Veel mensen overwegen om een boek te schrijven? Ik moet er een slag naar slaan hoeveel er zijn die hun levensverhaal (willen) schrijven zodat hun ervaringen en gedachten niet verloren gaan. Ze zullen misschien wel denken ’Wie schrijft, die blijft’ en daar hebben ze volledig gelijk in. Zo’n 5000 jaar geleden waren er al mensen die hun verhalen hadden vastgelegd. De eersten die dat deden waren Sumeriërs die hun verhalen aan kleitabletten toevertrouwden; in spijkerschrift. We kennen natuurlijk ook de hiërogliefen van de Egyptenaren die informatie vastlegden op samengeperste papyrusbladeren en in de uitgehakte of geschilderde versies in tempels, graven en andere gebouwen. We hebben het aan Thomas Young en Jean-François Champollion te danken dat we die hiërogliefen konden lezen. Ze ontdekten een woordenboek Egyptisch/Grieks; de Steen van Rosetta.
Het tot nu toe oudst gevonden ’boek’ van slechts zes pagina’s dik werd rond de 2500 jaar geleden door Etrusken geschreven. Het werd een hele dure uitgave want het was geschreven op 24-karaats goud! De Chinezen waren de eersten die een boek in gedrukte vorm op papier uitgaven; in het jaar 868! Ze maakten toen gebruik van in hout uitgesneden karakters. Enfin, een paar duizend jaar later is het boek nog steeds niets verdwenen en het lijkt zelfs aan populariteit met de dag sterker te worden.
Onderwerp kiezen
Tijdens de door mij verzorgde webinars over schrijven komt meestal hetzelfde onderwerp ter sprake: ‘Waarover te schrijven?’ De meeste deelnemers willen graag weten hoe je een autobiografie schrijft maar wat schrijf je wel en wat niet? Stel dat je na je pensionering tijd genoeg kunt vrijmaken om eens lekker te gaan schrijven, dan nog is het geen sinecure om ruim zestig jaar leven te beschrijven. Om te helpen tref je onderstaand wat tips aan om te bepalen wat je kunt beschrijven.
- Muziek en je leven
Voor veel mensen speelt muziek een belangrijke rol in het leven. Voor mij is het lied van John Lennon’s ‘Imagine’ van veel betekenis. Het was en is van invloed op bepaalde belevenissen in mijn leven en manier van denken. Je kunt bijvoorbeeld over een deel van je leven schrijven aan de hand van muziek of zangers die een blijvende of tijdelijke invloed hebben gehad op je leven. Het kan zijn dat je een leid koppelt aan een bepaalde belevenis die indruk op je heeft gemaakt, je gemoedstoestand of herinneringen oproept. Mocht je een voorbeeld zoeken, kijk dan eens naar dit boek; het is uitsluitend te koop voor € 20,00 bij Boekhandel Ridderhof in Ridderkerk. - Welke mensen hebben je leven beïnvloed?
Je kunt ook denken aan het schrijven van je biografie op basis van personen die jouw leven hebben beïnvloed. Denk daarbij aan hoe je mensen hebt ontmoet en wat dit met je deed of doet. Je kunt daarbij denken aan mensen die bepalend zijn geweest voor de diverse keuzes die je in je leven hebt gemaakt, de rol die zij daarbij hebben gespeeld. Je kunt ook denken aan historische figuren, docenten, verzorgers, kinderen, vrienden, familieleden, zakelijke contacten enz. - Welke boeken hebben je leven beïnvloed?
Mensen die graag willen schrijven zijn ook vaak mensen die veel lezen. Mijn vroegere taaldocenten hebben mij gestimuleerd om veel te lezen. Zij wezen mij op schrijvers als Jean Paul Sartre, Ernest Hemingway, George Orwell, Aldous Huxley, Boualem Sansal met zijn 2084 en wetenschappers als Richard Dawkins, Stephen Hawkings en Rupert Sheldrake. Mensen wiens boeken mijn manier van denken en doen hebben bepaald. Koppel de lessen uit boeken die je zijn bijgebleven eens aan de gevolgen die ze op je hadden. - Hoogtepunten en dieptepunten
Je kunt je ook beperken tot bepaalde momenten in je leven zoals de hoogtepunten en dieptepunten die je hebt beleefd en de lessen die je daaruit getrokken hebt. De een zal zakelijke successen kunnen verklaren aan de hand van voorbeelden, waar een ander dieptepunten zal beschrijven die een wending aan het leven hebben gegeven die je niet zou verwachten. In mijn geval heb ik beide onderdelen gebruikt in mijn boek over het lopen van de pelgrimstocht langs de Camino de Santiago. Een ander wil misschien de momenten uit het leven als expat gebruiken. Ooit geëmigreerd? Daar zit vast een goed verhaal in over de aanleiding, aanpassingen en het leven in een ander land. - Een leven vol avonturen
Ieder mens maakt spannende dingen in het leven mee. De een als bijvoorbeeld beroepsmilitair, politieagent, reisleider, brandweerman, arts, verpleegkundige, bergbeklimmer, zeevarende, (bus)chauffeur en ga zo maar door. Je kunt altijd wel iets vertellen over wat je hebt meegemaakt, de avonturen waarin je bent beland als reiziger of waarmee je zonder voorafgaande aankondiging in terecht kwam.
Je zult inmiddels hebben begrepen dat je een autobiografie als een opeenvolgende tijdlijn kan beschrijven; vanaf je geboorte tot het nu of juist omgekeerd. Het thematisch werken kan een goede start zijn en als je bijvoorbeeld alle vijf de tips wilt gebruiken, dan kun je die later altijd nog eens samenvoegen tot een mooi geheel.
Tot slot nog een laatste tip. Snuffel eens rond in albums met jeugdfoto’s. Het zien van een beeld roept ook vaak de herinnering aan een bepaald voorval op. Maak daarvan gebruik!
Veel schrijfplezier!