In mijn praktijk als ghostwriter kom ik regelmatig in contact met mensen die graag hun levensverhaal of zakelijke overtuigingen in de vorm van een boek willen realiseren en uitgeven. Tijdens een gratis intakegesprek bespreek ik dan altijd hun specifieke wensen, de haalbaarheid van hun project en om te kijken of we bij elkaar passen.
Aan het enthousiasme, waarmee de meeste gesprekspartners over hun plannen spreken, is niets mis. Logisch want als ze zelf niet enthousiast zijn over de inhoud van hun boek, zouden ze niet bij me terecht komen. Je voelt hem al aankomen, er komt een ‘maar’ opmerking.
Het komt voor dat ik mensen moet teleurstellen omdat ze denken dat ghostwriters:
- garant kunnen staan voor een bestseller,
- hun verhaal gratis willen opschrijven,
- voor een uitgever zorgen,
- delen in de opbrengsten van hun boek.
Laat ik een paar van deze punten even ophelderen.
Wat is een bestseller?
Het begrip is erg diffuus. Het hangt ervan af aan wie je vraagt wat een bestseller is. Een literaire roman, waarvan er 10.000 worden verkocht, kan dat al zijn. Maar, hoor je dat er 100.000 exemplaren van een boek zijn verkoopt, pas dan mag je van een bestseller spreken. Kortom, het is een gevoelskwestie; geen vaststaande definitie. Je kunt vooraf niet zeggen hoeveel exemplaren er van jouw boek worden verkocht, want ghostwriters hebben geen kristallen bol om dat te kunnen voorspellen.
Jij kunt wel graag een bestseller willen hebben, maar dat is van zoveel verschillende factoren afhankelijk dat je daarop zelf geen of weinig invloed kunt uitoefenen. Recensies kunnen je maken of breken en het hangt van journalisten, beroepsrecensenten, redacties van tv-programma’s en influencers op de sociale media af of ze jouw boek in het zonnetje (willen) zetten.
Gratis bestaat niet
Bij ghostwriting komt meer kijken dan alleen het schrijfproces. Je hebt tijd nodig voor interviews, onderzoek, reizen, bellen, mailen en het uitwerken van de ontvangen informatie voordat je kunt gaan schrijven. Voor het opleveren van een manuscript voor een boek met 30.000 woorden ben je al snel 3 maanden kwijt. In die tijd moet een ghostwriter natuurlijk ook rekeningen betalen en is gratis werken geen reële optie. Overigens, wees voorzichtig met schrijvers die beweren dat ze jouw boek binnen een paar dagen kunnen schrijven en dan ook nog durven te beloven dat het een bestseller gaat worden. Als het te mooi is om waard te zijn, dan is dat meestal ook zo.
De kansen bij uitgevers
Kwaliteitsuitgevers ontvangen jaarlijks duizenden manuscripten ter beoordeling aangeboden en slechts een klein percentage daarvan wordt uitgegeven. De percentages verschillen per uitgeverij, maar gemiddeld ligt dat tussen de 1 en 2,5%. Nu weet ik ook wel dat J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter boeken, tevergeefs heeft aangeklopt bij 11 uitgevers voordat haar eerste boek werd gedrukt. Het is dus geen exacte wetenschap onder welke voorwaarden je boek in gedrukte vorm beschikbaar komt.
Delen in de opbrengst
Op basis van het voorgaande zullen de meeste ghostwriters die gok niet willen wagen om een deal aan te gaan om gratis te schrijven en te delen in de opbrengsten. Zeker niet als je bedenkt dat uitgevers de royalty’s van verkochte boeken, meestal 8% van de verkoopprijs, op zijn vroegst na een kwartaal uitbetalen. Je moet dan minimaal 9.000 boeken verkopen wil je er als ghostwriter wat op verdienen. Ben je een gevestigde schrijver, dan zijn uitgevers vaak wel bereid je een voorschot te geven, maar door de bank genomen zijn dat uitzonderingen.
Je kunt je dus de vraag stellen of het allemaal de moeite en het geld waard is om een ghostwriter in te huren. Ik zou het vak niet uitoefenen als ik daarover twijfels had. IK heb er een carrière aan te danken. Een goede ghostwriter kan je helpen om de meeste hobbels in het proces om een boek het levenslicht te laten zien.
Lees daarover maar eens meer blogs en de gratis White papers op deze site.