Vandaag heb ik weer eens een ontbijtsessie meegemaakt van ZZP Capelle; een zeer actieve club van zzp’ers die, waar mogelijk, hun netwerk inzetten voor de andere leden. Iedereen krijgt tijdens de ontbijtsessies 3 minuten de tijd om te ‘pitchen’. Van dat laatste ben ik geen fan want er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat ‘pitchen’ een doorslaggevende rol speelt in het koopproces. Daarbij komt dat alle deelnemers aanbieders zijn maar weinigen, of bijna geen, potentiële vragers.
Pitch
Toen het mijn beurt was om in 3 minuten een boodschap te delen, overwoog ik even mijn beurt over te laten gaan maar begon bij nader inzien toch maar met de opmerking dat bijeenkomsten, zoals deze, veel weg hebben van een AA-bijeenkomst. Iedereen noemt haar of zijn naam (meestal al ruim bekend bij de regelmatig terugkerende deelnemers) gevolgd door ‘en ik ben alcoholist.’ Om mijn argument duidelijk te maken begon ik met: ‘Mijn naam is Phil en ik ben een pratend pak.’ Met deze opmerking kreeg ik de lachers op mijn hand en dat is altijd goed voor het krijgen van aandacht en om sympathie op te wekken; basis ingrediënten van Storytelling.
Ik vervolgde met een Storytelling-voorbeeld door te zeggen: ‘Volgende week moet ik naar de Arrondissementsrechtbank in Rotterdam omdat ik een verzoek heb ingediend om mijn leeftijd te verhogen naar 91 jaar! Mocht ik de rechtszaak winnen, dan heb ik nog 20 jaar AOW en pensioen tegoed zien en kan ik daarna een verzoek indienen voor een naamsverandering van Kleingeld naar Grootgeld. Mijn motief zal duidelijk zijn; hebzucht!’
Koopmotieven
Storytelling, met een variant op het verzoek van Ratelband om zijn leeftijd te verlagen, zorgt ervoor dat je de aandacht van een groep kan vasthouden en om de stemming positief te beïnvloeden. Storytelling gebruikte ik om een brug te slaan naar de ontbijtsessies die worden georganiseerd over koopmotieven en om af te rekenen met bekende broodjes aap in de verkoop.
Tijdens de genoemde sessies worden neuroselling- en actuele gespreks-technieken behandeld die direct in de praktijk kunnen worden toegepast en waarmee meer omzet kan worden gerealiseerd. Een aantal onderwerpen staan beschreven in mijn boeken ‘Verkopen zonder weerstanden’ en
‘Wie (goed) schrijft blijft.
De deelnemers aan de sessies krijgen een gesigneerd exemplaar van een van deze twee boeken aangeboden.
Laagdrempelig bijblijven
Een bekend terugkerend probleem voor zzp’ers is de moeite om hun producten of, meestal, diensten te verkopen en zij kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken. Zzp’ers zien de noodzaak ik om bij te blijven op hun vakgebied, maar ze zien vaak op tegen de voor hen hoge investeringen in workshops en trainingen.
Om hen te helpen meer te halen uit hun verkoopinspanningen, organiseer ik begin 2019 enkele financieel zeer laagdrempelige ontbijtsessies, uitsluitend voor zzp’ers, over de onderstaande onderwerpen:
- Meer verkopen door Storytelling
- (Neuro)sales; verkopen zonder weerstanden
- Meer offertes omzetten in opdrachten.
Meer weten? Kijk dan eens naar de aangeboden programma’s en schrijf je snel in.
Dan voorkom je om mooie toekomstige verkoopkansen te missen!