Tijdens een tentoonstelling bij Galerie IMSPA in Ridderkerk, waar ik de officiële opening mocht verrichten begon ik met de vraag: ‘Wie schreef de sprookjes Roodkapje en Klein Duimpje?’
De ongeveer 30 aanwezigen, waaronder een Franse vriendin, moesten het antwoord schuldig blijven. Ja, alle aanwezigen kenden de sprookjes en twee van hen hadden die zelfs nog kortgeleden aan hun kleinkinderen voorgelezen. De schrijver van de sprookjes was de Parijzenaar Charles Perrault, (1628 – 1703).
Het punt wat ik wilde maken is dat een verhaal langer leeft dan de schrijver. Op zich is dat niets nieuws want al sinds de tijd van de Neanderthalers, misschien zelfs eerder, vertellen mensen elkaar verhalen. Verhalen om te amuseren, te waarschuwen en te informeren, Nu, ongeveer 130.000 jaar later doen we het nog steeds. Storytelling is een onderdeel van het menselijke bestaan. Ze behoren tot onze herinneringen. Zonder dat laatste bestaan wij niet.
40.000 jaar geleden waren Cro-Magnon storytellers aan de slag om hun verhalen door te geven in de grotten van Lascaux en Altamira. We weten niet wie dit werk tot stand heeft gebracht. De kunstenaars hebben hun naam er niet bijgezet zoals hedendaagse kunstenaars doen, maar hun verhalen blijven al eeuwenlang stof van gesprek.
Beeldhouders vertelden al ruim 24000 jaar geleden verhalen. Een van de eerste vondsten was het beeldje van wat de boeken is ingegaan als ‘De Venus van Willendorf’. Wat zou de kunstenaar hebben bedoeld? Het verhaal van een zwangere vrouw vertellen, een godin vereren (een voorkeurverklaring van archeologen), misschien een waarschuwing tegen obesitas of een erotische oprisping? Wie zal het zeggen. We mogen ons eigen verhaal erbij verzinnen. 5000 jaar geleden gingen schrijvende storytellers aan de slag met het vastleggen van ideeën, herinneringen, geschiedenis, non-fiction en fiction. ‘Fake news’ is geen uitvinding van de 21ste eeuw. Het bestond toen ook al. De identiteit van de meeste storytellers is onbekend, maar hun werk blijft ook nu nog onderwerp van speculatie en intermenselijke discussie.
Kunstenaars, in welk ‘discipline’ dan ook, zijn via hun werk storytellers. Hun werk blijft als regel langer in onze herinnering dan de ‘kunstenaars’ zelf.
Lessen voor ondernemers & zzp’ers
Al eerder schreef ik dat bedrijven en zzp’ers beter kunnen ophouden zichzelf te bewieroken omdat ze daarmee niet geloofwaardiger worden. Heb je ooit op websites en sociale media boodschappen gelezen als: ‘Wij zijn de slechtste. Wij geven de laagste service. Wij zijn klantonvriendelijk. Wij begrijpen onze klanten absoluut niet’? Vast niet. Hoe geloofwaardig ben je als je jezelf expert, goeroe, de beste, de grootste, de snelste etc. noemt? Als je onzin maar lang genoeg blijft herhalen wordt het nog geen waarheid, ook al denken veel B2B-aanbieders van wel. Banken en verzekeringsmaatschappijen voorop.
Vijf tips voor storytelling
Tip 1. Gebruik Emoties
(Sprookjes)schrijvers zetten, bewust of onbewust, emoties en passie in om verhalen te vertellen die in het langetermijngeheugen blijven hangen. Emoties zijn voor iedereen herkenbaar en leggen snel een relatie met de eigen ervaringen. Cijfers en feiten dringen vaak niet verder door dan het kortetermijngeheugen en zijn dus snel vergeten. Passie is belangrijker dan logica of ethiek.
Tip 2. Vertel iets anders of iets nieuws
De mens’ is ‘geprogrammeerd om nieuwe dingen te leren, nieuwe herinneringen te maken. Via storytelling deel je nieuwe elementen van je producten/diensten of vertel het op een vernieuwde manier! Vertel dus nooit wat het is, maar wat het voor je klanten doet. Hoe ze ervan kunnen profiteren; nu!
Tips 3. Aandacht trekken en houden
Leer van krantenkoppen, boeken- en YouTube-titels die de aandacht trekken. Een goede koptekst trekt de aandacht en nodigt uit om verder te lezen. Controleer daarom eerst eens welke teksten al gebruikt worden en hoeveel hits die scoren.
Tip 4. Wees kort
De bekende kreet ‘Keep it short and simple’ is zeker van toepassing op het schrijven van een goede koptekst. We leven onder de ‘dictatuur’ van zoekmachines om gevonden te worden en het is slim daarmee rekening te houden. Vijf tot zeven woorden als kopregel lijken het meeste succes te hebben.
Tip 5. Horen en zien
Leer van oude gezegdes als ‘Een beeld is meer waard dan duizend woorden’ en ‘Honderd keer hetzelfde horen is beter dan iets een keer zien’. We dromen niet in woorden maar in beelden. Beelden roepen herinneringen en de daarbij behorende emoties op. Denk maar aan je vakantiefoto’s. Iets honderden keren horen heeft hetzelfde effect. Linkedin bied je nu ook de mogelijkheid om je profielfoto te versterken door, via de Linkedin-app, er een korte videoboodschap van te maken. Beeld en geluid worden hier gecombineerd. Maakt dus gebruik van deze vorm van storytelling.
Een van de meest effectieve manieren om de KGB aan je te binden (Kopers, Gebruikers en Beïnvloeders) is het delen van authentieke, menselijke ervaringen. Storytelling helpt niet alleen je deskundigheid te benadrukken en om je geloofwaardigheid te verhogen (Lees: Contentmanagement draait om geloofwaardigheid) maar je boodschap lang in het geheugen vast te zetten.
Storytelling is dus zeker niet ‘out’ maar al millennia ‘in’!
Jouw verhaal is een boek waard
Eerder stelde ik al een boek samen over de faal- en succesfactoren van ondernemers; Geheimen van succes.
Dit jaar wil ik dat herhalen en nodig hierbij zzp’ers en ondernemers uit om via storytelling hun succesfactoren te delen en in een boek te laten opnemen dat ik ga uitgeven. Wil je meedoen? Geef dat dan via deze link aan dat je wilt meedoen en ik neem snel contact met je op.
Ik ruil jouw verhaal stuur ik je dan dit boek!