‘Ondernemen is kansen grijpen wanneer die zich voordoen.’ Met deze opmerking zal iedereen het wel eens zijn, maar dan moet je wel eerst de kansen onderkennen en daar mankeert het nogal eens aan. In het bijzonder bij de gebruikers van het grootste professionele zakelijke netwerkplatform Linkedin. Zonder het misschien te weten laten zij kansen liggen om nieuwe interessante contacten te leggen en/of leads te krijgen naar nieuwe opdrachten.
Startpagina
Op de recent aangepaste openingspagina van Linkedin (de startpagina) staat in de rechterkolom, net onder de advertenties de rubriek ‘Wie heeft uw profiel bekeken?’
Deelnemers met een gratis Linkedin-account kunnen daar de laatste 5 bezoekers aan hun profiel bekijken en deelnemers met een betaalde account kunnen alle bezoekers aan hun profiel zien. Ik moet echter keer op keer constateren dat door een gebrek aan nieuwsgierigheid men niets met de gevonden informatie doet en dan mist men kansen.
Actie = reactie
De derde Wet van Newton, actie = reactie, zou zakelijk gezien ook een wetmatigheid moeten zijn. Als iemand een actie onderneemt (lees: de moeite neemt om je profiel te bekijken) dan vraagt dit om een reactie van jouw kant. De vraag is dus:’Wat voor reactie zou dat dan kunnen zijn?’
Dat hangt een beetje af van wat de bezoeker aan uw profiel van zichzelf laat zien. Er zijn drie mogelijkheden:
1. Ze laten u letterlijk hun gezicht zien met naam, titel/werkzaamheden en regio
2. U ziet alleen informatie over hun werkterrein en regio
3. U ziet alleen maar dat er iemand heeft gekeken, maar ze blijven anoniem
Bij ‘instellingen’ kunt u zien welke van deze drie mogelijkheden u zelf heft gekozen. Ik kan mij voorstellen dat, als u het profiel van een concurrent of van een sollicitant wilt bekijken, u voor optie 3 kiest, maart heeft als logische consequentie dat u dan zelf ook niet kunt zien wie een bezoek aan uw profiel heeft gebracht. Bij mij ziet de standaardinstelling er als volgt uit:
Mogelijke reacties
Laten we eerst even kijken naar mogelijke reacties op bezoekers die laten zien wie zij zijn. In het geval dat u weet wie de bezoeker is, en u ook een vermoeden hebt waarom men naar uw profiel is gaan kijken, kunt u er voor kiezen geen actie te ondernemen, maar u kunt er voor alle zekerheid toch nog even om vragen.
In het geval u de bezoeker niet kent, meestal mensen buiten uw directe netwerk, dan is een reactie gewenst. Nadat u het profiel van de bezoeker goed heeft bekeken, de website heeft bezocht en eventueel naar de tweets van de bezoeker heeft gekeken, wordt het tijd voor een reactie. U hebt de volgende opties:
- Traceer het telefoonnummer van de bezoeker, bel op, introduceer uzelf als Linkedin-gebruiker, bedank voor de getoonde belangstelling voor uw profiel en vraag wat de aanleiding was om uw profiel te bekijken. Deze manier van werken is vrij direct, maar geeft wel ruimte om een dialoog op te zetten. Ik geef aan deze manier de voorkeur omdat een e-mailreactie soms onbeantwoord blijft.
- Schrijft u liever een e-mailbericht, vraag dan vriendelijk om een reactie en refereer zo nodig naar iets waarvan u ontdekt hebt dat u gemeenschappelijk heeft. Denk daarbij aan de wet in de menskunde dat ‘gelijknamige polen elkaar aantrekken’.
- Het sturen van een briefje wordt zeer zelden gedaan en dit biedt kansen om uzelf van anderen te onderscheiden. In principe kan de inhoud hetzelfde zijn als bij reactie 2, alleen duurt het doorgaans wat langer alvorens een reactie daarop te krijgen.
- Stuur een open of directe Tweet naar de account van de bezoeker. Dit biedt de extra mogelijkheid een video, foto of andere bijlage mee te sturen. Het voordeel van deze manier van werken is, dat u ook anderen laat zien dat u iemand bent die graag wil communiceren.
Ik heb zelf alle beschreven reacties uitgeprobeerd en heft heeft mij geen windeieren gelegd. Het heeft extra omzet gegenereerd voor spreekbeurten, trainingen, workshops en uitnodigingen voor allerlei leuke gebeurtenissen om nieuwe kennis en kennissen op te doen!
Verder laat ik het graag aan uw eigen creativiteit over om alternatieve manieren van reacties te bedenken.
Reactie bij anonieme profielkenmerken
Tot slot wil ik nog even stil staan bij mogelijke reacties als de bezoeker deels onbekend is en alleen aangeeft in welke branche men werkzaam is binnen welke regio.
Als u op een dergelijk bezoekersprofiel klikt, krijgt u het volgende te zien:
(Om reden van privacybescherming heb ik de namen van de bezoekers en de namen van hun bedrijf onherkenbaar gemaakt.)
Mijn advies is al deze profielen te bezoeken en eens te kijken welke informatie u daaruit kunt halen. Mogelijk dat u interessante mensen ontdekt wiens profiel het waard is om wat gedetailleerder te bekijken. Wie weet lezen zij ook dit artikel en kunt u een reactie van hun kant verwachten.
Advies
Met een betaalde account kan ik op elk gewenst moment alle bezoekers aan mijn profiel zien en krijg ik ook statistisch inzicht over alle bezoekers. Informatie waar ik veel aan heb. Mocht u nog niet willen overgaan tot het aanschaffen van een business account, dan is het raadzaam minimaal 3 keer per dag een bezoek te brengen aan uw startpagina en te kijken wie er allemaal uw profiel hebben bekeken. U ziet dan maximaal, zoals eerder genoemd, de laatste 5 bezoekers! Ook al zijn er misschien 25 die u hebben bezocht. Het loont dus om nieuwsgierig te zijn en geen interessante informatie naar leads en nieuwe kennis verloren te laten gaan.