Je ziet steeds vaker dat bedrijven de hulp inroepen van influencers om hun producten en diensten aan te prijzen. Iedereen kan influencers inschakelen, maar je kunt het ook zelf worden. Mocht je denken dat dat voor jou niet is weggelegd, lees dan toch even verder. Je zult je verbazen wat de mogelijkheden zijn.
Je bent al ‘ínfluencer’
Iedereen die regelmatig content plaatst op sociale media als Instagram, Linkedin, Snapchat, TikTok en niet te vergeten YouTube is al een influencer. Zeker als je dat met grote regelmaat doet en je een flink aantal volgers aan je weet te binden. Dat laatste bepaalt je succes en verdienmodel. De hamvraag is dan ook hoe je dat voor elkaar krijgt.
Drie factoren spelen een belangrijke rol om influencer, beïnvloeder, te worden en die zijn:
- Kennis van je doelgroep
Wie zijn ze, waar zitten ze en welke media gebruiken ze het liefst en wanneer? - Weten waarin men geïnteresseerd is
Wie is waarin geïnteresseerd?
Wat willen ze precies weten?
Naar welke informatie zijn ze op zoek? - Persoonlijke branding
In tegenstelling tot de natuurkundige wet dat gelijknamige polen elkaar afstoten, zoeken mensen elkaar juist op die iets gemeenschappelijks hebben. Hier trekken gelijknamige polen elkaar juist aan! Dat kan van alles zijn. Het is dus belangrijk dat je jezelf duidelijk profileert. Laat zien wie je bent, waar je voor staat en wees consequent in het bevestigen van je imago; je brand.
Invloed door schrijven
Als je berichten op sociale media zet, is het belangrijk dat je leuke, bijzondere, nieuwsgierig makende, nuttige, informatieve en/of handige informatie met je doelgroep deelt. Uiteraard is het wel belangrijk dat je weet waarover je schrijft en dat je je kwetsbaar durft op te stellen door bijvoorbeeld gelijk toegeven dat je de plank een keertje missloeg. Blijf daarbij vooral jezelf zodat je authentiek overkomt en je je van andere weet te onderscheiden.
Het samenstellen van how-to-artikelen werkt nog steeds heel goed om volgers te krijgen en invloed op te bouwen. Nee, dat gaat echt niet van vandaag op morgen maar door regelmatig en op vaste tijden en dagen informatie te delen, ben je al goed bezig. Gun het tijd om te groeien en blijf vooral volhouden. Geeft niet te snel op!
Je kunt ervoor kiezen om te bloggen en bij te dragen aan publicaties van anderen; zeker als die al een grotere bekendheid hebben dan jij. Maak je gebruik van video’s om je boodschappen te verspreiden dan is het een verstandige en handige zet om mensen te interviewen. Mensen die jouw expertise kunnen ondersteunen en extra publiek trekken omdat je ‘gasten’ een bepaalde bekendheid genieten. Het is tenslotte de formule van praatprogramma’s die nog steeds werkt. De presentator bevestigt de nieuwswaardigheid van een ander en wordt daar zelf niet slechter van.
Wees consequent
Mijn eerste vijf boeken gingen over hetzelfde onderwerp; telefonische communicatie. Dit was voor de internetperiode, maar omdat er in die tijd nog geen how-to boeken werden geschreven voor telefonistes, call centermedewerkers, secretaresses en hun managers, werd ik de telefoongoeroe van Nederland genoemd. Het resultaat daarvan was radio- en televisieoptredens, krantenartikelen, uitnodigingen voor spreekbeurten en talloze verzoeken voor trainingen. Je zou kunnen stellen dat ik toen een influencer was. Die ‘status’ verloor ik doordat ik de ‘fout’ maakte om daarna over andere onderwerpen te gaan schrijven. De les die je hieruit kunt trekken is dat je consequent moet zijn in het plaatsen van gelijksoortige onderwerpen; elke keer weer als je content plaatst.
Wie hierin erg goed is, is Richard de Vries die zich heeft gespecialiseerd op mijn ‘oude’ vakgebied, telefonische communicatie en de rol die Linkedin daarin kan spelen. Laten we ook Nicky ‘tutorials’ de Jager niet vergeten met haar video’s over visagie. Een authentieke persoonlijkheid die zich kwetsbaar durft op te stellen en daarmee haar ‘brand’ keer op keer weet te bevestigen en het tot BN’er heeft geschopt.
Waarover schrijven
Misschien dat je niet precies weet waarover je moet schrijven, maar het is veel eenvoudiger dan je misschien denkt. Veel influencers schrijven elke dag over iets wat ze meemaken, denken of voelen. Door het delen van die ervaringen betrekken zij hun volgers bij hun belevenissen. Dit is ook het geval met een van de meest gelezen genres; biografieën. (Ook Netflix produceert steeds vaker films over biografieën.) Het fascineert mensen hoe anderen leven of hebben geleefd. Kijk maar eens naar de enorme successen van reality shows die, al of niet in scène gezet, een kijkje geven in de levens van bekende artiesten, een bepaalde familie of groepen mensen. Denk bij maar eens aan de tv-formule Big Brother die in 80 landen werd en nog steeds wordt uitgezonden.
Met jouw verhalen, presentaties, artikelen en/of blogs kun je de status van influencer bereiken. Je kunt daarmee geld verdienen als bedrijven advertenties gaan plaatsen of aan je vragen om hun producten of diensten door jou te laten beoordelen. Voorbeelden tref je aan in het tv-programma Bright waar technologische gadgets worden besproken. Extra inkomsten kunnen ook worden gegenereerd door affiliatie programma’s; het ontvangen van commissie als via jouw bijdrage producten worden gekocht.
Sparren?
Wil je weten over welke andere onderwerpen je kunt schrijven? Kijk dan eens op mijn blog of neem even contact met me op als je daar niet vindt wat je zoekt. Wie weet kan ik je verder op weg helpen.