Ghostwriting is een uniek en groeiend beroep in de schrijfwereld. Als Ghostwriter schrijf je in opdracht van anderen, terwijl je naam niet wordt vermeld op het uiteindelijke werk. De meeste bestseller auteurs van romans en zakelijke non-fiction zijn ghostwriters. In dit artikel kun je lezen hoe je van ‘Spookschrijven’ je beroep kunt maken.
Wat is een Ghostwriter?
Een ghostwriter is een professionele schrijver die wordt ingehuurd om teksten te schrijven namens iemand anders. Het kunnen boeken, artikelen, blogs, speeches of zelfs songteksten zijn. Het belangrijkste kenmerk van Ghostwriting is dat je anoniem blijft en dat je naam niet wordt vermeld als auteur.
Taken
Een ghostwriter heeft verschillende verantwoordelijkheden. Je moet de behoeften en verwachtingen van je klant begrijpen, onderzoek doen, interviews afnemen, de toon en stem van de klant vastleggen en een tekst schrijven die voldoet aan de specificaties van de klant. Soms is het nodig om meerdere aanpassingen door te voeren op basis van feedback van je klant. Ghostwriters moeten ook vertrouwelijkheid waarborgen en ethische normen naleven.
Vaardigheden
Om succesvol te zijn als ghostwriter zijn bepaalde vaardigheden vereist. Uitstekende schrijfvaardigheden zijn essentieel, evenals het vermogen om de schrijfstijl en toon van de klant te begrijpen en weer te geven. Ghostwriters moeten ook onderzoeksvaardigheden hebben om nauwkeurige en betrouwbare informatie te verzamelen. Uiteraard beschik je over goede communicatieve vaardigheden om optimaal met je klant samen te kunnen werken en in staat om met kritische feedback om te gaan en te kunnen verwerken.
Hoe word je een Ghostwriter?
Om als ghostwriter succesvol te worden, moet je je schrijfvaardigheden ontwikkelen en ervaring opdoen. Dit bereik je door veel te schrijven en dat je een portfolio opbouwt waarmee je klant(en) weet te overtuigen dat jij de ghostwriter bent die ze zoeken. Daarnaast kan het geen kwaad om cursussen te volgen over schrijven, communicatie en onderzoeksmethoden, maar wees wel trouw aan je eigen stijl.
Uitdagingen
Ghostwriting kan een lonende carrière opleveren ook al heeft het vak zijn uitdagingen. Een van de grootste daarvan is het vinden van geschikte en berouwbare klanten en projecten die bij je vaardigheden en interesses passen. Soms is het ook moeilijk om de juiste verhaallijn uit de klant te ‘persen’ en om de gewenste toon vast te leggen. In mijn praktijk leg ik alle interviews via een recorder vast en maak ik gebruik van een transcriptservice, Amberscript.com, om interviews terug te kunnen luisteren en lezen. Als Ghostwriter moet je ook geen groot ego hebben, want je moet accepteren dat jouw naam niet op het boek komt te staan. Je mag er ook niet naar mag verwijzen dat jij eigenlijke de auteur bent, tenzij de opdrachtgever daartegen geen bezwaar maakt.
Voordelen
Ondanks de uitdagingen heeft het vak veel voordelen zoals het schrijven over uiteenlopende onderwerpen en genres. Het werk blijft daardoor heel divers en boeiend. Je doet waardevolle ervaringen op, je leert interessante mensen kennen die meestal experts op verschillende vakgebieden zijn. Zelfs BN’ers maken veelvuldig gebruik van je diensten. Het vak biedt financiële stabiliteit en een prima beloning voor je diensten. Je kunt in principe overal werken, je eigen tijden bepalen, de kleding aantrekken die je lekker zit, al of geen make-up en mag kun je verveling door routine vergeten. Het is echt leuk om te doen en een boeiende, creatieve bezigheid.
Ethiek en vertrouwelijkheid
Een belangrijk aspect van je werk is ethiek en vertrouwelijkheid. Je moet discreet en betrouwbaar zijn om met vertrouwelijke informatie om te kunnen gaan en de privacy van je klanten respecteren. Deze zaken leg ik vast in een duidelijke overeenkomst. Een voorbeeld tref je aan op mijn website. Mijn lijfspreuk is: ‘Behandel je klant als vijand, dan blijf je het langst vrienden.’
De toekomst van Ghostwriting
Ook al voelen veel schrijvers en ghostwriters de hete adem van onder andere ChatGPT-5 in hun nek blazen, toch blijft het vak relevant en nog steeds erg gewild. Omdat kwaliteitsuitgeverijen worden overspoeld met manuscripten, is de kans klein dat zij dat van jouw klant willen publiceren. Gelukkig is er een enorme groei van zelfpublicatie die een boekenwens in vervulling laat gaan. Deze trend verbreedt de vraag naar professionele ghostwriters, mits je op de hoogte blijft van veranderende trends en technologieën om relevant te blijven en kan het voor je klant ook nog eens financieel aantrekkelijker zijn dan hun boek via een uitgeverij te laten lopen.
Tips voor succesvol Ghostwriting
Om succesvol te zijn als ghostwriter tref je hier, op basis van mijn eigen ervaringen, een paar handige tips aan:
- Zorg dat je zichtbaar bent met een website, op sociale media, in de lokale en landelijke pers en vergeet niet YouTube en Instagram daarvoor te gebruiken.
- Bouw een goede relatie op met je klanten zodat ze ambassadeurs van je werk worden. (Herhaalopdrachten of aanbevelingen.)
- Durf nee te zeggen tegen een potentiële opdrachtgever. Voordat je een opdracht aanneemt moet er een klik zijn. Bij twijfel niet doen!
- Verdiep je in de behoeften en verwachtingen van je klant en vraag regelmatig om feedback.
- Durf tegengas te geven en bescherm je klant tegen zichzelf!!
- Blijf je schrijfvaardigheden voortdurend ontwikkelen en lees vooral veel om van andere schrijvers te leren.
- Zorg dat je op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen in de schrijfindustrie.
- Bouw aan een netwerk van mensen en bedrijven die aanvullende diensten kunnen leveren zoals: andere ghostwriters (In geval je te veel aanbod hebt.) Denk daarnaast aan het opnemen van grafische ontwerpers, fotografen, videografen (Voor het maken van een boektrailer.), drukkerijen, redacteuren, correctoren en bedrijven die e-books van een manuscript kunnen maken.
- Verdiep je in boekmarketing om je klant te kunnen helpen aan een brede verspreiding van diens boek.
- Help de klant bij het opstellen van een synopsis voor promotionele doeleinden richting uitgeverijen of verkoopkanalen als Bol.com of Amazon.com.
- Sluit je aan bij groepen op sociale media om kennis uit te wisselen en nieuwe ideeën op te doen.
Veel succes!