Kijkend naar de berichten die je op sociale media tegenkomt en ook op LinkedIn, zijn er verhalen van zelfbenoemde goeroes die alleen maar opscheppen over hun zogenaamde successen. Je kent ze wel, van die types die beweren dat ze miljoenen verdienen terwijl ze op een strand in Bali zitten. Maar hoeveel van die verhalen zijn echt waar? Slikken we het voor zoete koek, zetten we er een pak zeezout bij neer of, nog erger, frustreren ze je?
Probeer mijn volgende gedachtelijn eens te volgen. Stel nu eens dat je over jouw zakelijke mislukkingen zou schrijven? In artikelen of in een zakelijke biografie? Ja, je leest het goed. Je blunders, je flaters, je epische miskleunen. Waarom zou je dat doen? Simpel, omdat dat juist je sterkste punt kan zijn!
Falen is sexy
Waar iedereen het over de eigen successen heeft en ze je koeien met gouden horens beloven, ontmenselijken ze zichzelf. Juist het maken van fouten maakt je menselijk. Daarvoor voer ik de volgende argumenten aan:
- Iedereen maakt fouten. Door die van jou te delen, creƫer je een band met je lezers.
- Jouw missers kunnen anderen behoeden voor dezelfde valkuilen. Ze geven leermomenten!
- Door te laten zien hoe je van je fouten hebt geleerd, bewijs je je veerkracht en aanpassingsvermogen.
- Het is verfrissend eerlijk in een wereld vol opscheppers. Eerlijkheid is een verademing.
Een gat in de markt
De boekenmarkt wordt overspoeld door succesverhalen. Sla Managementboek.nl, Bol.com of Amazon.nl er maar eens op na of kijk eens kritisch in het rond in je favoriete, echte, boekwinkel. Hoe vaak kom je daar een boek tegen over zakelijke blunders? Nauwelijks! Als dat geen gat in de boekenmarkt is, dan weet ik het niet meer.
Durf jij het aan je fouten in een boek te beschrijven en de lessen die je daaruit trok? Zo ja, dan onderscheid je je direct van de massa. Het is dan geen dertien-in-een-dozijn verhaal meer, maar jouw unieke perspectief.
Voordelen van een blunderboek
Ik begrijp dat mensen liever over hun successen dan over hun mislukkingen praten, dus zal het wat moeite kosten dat proces om te draaien. Het is mij gelukt in mijn biografie over het lopen van de Camino; een wandeltocht in Spanje van 860 kilometer. Over deze pelgrimstocht verschenen al honderden boeken, dus achtte ik de kans niet groot dat dit boek veel verkocht zou worden. Ik zat er tot mijn opluchting compleet naast. In het boek beschreef ik alle lichamelijke en geestelijke ongemakken die ik ervoer in plaats van de leuke dingen. Het was een andere kijk op deze veel gelopen en geromantiseerde route.
Laat ik de voordelen van het beschrijven van de zwarte en grijze kanten van het ondernemen nog even op een rijtje zetten. Kijken of het je zal overhalen om jouw boek daarover te schrijven:
- Het laat je authenticiteit zien.
- Je bouwt vertrouwen op.
- Het geeft waardevolle inzichten.
- Je inspireert anderen om door te zetten.
- Een boek vol blunders is gewoon veel leuker om te lezen dan weer een verhaal over iemand die van de een op de andere dag, en met twee vingers in de neus, succesvol werd.
- Jouw ervaringen, hoe pijnlijk ook, zijn uniek. Ze vormen jouw verhaal, jouw lessen, jouw wijsheid. Door ze te delen, help je niet alleen anderen, maar positioneer je jezelf als een eerlijke, betrouwbare stem op je vakgebied.
Falen is het nieuwe winnen
Dus, beste zzp’er en ondernemer, durf je het aan? Durf je eerlijk te zijn over je mislukkingen? Het kan zomaar je grootste succes worden. Want in een zee van opscheppers, is degene die durft te zeggen “Ik heb gefaald, en dit is wat ik ervan heb geleerd” degene die echt opvalt.
Jouw boek over zakelijke blunders kan de gamechanger zijn die de markt nodig heeft. Het is geen zwakte, het is je superkracht. Maak er gebruik van!