James Patterson is een van de meest productieve schrijvers die ik ken. Tot nu toe schreef hij 300 boeken en er zijn tijden dat hij gelijktijdig aan maar liefst 31 verschillende projecten werkt. Dat doe ik hem niet na. Aan drie boeken gelijktijdig werken was ooit mijn maximum. Als je je afvraagt waar hij de ideeën vandaan haalt voor zijn boeken, deelt hij zijn ‘geheim’ met al die mensen die er dagboeken op na houden. Daarin staan allerlei noties en gedachten die uitgewerkt kunnen worden in de vorm van een boek, artikel, blog of een video.
Ideeontwikkeling
Als kind schreef ik al regelmatig dingen op die me waren opgevallen of gewoon dingen die spontaan in mijn hoofd opkwamen. Helaas heb ik niet meer alle aantekeningen van die tijd in mijn bezit. Ze werden ooit door iemand vernietigd, maar ik heb dat in de loop der jaren wel weer ingehaald. Waar ik ook ben, ik heb altijd een aantekenmogelijkheid bij de hand om spontaan opkomende ideeën direct vast te leggen. Waar ik ook ben. Of dat nu in de slaapkamer is, de trein of op het toilet!
Ideeontwikkeling is een vaardigheid die je door oefening verder kunt ontwikkelen waardoor je voldoende ideeën krijgt voor een boek. Kijk eens of je je herkent in de volgende situaties:
- Het eerste moment waarop je een zogenaamd seed- of kiemidee krijgt. Dat is een basisidee of startpunt voor verdere ontwikkeling en groei. Het is je eerste stap in het creëren van iets nieuws en kan worden uitgebreid tot een volwaardig geheel. Dit kan door iets te zien, te horen of door je eigen verbeelding.
- Brainstormen, een manier om snel veel ideeën te bedenken voor je boek. Het werkt het beste met een beperkt aantal mensen die, zonder dat iemand daarop commentaar geeft, alles roepen wat ze maar te binnenschiet over het thema dat je vooraf bespreekt. De uitwerking komt later wel. Gebruik je mobieltje, een voicerecorder, whiteboard, gele stickertjes om alle ideeën vast te leggen.
- Na de brainstorm bekijk je elk idee kritisch en bepaal je of het geschikt is om al of niet uit te werken. Gooi overigens geen van de ideeën weg want als je het nu niet kunt gebruiken is er altijd een volgende keer waarop het wel past!
- Werk je idee uit door bijvoorbeeld een plot en personages te bedenken of, bij non-fiction, een logische volgorde van de te behandelen onderwerpen op een rij te zetten.
- Klaar? Dan is nu het moment aangebroken om aan de slag gaat met het schrijven van je verhaal.
Het is belangrijk om je te realiseren dat je een boek niet chronologisch hoeft te schrijven. Je kunt altijd tussen de verschillende onderdelen heen en weer springen. Het doel is om tot een geloofwaardig verhaal te komen.
Bronnen van inspiratie
Er zijn, naast je dagboekjes, tal van inspiratiebronnen die vlak onder je neus liggen waarover je kunt bloggen. Denk maar eens aan:
- persoonlijke ervaringen en emoties. Interview jezelf eens of laat je door iemand interviewen! Een prima idee voor een biografie!
- mensen die je op straat ontmoette. Maak notities wat je aan hen opvalt. (Gedrag, Kleding. Uiterlijk. Manier van lopen.)
- verhalen uit het nieuws of historische gebeurtenissen. (Denk bijvoorbeeld aan een onopgelost drama en laat je fantasie de vrije loop om jet op te lossen. Denk eens aan de film ‘Titanic ’of een onopgehelderde gebeurtenis uit het verleden. Mooie voorbeelden van historische romans zijn bijvoorbeeld ‘De drie musketiers’ van Alexandre Dumas. D’Artagnan heeft echt bestaan. Hij kwam in Maastricht om het leven. In zijn boeken geeft Dan Brown daar sterke staaltjes van weg en Ildefonso Falcones over de geschiedenis van Barcelona en Sevilla.)
- je vakanties, reisverslagen, verschillende culturen waarmee je in aanraking kwam. (Voor mij was dit de aanleiding voor twee boeken! ‘Wat componeert Mozart tegenwoordig’ en ‘Een blind paard kan niet fout lopen.’ ‘The Canterbury Tales’ van Chauser is ook een mooi voorbeeld. Hij schreef dit boek, geïnspireerd door dezelfde schrijfwijze als een voorganger.)
- filosofieën, religie en spirituele praktijken. (Richard Dawkins en Rupert Sheldrake schreven er boeiende boeken over.)
- denk eens aan Tolkien’s ‘De Hobbit’. In dit boek werd een fantasieland beschreven met een eigen taal, cultuur en gecombineerd met ‘religie’. J.K. Rowling deed dit met haar creatie van de Harry Potter-boeken.
- wetenschap en technologie maar ook complottheorieën. (Wat is er aan de hand met Voyager 1 en 2? Zijn die in handen van aliens?)
- kunst, muziek, film en literatuur. (Succesvolle plagiaatplegers, het geheime leven van een violist, een schrijver die een zelf gepleegde moord beschreef.)
- sociale en politieke kwesties, spionage. (Kijk maar eens naar Kamerdebatten. Discussies over verschillen rijk en arm en hoe het proces kan worden omgedraaid. Revolutie van de armen? Lees ‘Ik ben pelgrim’ maar eens van Terry Hayes.)
- natuur, milieu, gezondheid. (Vervuiling, natuurrampen, overbevolking, epidemieën. )
- je dromen, visioenen en intuïtie. Heb je ook wel eens een bizarre droom gehad? Gefeliciteerd! Een prachtige aanleiding om daaromheen een mooi verhaal te bedenken.
- sprookjes! Dit genre is wat in de vergeethoek geraakt maar laat je daardoor niet weerhouden om ze te schrijven. Zelf heb ik altijd de sprookjes van Hans Christian Andersen als inspiratiebron gebruikt voor artikelen. Vooral ‘De nieuwe kleren van de keizer’ heb ik daarvoor veel gebruikt.)
Bij al deze inspiratiebronnen is het stellen van veel ‘wat-als-vragen’ belangrijk om je fantasieknop aan te zetten. Ze zijn puur goud!
Voorbeelden inspiratiebronnen
- Neem sciencefiction verhalen. Wat als er een mogelijkheid was om sneller dan het licht grotere afstanden te overbruggen? (Startrek, Star Wars)
Het geheim van een goede sciencefiction is uitgaan van een aannemelijk foute aanname en daarop consequent doorborduren. - Detective. Wat als het slachtoffer de dader is?
- ‘Rain man’ is een voorbeeld van een film, gebaseerd op een bestaande idiot savant; iemand die zoveel dingen weet die je niet voor mogelijk hield. Kijk eens op YouTube of je meer voorbeelden kunt vinden.
- Wat als je hoofdpersoon geheugenverlies heeft of een bijna dood ervaring had?
- Zakelijke non-fiction wordt vooraf gelezen over onderwerpen die afwijken van gebruikelijke verouderde managementtechnieken of opvattingen over de verdeling van welvaart. Een mooi voorbeeld daarvan is ‘Betere zorg met minder doekoe‘.
Het is belangrijk om te onthouden dat inspiratie overal vandaan kan komen en dat het juist de combinatie van verschillende inspiratiebronnen voor een uniek en boeiend verhaal zorgt.
Heel veel schrijfplezier gewenst.
Sparren? Bel me even op of stuur me een berichtje. Kost alleen de moeite om het te doen!