen zich in theorie eeuwenlang aan je vergapen. Je kunt er ook voor kiezen om je geld aan standbeelden en schilderijen te besteden of een grafmonument te laten maken dat een paar eeuwen meegaat. Allemaal dure oplossingen en helaas alleen maar weggelegd voor mensen met geld; veel geld! Zijn er ook mogelijkheden om langer onder de aandacht te blijven zonder daaraan financieel onderdoor te gaan? Nou en of! Lees maar even verder.
Wie schrijft die blijft
Ik behoor tot een van die mensen die best wel lang zou willen ‘leven’, maar met mijn achternaam zit ik letterlijk en figuurlijk aan wat beperkingen vast. Invriezen lijkt me niets, want als de elektriciteit uitvalt ben je de pineut. Geld voor een monument heb ik niet, dus moet ik naar een andere oplossing zoeken. In mijn familiewapen staat in Latijn, vrij vertaalt, ‘Wie schrijft die blijft’ en aangezien schrijven mijn passie is, heb ik nog niet zo lang geleden een autobiografisch boek geschreven over een belangrijke episode uit mijn leven; een wandeling van 800 km langs de Camino de Santiago.
Boeken leven aanzienlijk langer dan mensen dus, als je wat langer in de herinnering van anderen wil leven, kan ik je het schrijven van een boek van harte aanbevelen. Het is een relatief goedkope manier om langer te ‘leven’; zeker als je je eigen boek schrijft. Natuurlijk, er moet tijd in worden geïnvesteerd en als je het boek niet in een papieren uitgave maakt maar digitaal wilt verspreiden als E-book of op dvd, dan is dat voor bijna iedereen bereikbaar. Als je kunt praten, kun je ook schrijven! Ik heb een paar artikelen geschreven waarin je kunt lezen hoe je dat het beste kunt aanpakken. Je kunt natuurlijk ook een cursus Biografie schrijven volgen of je biografie laten schrijven door een Ghost Writer. Dat kost natuurlijk meer dan zelf aan de slag gaan, maar je bent dan wel verzekerd van een professionele aanpak.
Laten uitgeven
Mocht je je boek in papierenvorm willen uitgeven dan staan je een paar mogelijkheden ter beschikking. De goedkoopste manier is een uitgever te vinden want die bekostigt het hele uitgeefproces. Zij vragen ook een ISBN-code voor je boek aan zodat boekwinkels je boek kunnen bestellen. De uitgever geeft je per boek een percentage van de verkoopprijs. Dat percentage ligt tussen de 5% en 15%. Sommige uitgevers geven je zelfs een voorschot op je royalty’s; zeker als je al vaker en met succes boeken hebt geschreven. Je financiële succes hangt dus af van twee factoren:
1. Het aantal verkochte boeken en
2. De prijs van je boek.
Uitgevers zijn kritisch want zij dragen het financiële risico van het uitgeven van je boek. Op basis van mijn eigen ervaringen geef ik je de volgende stappen om een uitgeverij geïnteresseerd te krijgen:
Stap 1. Zoek eerst uit welke uitgever je gaat benaderen. Je kunt natuurlijk via Google zoeken, maar ook even een boekwinkel of bibliotheek inlopen en kijken welke uitgever biografieën heeft uitgebracht.
Stap 2. Gebruik je sociale media om er achter te komen met wie je contact kunt opnemen. Laat je desnoods door iemand introduceren.
Stap 3. Een uitgever geïnteresseerd krijgen is hetzelfde als een product of dienst verkopen. Je hebt daarbij ook een pitch nodig om de belangstelling te wekken.
Stap 4. Stuur nooit lukraak een compleet manuscript op, maar eerder een marketingplan. Geef aan wat er zo bijzonder aan je boek is, voor welke doelgroep het geschreven is en waarom die doelgroep belangstelling zal hebben voor je boek.
Stap 5. Demonstreren doet begeren. Stuur daarom een paar spannende hoofdstukken van je boek naar de uitgever om je argumentatie bij stap 4 kracht bij te zetten.
Stap 6. Blijf niet naar je brievenbus kijken maar stel je proactief op. Zoek na het indienen van je plan weer contact om reacties te peilen.
Pas op!
Via het web bieden zich veel zogenaamde uitgevers aan die jouw boek wel willen uitgeven. Pas op, want dit zijn vaak drukkerijen die je boek niet uitgeven maar je een offerte sturen om je boek te drukken! (‘Uitgeverij’ is geen beschermde naam dus iedereen kan zich zo noemen.) Aan jou de keus om op een dergelijk aanbod in te gaan, maar je kunt ook besluiten om zelf je boek uit te geven. Dat is vaak een stuk goedkoper.
Je boek zelf uitgeven
Door zelf je boek uit te geven schakel je de tussenhandel (uitgeverij en boekwinkels) uit. Het nadeel daarvan is wel dat je zelf aan de bak moet om je boek te promoten en te verkopen. Nadat 14 van mijn eerste boeken door verschillende uitgeverijen op de markt werden gezet, besloot ook ik om nieuwe titels zelf uit te geven. Ik wist dat er minder exemplaren zouden worden verkocht dan via een uitgeverij maar, omdat ik van de verkoop van mijn boeken wil leven, zou dat door de hogere marges bij de lagere aantallen meer dan goed worden gemaakt. Ik pak het uitgeven van mijn boeken, via Publishing on Demand (POD), als volgt aan:
- Wanneer ik mijn manuscript(en) in Word af heb, laat ik dat eerst door een bevriende redacteur lezen en vraag ik een corrector om aanpassingen aan te brengen.
- Met behulp van het online gratis programma, blurb.com, geef ik de omslag van mijn boek(en) vorm en breng ik de teksten en foto’s met een hoge resolutie aan.
- Als dit proces is afgerond, maak ik een print om te zien hoe het boek eruit gaat zien.
- De print controleer ik nog een keer op typefouten (en dan nog kijk je er wel eens over een paar heen!) en is het manuscript klaar om geupload te worden.
- In het systeem van Blurb kan ik het formaat van mijn boek kiezen, of ik het een harde of zachte kaft wil geven en of er een stofhoes omheen moet. Bij het opnemen van foto’s heb ik de keuze om ze in kleur of zwart/wit af te laten drukken. Alles heeft zijn prijs maar, voordat ik een aantal boeken definitief bestel, krijg ik de prijs per boek te zien en welke kortingen er bij bestelling van meerdere exemplaren wordt gegeven.
Meestal heb ik, vanaf het moment van bestellen, de boeken binnen 10 dagen in huis. Ze zijn keurig in een beschermhoesje verpakt. Ook bestel ik altijd een E-book verzie zodat lezers, die liever de digitaal lezen via een e-readers, ook aan hun trekken kunnen komen.
6. Een handig instrument van Blurb is, dat ik via hun website mijn boeken kan promoten en links kan versturen via diverse sociale media. Ook wordt er een html-code aangeleverd, gratis, die ik op mijn website kan zetten. Daarmee kunnen bezoekers aan de eerste 15 pagina’s lezen. Heel handig!
Welke manier je ook kiest om je boek uit te geven, je hebt er in ieder geval voor gezorgd dat jij, via je boek, op een lang ‘leven’ kunt rekenen. Misschien wel 500 jaar!