De kunst van het schrijven speelt een cruciale rol in het vormgeven van de hedendaagse populaire cultuur, met name in de filmindustrie. Volgens schattingen is ongeveer een derde van alle films gebaseerd op literaire bronnen, zoals romans, korte verhalen en toneelstukken. In de 21e eeuw alleen al zijn er duizenden films gemaakt, waarvan honderden tot mogelijk duizenden zijn gebaseerd op eerder geschreven boeken.
Effect van schrijvers
De genoemde cijfers getuigen van het belang van schrijvers en hun bijdrage aan onder andere de filmwereld. Schrijvers creëren unieke werelden, intrigerende karakters en complexe plotlijnen, die filmmakers vervolgens tot leven brengen op het grote scherm. De woorden van een schrijver kunnen inspireren, entertainen, tot nadenken stemmen en emoties oproepen bij miljoenen mensen, ongeacht of deze woorden worden ervaren door een boek te lezen of een film te kijken. Het is daarom niet gek dat veel schrijvers in de USA staken. Zij weten hoe belangrijk hun werk is voor de industrie en door te staken proberen ze deze boodschap ook bij de makers en investeerders in films door te laten dringen.
Twee zijden van de medaille
Het verfilmen van boeken niet alleen gunstig voor de filmindustrie maar ook voor de literaire wereld. Door het maken van een film op basis van een boek, wordt de bekendheid van dat boek en de auteur vergroot, en wordt het boek toegankelijker voor een breder publiek. Op deze manier stimuleert de filmindustrie ook het lezen en bevordert het de waardering voor literatuur.
Alleen, het belang van boeken en schrijvers gaat verder dan de creatie van films. Boeken bieden een schat aan kennis, wijsheid en perspectieven die ons begrip van de wereld kunnen verrijken. Ze stimuleren ons vermogen tot kritisch denken en onze verbeeldingskracht, wat ook waardevol is in vele aspecten van het leven, waaronder het begrijpen en oplossen van complexe problemen.
Daarnaast is het schrijven van boeken een belangrijke vorm van culturele expressie. Het stelt ons in staat om de menselijke ervaring in al haar complexiteit te verkennen en te documenteren, en stelt ons in staat om empathie en begrip voor anderen te ontwikkelen.
Impact non-fiction schrijvers
Zakelijke non-fiction schrijvers spelen een minstens even belangrijke rol als hun collega’s in de fictieve wereld. Hun werk is misschien niet direct de meest voor de hand liggende bron voor het maken van films, maar hun invloed van en belang voor de samenleving en de economie moet niet worden onderschat.
Zakelijke non-fiction schrijvers, zoals ik, kunnen een scala aan onderwerpen behandelen, van managementstrategieën en leiderschapsstijlen tot economische theorieën, bedrijfsgeschiedenis, persoonlijke ontwikkeling en innovatieve trends. Wij hebben de unieke taak om complexe ideeën en concepten in begrijpelijke bewoordingen aan te bieden en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Onze boeken worden vaak gebruikt als leerbronnen en inspiratie voor zowel startende ondernemers als ervaren bedrijfsleiders. We bieden nuttige inzichten en praktische gidsen voor het navigeren in de zakelijke wereld, en kunnen dus van onschatbare waarde zijn voor individuen en organisaties.
De impact en invloed van zakelijke non-fiction gaat verder dan de zakelijke wereld. Door focus te leggen op thema’s als leiderschap, productiviteit, creativiteit en besluitvorming, kunnen onze boeken ook nuttig zijn voor individuen in hun persoonlijke leven. Ze kunnen ons helpen om betere gewoontes te ontwikkelen, onze doelen te bereiken en zelfs onze relaties te verbeteren.
Media met een breder bereik
Hoewel zakelijke non-fiction zelden direct worden omgezet in een spannende film, hebben de schrijvers daarvan, waaronder niet de vergeten het enorme ‘leger’ van ghostwriters, ook indirect bijgedragen aan de filmindustrie. Hun ideeën inspireren filmmakers voor het maken van bijvoorbeeld films als:
‘The Social Network’ vertelt het verhaal van de oprichting van Facebook en de daaruit voortvloeiende rechtszaken.
‘Steve Jobs’ geeft inzicht in het denken en doen van deze briljante ondernemer, zijn inzichten in zijn managementstijl en ondernemersgeest.
‘The Pursuit of Happyness’ gaat over het waargebeurde verhaal van Chris Gardner, een worstelende verkoper die uiteindelijk een succesvolle effectenmakelaar wordt.
‘The Wolf of Wall Street’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Jordan Belfort, een effectenmakelaar die betrokken was bij een groot fraudeschandaal.
Non-fiction begint ook door te dringen tot Netflix met een potentieel bereik van >230 miljoen abonnees. Op YouTube, de op een na meest bezochte website ter wereld, tref je ondertussen 5 miljard video’s aan en je treft daar steeds meer schrijvers aan die hun boek promoten of hun kennis over een bepaald onderdeel (meestal) gratis met je delen. Ik heb geen flauw idee hoeveel schrijvers op Linkedin, Facebook, TikTok, Instagram en X actief zijn, maar het bereik van hun schrijverij is duizelingwekkend geworden.
Schrijven is invloed
In een aantal artikelen heb ik al gesteld dat schrijvers de wereld, zoals wij die nu kennen, hebben gevormd, met alle plussen en minnen die daarmee gepaard gingen en gaan. Het bracht zowel vrede als oorlogen, feiten als meningen, liefde als haat, vermaak als kennis en rust als spanning.
Wil je bijdragen aan het beïnvloeden van jouw (zakelijke) wereld, dan is schrijven of niet schrijven geen vraag. Deel je inzichten en kennis om anderen te helpen met jouw inzichten en vergroot daarmee je (zakelijke) invloed. Zet ondernemers, zzp’ers en medewerkers aan het denken.
Kom me niet aan boord met de opmerking dat je wel zou willen, maar dat je niet weet hoe je moet schrijven. Als je nog nooit een boek hebt geschreven kom je daar vanzelf achter door te gaan schrijven. Lukt het, om welke reden dan ook, niet om zelf te schrijven? Er staan tal van ghostwriters voor je klaar die dat probleem voor je oplossen en het bereik van jouw gedachtegoed kunnen vergroten. Dus, waar wacht je op? Ga schrijven want wie (goed) schrijft, die blijft!