Stel je voor, je zit daar, met je hoofd in de wolken, mijmerend over dat ene boek dat je altijd al hebt willen schrijven. Misschien is het een verhaal dat al jaren in je gedachten ronddwaalt, of een levenservaring die schreeuwt om gedeeld te worden. Je bent niet alleen. Velen dromen ervan een boek te schrijven, maar slechts een enkeling maakt die droom waar. Hoe zet je die eerste stap? En belangrijker nog, hoe zorg je ervoor dat je boek ook echt gepubliceerd wordt?
Laat om te beginnen geen enkel idee in het luchtledige ontsnappen! Elk idee, hoe klein of vluchtig ook, kan de kiem zijn van een prachtig verhaal of een diepgaand inzicht. Het is belangrijk om een manier te vinden om deze ideeën vast te leggen, zodat je ze later kunt uitwerken. Hoe?
Een schrijfblokje: jouw beste vriend
Maak er een gewoonte van om altijd een schrijfblokje en een pen bij je te dragen. Dit kan een klein notitieboekje zijn dat in je zak past of een app op je smartphone. Het idee is dat je altijd en overal je ingevingen direct kunt opschrijven.
Veel geweldige ideeën ontstaan in de schemerzone tussen waken en slapen. Hou daarom een schrijfblokje op je nachtkastje. Als je midden in de nacht wakker wordt met een droom of ingeving, noteer het dan meteen. Deze onbewaakte momenten kunnen verrassend inspirerend zijn.
Inspiratie tijdens het reizen
Reizen, of het nu per trein, bus of vliegtuig is, biedt unieke momenten van rust en observatie. Gebruik deze tijd om je gedachten te laten dwalen en nieuwe ideeën te laten opborrelen. Schrijf alles op, zelfs als het op dat moment onbelangrijk lijkt. Als je een roman wil schrijven, gebruik dan de beschikbare tijd om mensen te observeren en in detail te beschrijven. Beschrijf hun houding, de kleren die ze dragen, de gebaren, die ze maken. Fantaseer er ook lustig op los door op te schrijven waaraan ze zouden kunnen denken, wat hun beroep is of misschien wel een crimineel. Maak er een gewoonte van en ik weet zeker dat dit gaat helpen bij het beschrijven van je personages en hen in je manuscript tot leven te brengen. Laat je fantasie de vrije loop!
Als je regelmatig ideeën noteert, creëer je een rijke bron van inspiratie waaruit je later kunt putten. Neem de tijd om terug te kijken naar wat je hebt geschreven. Je zult versteld staan van wat je eerder hebt bedacht. Soms kan een idee dat maanden geleden is opgeschreven, plotseling resoneren en uitgroeien tot een volwaardig verhaal of boek.
Hoe beginnen
Elk boek begint met die eerste woorden. Begin gewoon met schrijven, zonder jezelf te censureren. Laat je gedachten de vrije loop. Denk niet aan perfectie; dat komt later. Het belangrijkste is om te beginnen. Bedenk dat je geen tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken en dat gaat ook op voor het schrijven van die eerste woorden. Een knallende openingszin pakt de aandacht van de lezer die daarna naar meer verlangt. Inspiratie nodig? Sla er maar eens een paar willekeurig gekozen boeken op na. Lees de eerste zinnen en vraag je af wat die met je doen.
Als je eenmaal begonnen bent, is het belangrijk een routine op te bouwen. Schrijf elke dag, ook al is het maar een klein stukje. Dit houdt de creatieve sappen stromend en voorkomt dat je vastloopt. Wees niet bang om te herschrijven. Grote kunstenaars zeggen vaak dat ‘kunst nooit af is, maar alleen verlaten’.
Zoek kritische lezers. Familie en vrienden zijn een goed begin, maar hun feedback is vaak gekleurd door persoonlijke relaties; ze willen je niet afvallen. Zoek daarom ook feedback van onbekenden of schrijfgroepen, die je eerlijke en constructieve kritiek kunnen geven. Ik weet het, kritiek is nooit leuk maar als je om feedback vraagt, ga jezelf dan niet verdedigen. Wees dankbaar voor de terugkoppeling en bekijk hoe dit helpt om beter te (leren) schrijven.
De rol van de ghostwriter
Niet iedereen is een geboren schrijver, en dat is oké. Als je een geweldig idee hebt maar worstelt met het op papier krijgen, overweeg dan eens om een ghostwriter in te schakelen. Deze kan jouw ideeën en verhalen omzetten in een vloeiend, samenhangend verhaal. Het is jouw verhaal, maar dan geschreven door iemand met de nodige ervaring. Hoe je een geschikte ghostwriter vindt die bij je past kun je lezen in dit artikel.
Klaar voor publicatie?
Als je manuscript eenmaal klaar is, begint de zoektocht naar een uitgever. Dit kan een lang en soms ontmoedigend proces zijn. Wees niet ontmoedigd door afwijzingen; veel succesvolle schrijvers zijn eerst talloze keren afgewezen. De schrijfster van de Harry Potter boeken kreeg elf keer ‘nee’ te horen! Dus, heb geduld en houd vol!
Als traditionele uitgeverijen je manuscript afwijzen, overweeg dan zelfpublicatie. Dankzij een platform als Bol.com is het eenvoudiger dan ooit om je boek zelf uit te geven. Vergeet niet dat zelfpublicatie ook betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor marketing en verkoop maar ook dat kun je uitbesteden. Alles hangt af van het budget waarover je kunt en wilt beschikken om je droom te realiseren.
Een boek publiceren is één ding, maar het verkopen is een heel ander verhaal. Begin met het opbouwen van een aanwezigheid op sociale media, maak een website voor je boek, laat een trailer van je boek maken en overweeg samenwerkingen met bloggers en influencers. Boekpresentaties en lezingen kunnen ook helpen om aandacht te genereren.
De reis is het doel
Het schrijven en publiceren van een boek is een reis, soms lang en vol hindernissen, maar ook ongelooflijk leuk en spannend. Of je nu kiest voor traditionele publicatie, zelfpublicatie of werkt met een ghostwriter, het gaat uiteindelijk om het realiseren van je droom. Dus, blijf dromen, blijf schrijven en wie weet houd je op een dag jouw eigen boek in handen!
Succes!
PS
Als je een keer vrijblijvend met me wilt sparren, neem dan even contact met me op. Ik vind het altijd leuk om mensen met schrijfambities te leren kennen.