Nog niet zolang geleden heb ik mijn hele bibliotheek aan management- en zelfhulpboeken naar de kringloop gebracht. De reden daarvoor was, dat ik tot de conclusie ben gekomen dat het lezen, en misschien zelfs begrijpen wat er werd geschreven, geen garantie is voor persoonlijke verbetering; op welk vlak dan ook! Mijn vrienden kwamen er al jaren geleden achter dat al die boeken mij niet hebben geholpen te veranderen. De oorzaak kan natuurlijk zijn dat ik er gewoon niets van heb begrepen, niet intelligent genoeg ben of, en dat is waarschijnlijk de meest logische reden, omdat ik gewoon te eigenwijs ben om te doen wat anderen schrijven. Ter bevestiging van die laatste waarneming las ik in een aanbeveling op mijn Linkedin-profiel: ‘Phil is gewoon Phil.’
Veranderen is nauwelijks mogelijk
Management- en zelfhelpboeken gaan, in de ‘visie’ van de schrijvers, over het omzetten van ongewenst gedrag in gewenst gedrag. De tips en trucs die zij geven om daartoe te komen schieten meestal hun doel voorbij. Waarom? Omdat ons brein zich als regel tegen veranderingen verzet.
Emile Ratelband heb ik ooit uitgedaagd om het bewijs te leveren dat door zijn sessies mensen een stuk succesvoller werden dan voor zijn tjsakka-sessies. Nooit meer iets van hem gehoord. Wayne Dyer, Deepak Chopra, Anthonie Robbins, Steven Covey en vele andere zakelijke bestsellerschrijvers beschreven hoe alles beter kan worden als je de gegeven tips maar opvolgt. Mensen zijn volgens mij in principe lui. Ze willen wel afvallen of stoppen met roken, maar dan alleen vanuit de luie stoel, het drinken van shakes of het plakken van pleisters. Schrijvers van zelfhulpboeken realiseren zich dat ook heel goed en geven in de titels van hun boeken vaak aan dat je in maar 7 stappen je doel kunt bereiken; of zelfs minder!
Over Covey wordt geschreven:
‘Zijn inzichten hebben duizenden mensen in staat gesteld meer plezier en zin te ervaren in hun omgang met anderen; dit heeft het werk in duizenden organisaties en bedrijven prettiger en effectiever gemaakt. Zijn filosofie is van alle tijden’
Graag zou ik de namen en adressen van die duizenden bedrijven ontvangen, want dat zou me misschien wel overtuigen, maar ik heb daar mijn twijfels over. De door Covey beschreven filosofie zou van alle tijden zijn. Kennelijk is er dus al iemand eerder geweest die daarmee kwam, maar die nog niet over de marketinginstrumenten beschikte die schrijvers nu hebben. Iemand ergens toe in staat stellen te veranderen, wil nog niet zeggen dat men dat ook doet. Ik kwam een artikel tegen die 7 argumenten aandraagt waarom mensen niet willen veranderen.
Begrijp me goed, ik gun iedere schrijver haar of zijn succes, maar de lezers van de boeken kopen eerder een droom, zoals de koper van een Staatslot dat doet. De kans dat je de jackpot wint is te verwaarlozen.
Profeet van eigen geloof
‘Telling is not selling’ is al jaren een gevleugelde kreet van me als verhalen niet ondersteund worden door daden. Na het voorgaande moet is dus wel een profeet van mijn eigen geloof worden en stoppen met het schrijven van zakelijke zelfhulpboeken. Ach, ik heb er 23 mijn laptop uit laten glijden dus niemand zal er wakker van liggen dat er op nummer 24 niet meer gerekend behoeft te worden. Nee, stoppen met schrijven doe ik niet want dat is veel te leuk om te doen. Alleen het genre gaat veranderen; het schrijven van biografische reisverhalen. Ik heb al een eerste poging gedaan met ‘Een blind paard kan niet fout lopen’ , een autobiografisch boek en dat smaakt naar meer!