Er zijn allerlei tests en systemen die bij mensen worden afgenomen, al of niet gedwongen, om te bepalen wie je bent, welke kwaliteiten je hebt, hoe je kunt veranderen en hoe prestaties gemeten kunnen worden en welke hersenhelft dominanter is dan de andere. Dit laatste is een al jaren achterhaalde mythe. Aan deze en andere tests, zoals MBTI, NLP, Enneagram, DISC, Transactional Analyses e.a., ontbreekt de wetenschappelijke basis. Integendeel, uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit broodje aap verhalen zijn die helaas nog steeds worden gebruikt door coaches, personeelsfunctionarissen, docenten en trainers!
Er zijn trainers en coaches die een andere mythe in stand houden; die over de mate waarin lichaamstaal een rol speelt in de communicatie. Zij beweren, zonder te blozen, dat onze communicatie voor 80% – 93% uit non-verbale communicatie bestaat; een al jaren achterhaalde bewering! Een andere mythe is dat we maar 10% van onze hersenen zouden gebruiken. Dit is nonsens want waarom zou 90% niet gebruikt worden? Helaas moet ik constateren dat er nog mensen zijn die deze onzin blijven herhalen en waarom?
Ik kan nog wel meer voorbeelden van psychologische mythes aanhalen maar daarover zijn al veel boeken geschreven. Ik twijfel er echter aan of iedere trainer of docent regelmatig de eigen beweringen tegen het licht durft te houden of zich überhaupt bezighoudt met onderzoek op hun vakgebied.
Bijscholing noodzaak
Ik weet niet hoeveel trainers hun diensten aanbieden en hoeveel daarvan ‘street wise’ of autodidact zijn. Het is immers een vrij beroep en iedereen mag zich zo noemen. Wat ik wel in de loop der jaren heb ervaren is dat trainers zichzelf nauwelijks (laten) bijscholen op hun vakgebied. Kijk maar eens naar de aangeboden trainingsprogramma’s op de verschillende websites. Zelfs daar en via YouTube-video’s worden soms nog de bovengenoemde broodjes aap verkondigd.
Als je jezelf als professional beschouwt, dan weet je dat bijblijven in je vak geen optie is maar een noodzaak want wetenschap staat niet stil en worden we gedwongen ‘oude’ waarheden voor nieuwe inzichten in te wisselen. Ook ik heb in het verleden broodjes aap verkocht en die van anderen voor zoete koek aangenomen. Maar, zoals het spreekwoord zegt, komt verstand met de jaren. Ook ik ben genoodzaakt om regelmatig bepaalde beweringen op juistheid te onderzoeken want iets uit de losse pols beweren is nog geen bewijs. Het is ook niet erg als je een eerder ingenomen standpunt moet herzien. Dat heet voortschrijdend inzicht! Zie het niet als ‘ineens wat anders beweren’ als anderen je daarop aanvallen maar als een noodzakelijk leerproces om bij te blijven en beter te worden dan je nu bent!
Dus, als er weer eens iemand iets beweert, neem het dan niet voor zoete koek aan, wees kritisch en vraag naar de bron van de bewering, onderzoek de bron en beoordeel de betrouwbaarheid van die bron. De door mij geraadpleegde bronnen tref je aan onder de links. Je kunt ook eens een kijkje nemen op skepsis.nl en de site van Follow the money.
Ik wens je veel leerplezier!