Tijdens het winkelen kwam ik een ‘oude’ opdrachtgever van mij tegen en besloot een praatje aan te knopen. ‘En, hoe bevalt je pensioen?’ vroeg ik hem. Hij keek mij met een trieste blik aan, schudde zijn hoofd meewarig en zei: ‘Phil, ik kan er maar niet aan wennen. Ik vind het verschrikkelijk!’
‘Koffie?’, stelde ik voor om hem de gelegenheid te geven zijn hart verder te luchten. Dat vond hij een goed idee, als ik dat tenminste mocht opmaken uit de vale glimlach die hij produceerde.
Henk, laat ik hem maar even zo noemen, had er bijna 50 jaar opzitten bij hetzelfde bedrijf en eigenlijk nooit de tijd gehad om hobby’s te ontwikkelen. Zijn werk was zijn hobby en toen dat bij zijn pensionering wegviel, kwam hij in een zwart gat terecht en wist niet wat hij met de overvloed aan vrije tijd moest doen. ‘Jij bent toch ook al AOW’er? Heb jij daar dan geen last van?’ vroeg hij mij. ‘Henk, je weet toch dat schrijvers nooit met pensioen gaan. Zij leven en sterven bij het credo: ‘Wie schrijft die blijft’ en dat heb ik overgenomen!’
Na ruim 2 uur praten namen we afscheid van elkaar. Hij schudde mij lang en stevig de hand en dit keer met een energieke uitdrukking op zijn gezicht. ‘Bedankt voor de tips!’ zei hij. ‘Ik ga er direct mee aan de slag!’
‘Een leven dat is beschreven ….’
Ruim 1,5 miljoen mensen lopen al jaren rond met de idee een boek te schrijven maar, door hun drukke werkzaamheden, komt het er gewoon niet van. Het werk en het gezin vragen alle aandacht op, maar na de pensionering is dat vaak anders en kan een lang gekoesterde wens in vervulling gaan.
Misschien hoor jij ook bij degenen die je levensverhaal aan kinderen, familie en vrienden wil vertellen. Een boek waarin je jouw zienswijze op het leven geeft, waarin je anekdotes deelt en/of bijzondere gebeurtenissen beschrijft. Mocht dat zo zijn, dan geef ik je graag dezelfde tips die ik Henk gaf om zijn levensverhaal vorm te geven. Immers, een leven dat is beschreven komt pas echt tot leven!
11 tips
1. Maak eerst een chronologisch overzicht van je familie- en persoonlijke gebeurtenissen.
2. Fris je geheugen van deze gebeurtenissen op door middel van foto’s en filmmateriaal te bekijken,
3. Teken je familiestamboom; ook die van de ‘koude kant’ omdat de familie van je partner(s) ook invloed op je leven heeft (gehad).
4. Denk aan de belangrijkste episodes en relaties (individuele familieleden, vrienden, leraren etc.) in je leven en maak daarvan aantekeningen. Een idee is bijvoorbeeld om al die relaties bepaalde kleuren of symbolen toe te kennen zodat je in een oogopslag (emotie)patronen herkent.
5. Beschrijf in het kort aan welke leefregels je je moest houden toen je bij je ouders woonde. Wat mocht wel en wat niet, wat werd beloond, (en wat niet) waarover kon je praten en waarover niet, wat was belangrijk, wat waren je ‘geheimen’ etc.
6. Als je naar je eigen relatie/gezin kijkt, wat is er ten opzichte van punt 5 veranderd? Hoe is dat zo ontstaan? Wat heeft bijvoorbeeld je partner aan waarden, tradities, rituelen, compromissen, omgang met conflicten e.d. in de relatie meegenomen?
7. Beschrijf hoe je datgene wat je van je ouders hebt meegekregen nu ervaart (Leuk, niet leuk, goed, nuttig, miste je iets) en in welke mate je partner gedrag vertoont dat op dat van een van je ouders lijkt!
8. Kijk eens naar de beroepskeuzes die je hebt gemaakt. Hoe zijn die tot stand gekomen? Hoe tevreden ben je met die keuzes? Welke belangrijke ervaringen heb je daarin opgedaan? Hebben je ouders of andere mensen een rol gespeeld in je opleiding- en beroepskeuze(s)? Zo ja, welke rol was dat?
9. Maak de balans op van iedere episode in je persoonlijke relaties. Wat heb je gewonnen, verloren, geleerd, ervaren, hoogtepunten, dieptepunten etc.
10.Begin voordat je gaat schrijven met het op een rijtje zetten van de inhoudsopgave.
11.Wie kan praten kan ook schrijven is mijn motto, dus ga er maar eens goed voor zitten en begin met schrijven.
Mocht je achteraf moeite hebben met het zelf samenstellen van je autobiografie of wil je tijdens het schrijfproces je ervaringen met anderen delen? Schrijf je dan eens in voor een van mijn webinars. Je kunt dan ik groepsverband van elkaar leren en ideeën uitwisselen.