LinkedIn pretendeert een platform te zijn voor professionals. Afgaand op het taalgebruik van sommige bijdragen heb ik daar zo mijn twijfels over. Immers, je taalgebruik zou toch het visitekaartje van je expertise moeten zijn? Maar hoe zou je op een offerte reageren waarin jargon wordt gebruikt en spelling-, grammatica-, stijl- en interpunctiefouten voorkomen? Ik weet niet hoe jij zou reageren, maar zo’n offerte gaat bij mij in de digitale prullenbak. Wat is jouw reactie op een bijdrage van mensen, die zich als professionals presenteren, met genoemde fouten? Je mag van hen toch correct taalgebruik en verzorgde teksten verwachten? Helaas zie ik nog te vaak het tegenovergestelde: slordige teksten vol spelfouten, grammaticale- en stijlfouten en een schrijnend gebrek aan de juiste interpunctie. Dit zorgt niet alleen voor verwarring bij de lezer, maar ondermijnt ook de geloofwaardigheid en professionaliteit van de auteur.
Natuurlijk, iedereen maakt wel eens een of meer typefouten in een bericht, dat overkomt mij ook wel eens. Ik ben dan blij dat iemand mij een DM stuurt en me daarop wijst. Dat herinnert mij eraan dat ik, na het schrijven van een bericht, profeet van mijn eigen geloof moet zijn en de impulsiviteit moet onderdrukken om dit zonder de beschikbare controlemogelijkheden de wereld in te sturen. De volgende 5 tips helpen om (bijna) foutloze teksten te plaatsen en je reputatie als professional te bevestigen:
- Gebruik de controlemogelijkheden in Perplexity, ChatGPT of Grammerly met de opdracht een tekst te controleren op spelling, grammatica, stijl en interpunctie.
- Je kunt dit ook doen in Word, maar die rekent ook goed gespelde verkeerde woorden goed. Gebruik in Word daarentegen de voorleesfunctie. De foutjes vallen je dan direct op en je hoort waar je verbeteringen kunt aanbrengen.
- Zelfs een ervaren corrector wil nog wel eens over een fout lezen. Dat kan jou ook gebeuren. Gek genoeg valt het je daarna wel op als je het in een ander lettertype zet en met een grotere letter!
- Als je voor ‘de eeuwigheid’ publiceert, bijvoorbeeld een boek over jouw levensverhaal of expertise, vraag dan enkele proeflezers om er eens naar te kijken.
- Schakel een redacteur in om je teksten te bewerken of vraag een ghostwriter jouw boodschap te verwoorden als je geen zin hebt om te schijven, de tijd daarvoor ontbreekt of als je moeite met schrijven hebt op basis van dyslexie of Nederlands niet je eerste taal is.